EDUCATIE 5 decembrie 2019

Centru educațional modern în Floroaia Mică

de Iulia Drăghici - Taraș | 2684 vizualizări

Lucrările la Grădiniță sunt aproape de finalizare, iar pentru Școala „de pe margine” proiectul este în curs de aprobare

Autoritățile din Întorsura Buzăului se pregătesc să dea în folosință noua Grădiniță din Floroaia Mică. Construcția, realizată în apropierea școlii „de pe margine”, cum este știută de cetățeni, este, spune primarul Leca Băncilă, un pas înainte spre integrarea comunității rome în comunitate. 

Grădinița situată în spatele școlii din strada Aviatorului s-a construit printr-un proiect finanțat de Banca Mondială, care s-a ridicat la aproape 400.000 de euro, plus contribuția Primăriei, care a trecut de 82.000 de euro. Lucrările s-au încheiat, în mare, în luna septembrie, iar între timp autoritățile locale s-au ocupat de mobilare și alte detalii. Mai este necesară montarea centralei termice, iar acest pas este trecut la „lucrări în regim de urgență”, pentru că gerul riscă să înghețe apa din instalația clădirii. 

Sunt două săli. Vrem să punem un covoraș mare, dar și perdele. Suntem la ultimele detalii. Vrem să facem un loc primitor, cald”, ne-a spus primarul. 

În curtea grădiniței este amenajată o pistă de alergare, dar și două terenuri mici de sport. 

De această investiție se vor putea bucura aproximativ 50 de copii, ne-a mai spus primarul, iar scopul acesteia este de a ajuta comunitatea romă să înțeleagă importanța educației și astfel să îi determine să se integreze în societate. 

Vreau cu această lucrare să îi determinăm pe copii să vină. Nu e totuna dacă vin 20 sau dacă vin 50 de copii. Îi vreau pe toți 50, că de acolo începe totul”, a explicat Leca Băncilă, cu precizarea că rezultatele se vor vedea peste ani de acum încolo. 

În același timp, și proiectul pentru modernizarea școlii este în curs de aprobare, pe o linie de finanțare a AFIR-ului, ne-a mai spus primarul. Și acesta presupune o reabilitare completă și chiar și mansardare. 

Lucrările erau planificate pentru vacanța de vară de anul acesta, însă din cauză că proiectul nu a primit aprobarea în timp util, iar elevii s-au întors la școală, nu s-au mai început, ne-a spus primarul. Acesta a punctat că este foarte probabil să fie, totuși, demarate în vara viitoare și clădirea să fie inaugurată în septembrie 2020. 

Investiție pentru voturile comunității rome 

Pe de altă parte, investiția nu a rămas neobservată în comunitate, iar printre voci sunt și cele care spun că autoritățile sunt motivate de fuga după voturi când creează astfel de facilități comunităților dezavantajate, care sunt mai ușor de manipulat. 

Primarul a negat aceste spuse și a precizat că lucrările încheiate acum au fost demarate cu ani în urmă. 

Pentru această comunitate nu s-a făcut nimic. Eu nu m-am dus niciodată să spun „votați-mă!”. Nici acum nu o să mă duc. Dar astea (n.red. lucrările) le fac. Rămân după mine și dacă nu o să ies primar. (...) Proiectul cu grădinița e printre primele proiecte de când am intrat eu în primărie. E din 2008. Orice proiect are un ciclu, de la idee, până la implementare. Nu e de astăzi”, a declarat edilul. 

Stații de pompare a apei 

Leca Băncilă ne-a mai precizat și că în zona intersecției cu străzilor Aviatorului cu Pârâului și Cosminului vor fi instalate o stații de pompare, ca să fie complet funcțională toată rețeaua de apă curentă, astfel încât să ajungă până la ultimele case din aceste zone. În perioada următoare va fi realizat proiectul, iar investiția este preconizată că se va ridica la 4,5 milioane de lei. 

Le ducem apă, am făcut grădinița și școala și tot la nivel de pretenție”, a încheiat primarul. 

Sursă foto: Observatorul de Covasna și Facebook/ Primăria Întorsura Buzăului.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.