Concursul Național Minunile Naturii – Pe cărările nebănuite ale țării [FOTO]
În perioada 9-12 mai, Palatul Copiilor din Sf. Gheorghe în colaborare cu I.Ș.J. Covasna, Ministerul Educaţiei, Palatul Copiilor Botoșani și Palatul Național al Copiilor București a organizat un concurs interdisciplinar Minunile Naturii – Pe cărările nebănuite ale țării, competiţie inclusă în CAEN.
Concursul a avut două etape, în prima etapă prin corespondență am primit mai mult de 40 de proiecte pe care un juriu format din specialiști de la I.Ș.J. Covasna, Agenția Națională de Protecția Mediului, Garda Națională de Mediu şi Agenţia Națională Antidrog au ales pentru faza națională 26 de proiecte.
În perioada 9-12 mai, 100 de participanți din 16 județe au sosit la Palatul Copiilor din Sf. Gheorghe unde au concurat pentru primele trei locuri.
Iată programul parcurs de echipaje:
Vineri dimineața, cele 26 de echipaje (dintre care trei ale județului Covasna – Palatul Copiilor Sf. Gheorghe, Şcoala Gimnazială „Mikes Armin” Bixad și Liceul tehnologic Constantin Brâncuşi Sf. Gheorgh) au parcurs pe baza unei hărţi a orașului Sf. Gheorghe un itinerar unde au fost vizitate următoarele repere: Muzeul Național Secuiesc, Garda Națională de Mediu Covasna, Prima Școală Maghiară, Prima Școala Românească - I.Ș.J. Covasna și Muzeul Naţional al Carpaților Răsăriteni unde au avut loc workshopuri, iar după amiază în fața unui juriu exigent, format din profesioniști, au prezentat proiectele ce simbolizau locații, plante, arbori, fenomene naturale nebănuite, nepopularizate ale României, proiectele vizând tragerea unui semnal de alarmă autorităților pentru includerea lor în circuitul turistic sau cel al protejării lor. Astfel au fost prezentaţi arbori, plante, foste băi termale în paragină etc.
Sămbâtă, în cadrul concursului denumit „Ecoturism sportiv” am cutreierat zona Lacului Sf. Gheorghe în cadrul unul concurs cu prim ajutor, recunoașterea plantelor, legenda lacului, chestionar cu întrebări surprize, iar cu ajutorul unui ghid turistic am intrat în Tinovul Mohoș într-o altă lume, concursul urmând să se termine la Cernat la Muzeul etnografic.
După un moment artistic și multe calcule, iată rezultatele în urma tuturor probelor din concurs: 1. Școala Gimnazială Miron Costin – Suceava; 2. Palatul Copiilor Botoșani; 3. Palatul Copiilor Iași.
A fost un concurs reușit, mulțumim participanților, autorităților, părinților, sponsorilor pentru ajutorul și încrederea acordată și sperăm că au petrecut patru zile excelente în județul Covasna. A fost un bun prilej de a ne cunoște mai bine, de a prezenta orașul Sf. Gheorghe și județul Covasna şi de a trage un semnal de alarmă pentru acele zone neprotejate din România.
Kerekes Jenő
Palatul Copiilor Sf. Gheorghe