EDUCATIE 4 iulie 2019

„Cheia succesului: o combinație între efort, ambiție și sacrificiu”

de Iulia Drăghici - Taraș | 3457 vizualizări

Interviu cu Lorena Bota, eleva cu media cea mai mare din județ la Evaluarea Națională 

Cred că zicala „Esențele tari se țin în sticluțe mici” i se potrivește foarte bine micuței Lorena Bota, fostă și, în același timp, viitoare elevă a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Ochii mari, albaștri-verzui de sub bretonul castaniu frumos aranjat sclipesc voioși, mai ales atunci când vorbește despre cea mai mare realizare din „cariera” ei de elev de până acum: locul 1 pe județ la Evaluarea Națională. În spatele rezultatului demn de apreciat stau nu doar foarte multă muncă sau consecvența învățatului zilnic, ci și calități precum ambiția și competitivitatea. Un dialog interesant despre trecut, prezent și viitor se desfășoară în rândurile care urmează. Vă invităm, așadar, să le citiți ca să o cunoașteți pe cea care conduce topul celor mai buni elevi, după rezultatele la Evaluarea Națională. 

– Lorena, în primul rând felicitări pentru rezultatul la Evaluarea Națională! Ai luat 10 la matematică și 9,60 la română, iar în final media 9,80, cea mai mare din județ. Ce înseamnă pentru tine rezultatele acestea?

Sunt foarte fericită. Mă așteptam la un rezultat așa bun. Lucrasem foarte mult și înainte și știam că am făcut bine. Rezultatele sunt o cheie spre liceu în primul rând. Eu le văd ca pe o mare reușită pentru că mă ajută să intru fără probleme la profilul pe care îl doresc. 

– Unde vei face liceul?

Rămân aici la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, la profilul de Matematică – Informatică intensiv. 

– Înțeleg că îți place matematica, văzând că ai luat și 10 la Capacitate.

Sunt bună în ambele planuri. Îmi place și româna și matematica. Vreau să merg la matematică pentru că îmi place foarte mult informatica. Am simțit și că acest profil mi se va potrivi mai bine. 

– Cei ai simțit atunci când ai văzut că ai prima medie pe județ?

Emoție. Am fost foarte emoționată și foarte satisfăcută. Oricum, mă așteptam să fiu între primii trei, patru, dar nu chiar prima. 

– Cât contează pentru tine aceste note?

Enorm de mult. Ele mă ajută să reușesc în viață și mă împing de la spate. 

– Ești familiarizată cu testările, ai mai fost și la competiții, olimpiade?

Da. Am fost la Olimpiada de Română în clasele V – VIII. În a VIII-a am fost printre primii pe județ și am fost la națională. A avut loc la Iași. Acolo am câștigat mai multă experiență, dar niciun premiu din păcate. 

– Ai vreo metodă specială de învățat, care te-a ajutat să ajungi, iată!, cea mai bună din județ? 

Da, învăț fiecare lecție în parte. Mereu. Cred că ăsta e de fapt secretul reușitei: să înveți mult, să aprofundezi, să nu înveți superficial și să fii dispus să renunți la timpul tău liber uneori.

– Ți se pare multă materia de la școală?

Nu neapărat. Atât timp cât înveți fiecare lecție  în parte, nu e mult. Dacă o iei pe toată odată, normal, pare mult. 

– Îți plac cărțile?

Da. Pentru vara asta mi-am făcut o listă de citit cărți. Am primit și de la școală. Deja am început una și am și terminat-o. Se numește „Adevărul adevărat”, dar am uitat cum se numește autorul. Vreau să citesc și „De veghe în lanul de secară”, „Maitreyi” de Mircea Eliade, Jules Verne și vreau să citesc și cărți pentru clasa a IX-a. Mă gândesc să încep să citesc și Moromeții.

– Ce te motivează pe tine să te ții de carte? 

Cred că e vorba de concurență. Am avut totuși concurență și asta m-a motivat să încerc să iau note cât mai bune. Am vrut să fiu prima. M-au motivat și notele. 

– Se spune că educația ar trebui să fie mai mult decât niște note sau că nu ține doar de note. Ce înseamnă sau ce ar trebui să fie, din punctul tău de vedere, educația completă? 

Educația înseamnă și comportamentul cu care apari în public, după cei 7 ani de acasă, dar educație primești și la școală. Și activitățile extrașcolare îți modelează caracterul și te lasă să te descoperi pe tine însuți. Pentru mine asta înseamnă educația. Nu doar niște simple note. Și comportamentul te ajută să reușești în viață. Eu cred că e foarte important să fii respectuos față de alții. 

