EDUCATIE 9 iulie 2019

Bac 2019: un periplu între agonie şi extaz

de Iulia Drăghici - Taraș | 1501 vizualizări

Județul Covasna se află sub media națională la rata de promovabilitate, cu 58,41% 

A venit rândul unei noi generații de absolvenți de liceu să culeagă „roadele” anilor de liceu și să treacă prin emoțiile afișării notelor la Bacalaureat. Rezultatele inițiale, publicate luni, 8 iulie, nu vin cu mari noutăți față de anii trecuți și plasează din nou județul Covasna sub media națională, cu o rată de promovabilitate de 58,41%. Scăderea mică și constantă din ultimii ani îi îngrijorează pe șefii Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, care, deși punctează că e vorba de fiecare dată de generații diferite și de alți elevi care nu pot fi comparați prin prisma notelor, spun totuși că trebuie luate măsuri concrete, atât la nivel local, cât și județean sau național. 

Emoțiile Bacalaureatului au trecut, de bine, de rău, pentru cei 1.147 de absolvenți care au susținut examenul săptămâna trecută. 58,41% dintre aceștia au fost declarați promovați, iar cei mai mulți, 78,61% dintre aceștia sunt la filiera teoretică. Dintre elevii care au absolvit filiera vocațională, doar 43.23% au obținut rezultate de trecere la „examenul maturității”, iar la tehnologic rata se ridică doar la 19,49%. 

Inspectorul școlar general, dezamăgit de rezultate

Prima concluzie după afișarea rezultatelor inițale de luni dimineața arată o scădere față de rezultatele de anii trecuți și chiar față de notele la simulări, lucru mai puțin întâlnit. Inspectorul școlar general Kiss Imre s-a declarat dezamăgit de rezultate și spune că se aștepta măcar la 60 sau chiar 65% procent de promovabilitate pentru județul Covasna. 

„Mă așteptam și de la elevi să fie mai conștiincioși după rezultatele obținute la simulare pentru că ne-au arătat unde sunt lacune, unde mai e de învățat. Acum, dacă analizăm pe școli, e clar: teoreticul obține rezultate mai bune, după cum e și normal, dar după părerea mea și acolo ar fi trebuit să avem rezultate mai mari, cel puțin acolo unde avem concurență în liceu, nu acolo unde se intră cu note foarte mici”, a declarat luni, pentru Observatorul de Covasna, inspectorul școlar general, Kiss Imre. 

Totodată, șeful IȘJ a explicat că o soluție ar fi de a purtata discuții cu fiecare liceu din județ, cu fiecare director, cu privire la numărul de clase de teoretic, de tehnologic și de profesional, pentru că rezultatele arată cel puțin că și la liceele teoretice bune ajung elevi care iau note mici la Evaluarea Națională, drept urmare, nici la Bacalaureat nu vor străluci, cu toate eforturile depuse. 

Acesta a subliniat totuși că practica de a compara generațiile de elevi între ele, cu toate că e clar că sunt diferite, nu este corectă, dar că scoate totuși la iveală niște probleme ale sistemului. 

„Diferența foarte mare de nereușiți este tot la secția maghiară, că avem foarte mulți elevi care nu au obținut nota minimă de trecere doar la limba și literatura română. Aici e în continuare problema care trebuie rezolvată în sistem”, a punctat inspectorul, care a spus și că dacă s-ar analiza rezultatele obținute doar de elevii de la secția română din județ, promovabilitatea ar sări de 70%, lucru care ar pune județul printre primele locuri din țară. 

Clasamentul liceelor după promovabilitate 

Topul celor mai bune licee după rata de promovabilitate este deschis de Colegiul Național „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, cu 95,51% promovați. Din clasamentul celor mai bune mai fac parte Liceul „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe (90,91%), Colegiul Național „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe (85,59%), Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului (84,15%) și Liceul Teoretic „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc (75,89%). 

De partea cealaltă a topului, unde se regăsesc școlile cu cele mai mici rate de promovare, se află Liceul Tehnologic „Apor Péter” din Târgu Secuiesc (3,23%), Liceul Tehnologic „Gábor Áron” Târgu Secuiesc (4,88%) sau Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe (8,06%). 

