EDUCATIE 16 februarie 2022

Cheltuielile pentru energia electrică vor fi reduse cu peste 60% la grădinița Árvácska din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1085 vizualizări

Cu peste 60% ar urma să fie reduse cheltuielile la energia electrică la Grădinița „Árvácska” din Sfântu Gheorghe, după ce lucrările de reabilitare termică vor fi executate, a spus viceprimarul Tóth-Birtan Csaba luni, într-o ședință a Consiliului Local, unde s-a votat proiectul de hotărâre privind aprobarea „Proiectului tehnic verificat, inclusiv devizul general modificat pentru obiectivul de investiții: „Creșterea calității arhitectural-ambientale, reabilitare termică la Școala Gimnazială „Gödri Ferenc”,  structura GPP Árvácska”. 

„Am încercat să ne apucăm cât mai repede de lucrare. Suprafața utilă a acesteia este de 2.200 de metri pătrați. Proiectul se referă, în primul rând, la gestionarea inteligentă a energiei și o economie cu emisii scăzute de carbon, prin folosirea unor materiale specifice pentru a realiza reabilitarea termică. Se vor schimba toate ușile, ferestrele, se vor monta panouri fotovoltaice, va avea și o centrală pe gaz și o pompă de apă și aer cald. Cu aceste lucrări consumul de energie ar scădea cu 63% în toată clădirea. Valoarea investiției ar fi de 4.167.000 de lei, cu TVA inclus”, a spus viceprimarul în plenul CL, înainte ca proiectul să fie adoptat în unanimitate. 

Contractul pentru finanțarea, cu fonduri europene, a reabilitării termice a Grădiniţei cu Program Prelungit Árvácska, aparținătoare Școlii Gimnaziale „Gödri Ferenc” din cartierul Ciucului, a fost semnat în februarie 2019, între Primăria Sfântu Gheorghe și ADR Centru. 

Proiectul este foarte important pentru că, în prezent, aproape 250 de copii și cadre didactice frecventează Grădinița cu Program Prelungit Árvácska”, declara atunci primarul Antal Árpád. 

Între timp, în oraș se derulează lucrări la alte instituții de învățământ. 

La Grădiniţa Gulliver, structura acoperișului a fost modernizată, podeaua a fost parțial izolată și cablurile electrice au fost înlocuite, iar vechile corpuri de iluminat au fost înlocuite cu unele noi, care economisesc energie. Pereții și tavanele camerelor sunt în curs de zugrăvire. Pentru a crește eficiența energetică și a reduce emisiile poluante, grădinița va beneficia de un nou sistem de încălzire, care va folosi parțial surse de energie regenerabilă, prin instalarea de panouri solare și panouri fotovoltaice hibride.

Lucrările sunt în plină desfășurare și la Colegiul „Székely Mikó”, unde renovarea completă va include înlocuirea rețelelor de apă, electricitate și încălzire, precum și reabilitarea sălilor de clasă, a coridoarelor și a toaletelor. În prezent, se lucrează în aripa cu vedere spre Parcul Elisabeta, unde pereții și podelele vechi, ușile în stare proastă și mobilierul vechi au fost îndepărtate din sălile de clasă, coridoare și toalete. S-au montat șine în pereți pentru noua instalație electrică și se lucrează la repararea pereților. Următoarea etapă va fi montarea noilor plăci și, în final, vopsirea. După finalizarea lucrărilor de modernizare, sălile de clasă vor fi dotate cu mobilier nou. Modernizarea este finanțată prin Programul Național de Dezvoltare Locală și se preconizează că va fi finalizată până la sfârșitul lunii decembrie a acestui an”, se arată într-un comunicat de presă publicat săptămâna trecută pe site-ul Primăriei. 

Tot în ședința de luni a Consiliului Local s-a abordat și subiectul lucrărilor la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, care se pare că s-au blocat din nou, din spusele viceprimarului. 

Sunt probleme de ordin juridic, care, din păcate, sunt în calea realizării lucrărilor. Am găsit modalitatea. Unele lucrări care trebuie făcute nu figurau în devizul inițial. Dintre acestea unele au fost efectuate de constructor fără să fie aranjat din punct de vedere al documentelor, dar se pare că am găsit modalitatea de rezolvare. Probabil, la o viitoare ședință de Consiliu Local vom aproba o modificare a devizului și pe niște dispoziții de șantier pot fi realizate aceste lucrări. Am primit foarte multe sesizări din partea școlii și suntem pe cale să rezolvăm, însă legile trebuie respectate. Nici constructorul nu este un partener foarte bun. Și asta ne creează probleme”, a precizat Tóth-Birtan Csaba. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.