EDUCATIE 3 iunie 2010

Conducerea IȘJ Covasna: Elevii au dreptul la o situaţie școlară încheiată

de Covasna Media | 1055 vizualizări
Conducerea Inspectoratului Școlar Judeţean (IȘJ) Covasna a dezbătut ieri în cadrul unei întâlniri cu directorii unităţilor de învăţământ mai multe probleme și aspecte legate atât de greva din domeniu, cât și de încheierea situaţiei școlare a elevilor sau cu privire la organizarea Bacalaureatului. În acest context, insp. gen. Keresztely Irma a subliniat că după un an de muncă elevii au dreptul la o situaţie școlară

Conducerea Inspectoratului Școlar Judeţean (IȘJ) Covasna a dezbătut ieri în cadrul unei întâlniri cu directorii unităţilor de învăţământ mai multe probleme și aspecte legate atât de greva din domeniu, cât și de încheierea situaţiei școlare a elevilor sau cu privire la organizarea Bacalaureatului.

În acest context, insp. gen. Keresztely Irma a subliniat că după un an de muncă elevii au dreptul la o situaţie școlară încheiată și a spus că ar fi bine dacă toţi ar beneficia de acest lucru.

„Ar fi bine ca toţi elevii care au frecventat școala, au note suficiente și au fost evaluaţi pe parcursul anului școlar să aibă dreptul la o situaţie școlară încheiată, ca urmare am solicitat directorilor să tatoneze terenul, să vadă dacă există intenţii de a se încheia sau nu situaţia școlară. Trebuie să apelăm la cadrul legal, juridic, ceea ce înseamnă dacă un cadru se află în activitate, atunci conform fișei postului are niște atribuţii și sarcini de realizat. Printre acestea se află și obligativitatea de a evalua elevii prezenţi la școală și de a încheia situaţia școlară la sfârșitul semestrelor, respectiv la finalul anului școlar, ca atare am solicitat directorilor să aibă o întâlnire cu colegii în cadrul colegiului profesoral, și să ne semnaleze dacă eventual sunt școli unde nu se dorește încheierea situaţiei școalare a tuturor elevilor”, a declarat Keresztely Irma.

Accentul se pune pe elevii din clasele a XII-a și a VIII-a, dar reprezentanţii IȘJ spun că ar fi foarte bine și i-ar bucura dacă situaţia școlară ar fi încheiată în tot judeţul, la toţi elevii unde este posibil acest lucru. Acest lucru ar influenţa deopotrivă admiterea în învăţământul liceal și continuarea probelor scrise din cadrul Bacalaureatului.

Activitatea suplimentară va fi plătită

În altă ordine de idei, șefa IȘJ le-a mulţumit tuturor directorilor și implicit cadrelor didactice care au renunţat la grevă și s-au întors în școli, ajutând la organizarea Bacalaureatului, proba C, afirmând că aceștia vor primi scrisori de mulţumire și au garanţia că Ministerul va plăti integral toată activitatea suplimentară desfășurată în această perioadă de comisiile din școli.

„Tot examenul va fi remunerat, ministrul Educaţiei a semnat ordinul”, a spus Keresztely Irma.

În ceea ce privește aspectele legate de greva din învăţământ, legat de raportarea datelor din care reiese numărul participanţilor, lista nominală a școlilor va fi afișată de acum înainte pe site-ul IȘJ, astfel încât fiecare să poată vedea numărul real, transmis de directori cu semnătură și ștampilă, al celor care fac grevă.

Măsura vine și după ce la nivel de învăţământ s-a estimat, din partea sindicală, o participare mai mare la grevă, decât datele adunate oficial de Inspectorat din teritoriu.

„Zilnic, până la ora 9, directorii au obligaţia să comunice în scris cu semnătură și ștampilă situaţia privind participarea la grevă a angajaţilor din fiecare unitate de învăţământ. Dl Nagy (liderul sindical din învăţământul din judeţ, n.r.) a spus că datele nu sunt reale, că faţă de numărul acela participarea este dublă. Mi se pare anormal ca după o părere să tragem niște concluzii, pentru că influenţează (...) Așteptăm notificările liderilor de sindicat, să vedem când se suspendă greva în Covasna, dar nu accept presiuni nici asupra liderilor de sindicat, nici a angajaţilor din școală în privinţa luării deciziilor privind participarea sau neparticiparea la grevă”, a mai spus șefa IȘJ.

Aceasta a conchis că directorii trebuie să poarte un dialog onest cu cadrele didactice din școală, cu angajaţii, și să îi informeze asupra situaţiei existente la nivel naţional și judeţean, iar dacă există cadre sau angajaţi care doresc să renunţe și să reia activitatea, să fie informaţi cum să semnaleze acest lucru către conducerea unităţii în care lucrează.

Ieri, la finalul mitingului de protest din faţa Prefecturii, liderul de sindicat Nagy Gabor a anunţat că de astăzi elevii pot merge la școală. La IȘJ nu a fost depusă nicio notificare în acest sens, până la ora 16.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.