– Cum ai descrie viața ta școlară de până acum? Cum a fost în clasele I – VIII?

Îmi place la școală. Am avut și multe prietenii pe băncile școlii, dar am dobândit și foarte multe cunoștințe. O să îmi amintesc întotdeauna orele de curs, excursiile cu colegii. 

– Începi în septembrie viața de licean. Ce așteptări ai de la această nouă etapă?

Totul e nou și îmi place mult necunoscutul. Vreau să descopăr totul. Sunt emoționată. Aștept să îmi întâlnesc noii colegi, profesorii noi. Voi avea alte materii, alte lecții, voi găsi alte moduri de predare. 

– Se spune că viața de licean e cea mai frumoasă perioadă a vieții. Te aștepți să fie așa?

Da. Adică sper să fie așa. 

– Cum îți vei petrece vacanța de vară?

Astăzi urmează să depun cererea de admitere la liceu, dar nu am emoții că nu o să intru unde îmi doresc (râde). Iar apoi probabil că o să mă relaxez cu prietenii, sau citind vreo carte, sau jucând jocuri pe calculator. Mă fascinează. Încă nu avem planuri de vacanță cu familia, dar sper să mergem la mare, că vreau să văd din nou marea. 

– Pari o ființă foarte firavă, dar văd, de fapt, dincolo de aparențe că ești o persoană foarte puternică. Nu e ușor să obții note atât de bune și înțeleg că muncești zi de zi și că depui eforturi constante. Care crezi tu că sunt calitățile tale cele mai importante? 

Sunt ambițioasă. Și faptul că sunt respectuoasă m-a ajutat până acum. Înțeleg oamenii, îi ascult. Sunt puțin și încăpățânată, iar uneori și introvertită. Dar asta nu contează. Știu că se poate „repara” timiditatea. Cel mai important lucru e faptul că sunt ambițioasă și să ajung cât mai sus. Scopul meu este să reușesc în viață. 

– Să reușești ce? Care e scopul suprem? Unde te vezi peste 10 – 15 ani?

Mă văd contabilă. Mi se pare că mi se potrivește această meserie. 

– Un birou al tău, cu o firmă a ta?

Nu, aș vrea la patron, sincer. Sau la stat. 

– Ai vreun model în viață?

Nu. Iau ce îmi place la alte persoane și modelez caracteristicile respective pentru mine. Îmi fac propriul model. 

– Am trecut și eu prin viața de elev și știu că nu e un sistem perfect. Ție ce nu ți-a plăcut la școală până acum?

Uneori certurile cu colegii, atât. În rest, totul mi-a plăcut. 

– Dar având în vedere că îmi spui că ești o persoană timidă, introvertită, cum ți s-a părut modalitatea asta de notare cu ascultatul la tablă? Crezi că e modalitate de evaluare potrivită pentru toată lumea?

Da. Chiar dacă sunt mai introvertită, tot pot să vorbesc în fața clasei. Eu elimin orice presiune pentru că îmi imaginez că vorbesc cu o singură persoană. 

– Cu media asta ai fi putut să mergi la orice liceu din țară. De ce ai ales să rămâi aici, la „Mihai Viteazul”?

Nu vreau să fac naveta sau să stau la internat. Mi se pare mai confortabil să învăț acasă. Facultatea o să o fac probabil la Brașov. Acolo mi-am stabilit. 

– Deci vrei să rămâi aproape, în zonă.

Da. 

– Te vei întoarce în județ după studii? 

Vom vedea ce îmi rezervă viitorul, dar aș vrea să rămân la Brașov. Nu cred că voi reveni pentru că vreau să descopăr necunoscutul. 

– Spune-ne, te rog, un mesaj pentru colegii tăi care se pregătesc să intre clasa a VIII-a și să susțină Evaluarea Națională. 

În primul rând, trebuie să depună efort, pentru că e un examen greu dacă nu înveți. E destul de ușor dacă te pregătești din timp. Cred că ar trebui să fie dispuși să renunțe la o parte din timpul lor liber, să aprofundeze mai mult și asta e cheia succesului: o combinație între efort, ambiție și sacrificiu. Ele se combină și ne oferă un anumit sentiment de echilibru. E important să fii echilibrat. 

– Sunt convinsă că drumul acesta frumos pe care l-ai avut în școală până acum se datorează și profesorilor. Lor ce mesaj le-ai transmite?

Vreau să le mulțumesc pentru susținere, pentru că au reușit să ne pregătească atât de bine și aș vrea să îi întâlnesc și la liceu. 

– Mulțumesc pentru discuția interesantă și să ne auzim și în anii viitori, tot pe astfel de teme!

Mulțumesc și eu!

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.