Patru din Top 5 de la „Mircea Eliade”

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” se impune și anul acesta în rândul celor mai mari medii, pentru că în top 5 primii patru sunt absolvenții liceului teoretic întorsurean. Este vorba despre Iulia Bocîrnea (9,93), Ana-Maria Mariș (9,91), Denisa Băilă și Radu Onea (ambii cu 9,85). 

„Mă bucură într-un fel pentru că speram să iau note mari, dar nu m-a interesat locul pe care sunt clasată. Nu m-a interesat locul pentru că nu urmăresc să fiu în competiție cu alții, doar cu mine. Sigur nota pe care am obținut-o mă va ajuta să intru mult mai ușor la facultate”, ne-a spus Iulia Bocîrnea, originară din Barcani, eleva de la „Mircea Eliade” cu cea mai mare medie pe județ după rezultatele inițiale. 

Întrebată dacă a avut emoții înainte de examen, aceasta ne-a spus că dimpotrivă. „Râdeam cu câțiva prieteni în săptămâna dinaintea examenului că parcă nu suntem destul de stresați pe cât ar trebui să fim... sau cel puțin pe cât ne-au spus unele persoane că ar trebui să fim. Asta cred că se datorează și faptului că știam că suntem pregătiți pentru orice, dar și faptului că profesorii care ne-au pregătit nu au pus presiune pe noi. Ne-au încurajat și chiar ne-au ajutat mult. Recunosc că n-am dormit prea bine duminică seara, dar după proba de la română m-am calmat. Probabil era mai mult frica de necunoscut, decât stresul”, ne-a mai spus Iulia. 

Cât despre planurile de viitor, tânăra absolventă de mate-info își va urma drumul spre informatică la Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Automatică și Informatică Aplicată. 

Următoarea în topul pe județ, după absolvenții LTME, este eleva Codruța Alexandra Neagu (9,80) de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, prima din această școală. 

 „Sunt foarte mulțumită de rezultate. La matematică si fizică îmi calculasem media, surpriza a fost doar la română. La început mi-am propus sa învăț la fiecare sfârșit de săptămână câte puțin la română, ca apoi să recapitulez zilnic în ultima lună. La matematică și fizică am lucrat constant tot anul subiectele specifice, însă am lucrat destul de mult și în timpul celorlalți ani. Cred că m-a ajutat foarte mult programul pe care mi l-am construit ca să reușesc să termin toată materia până la examen”, ne-a declarat aceasta. 

Rezulatele reflectă în special munca elevilor, dar și truda profesorilor și nu în ultimul rând sprijinul părinților. 

„Îi felicităm pe toți elevii care au promovat! Notele sunt pe măsura muncii lor și a cadrelor didactice care i-au pregătit! Desigur, întotdeauna e loc de mai bine! Elevii care nu au promovat (inclusiv cei care se situează intre media 5 (cinci) și 6 (șase) (...) demonstrează că nu au fost îndeajuns de serioși în ceea ce privește pregătirea lor. În școala noastră s-au făcut multe pregătiri suplimentare, la care aceiași elevi nu au prea participat. Cam aceiași elevi au avut și multe absențe la orele de curs. Așteptăm notele și după contestații, sâmbătă, 13 iulie”, ne-a declarat și directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, Maria Bularca. 

Peste 420 de contestații 

Contestațiile s-au putut depune luni, între orele 12:00 și 14:00 și nu se poate spune că nu s-a profitat de această șansă. În județul Covasna s-au înregistrat 423 de constestații. Cele mai multe, 219 au fost la proba a) - limba română, 50 la limba maghiară – proba b), 74 la proba c), dintre care 42 la matematică – tehnologic și 80 la proba d) (biologie, geografie etc.). 

La nivel național, rata de promovare (înainte de contestații) înregistrată de absolvenţii care au finalizat studiile liceale în promoția 2018-2019 și au susţinut probele examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie este de 67,2%. 

Fără a lua în calcul elevii din promoțiile anterioare care au susținut examenul în această sesiune, rata de promovare ar fi de 73,7% (superioară cu un procent celei de anul trecut: 72,7%), arată Ministerul Educației. 

Nota minimă de promovare pentru fiecare disciplină este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6. 

Urmează ca sâmbătă să fie afișate rezultatele finale. Între timp, absolvenții au răgaz să se gândească la faptul că s-a mai încheiat o perioadă frumoasă a vieții lor, liceul, și, să aștepte cu bucurie perioada ce va veni, indiferent că e mai multă școală sau muncă, în țară sau în străinătate. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.