EDUCATIE 17 septembrie 2012

Bacalaureatul profesional a fost adoptat. Noua lege intră în vigoare de anul viitor

de Covasna Media | 522 vizualizări

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional, decizia fiind luată cu 73 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi o abţinere.

Legea prevede un examen pentru cei care nu vor studii superioare, iar Senatul este cameră decizională.

Potrivit proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 73/2010 pentru modificarea Legii învăţământului nr. 84/1995, absolvenţii ciclului superior al liceului care susţin şi promovează examenul de bacalaureat profesional dobândesc, potrivit legii, diploma de bacalaureat profesional, care le dă dreptul de acces pe piaţa muncii, însă nu şi în învăţământul superior.

Legea dă dreptul oricărui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii.

Potrivit legii, examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimbă conţinutul programei pe care elevii au parcurs-o în timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic vor fi aşezate înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat naţional.

Pentru bacalaureatul profesional, potrivit proiectului de lege, elevii vor susţine două probe: un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Probele de competenţe sunt comune şi la bacalaureatul naţional şi la bacalaureatul profesional.

În plus, dacă cineva care susţine bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învăţământul superior şi se răzgândeşte în aceeaşi sesiune, după o sesiune sau două sesiuni de bacalaureat, el se poate întoarce, poate susţine probele scrise de la bacalaureatul naţional şi, după aceea, are acces spre învăţământul superior.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Anunţ public

Acum 22 ore, 21 minute

Anunţ public

Acum 22 ore, 22 minute

Anunţ public

Acum 22 ore, 23 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.