EDUCATIE 1 aprilie 2022

Avocații covăsneni, în dialog cu elevii: cum să fii cool, fără să fii penal

de Iulia Drăghici - Taraș | 2112 vizualizări

Mai mulți avocați din cadrul Baroului Covasna desfășoară un program interesant de educație juridică în școli, numit „Fii avocat în școala ta”. La nivelul județului, șapte avocați sunt implicați în demers, în calitate de voluntari. Aceștia vor ajunge pe rând în mai multe școli din Sfântu Gheorghe, dar și din Târgu Secuiesc. 

Programul se desfășoară în perioada 15 martie-15 iunie 2022. 

Activitățile se derulează în baza mai multor tematici: „Mic ghid de orientare profesională” (cu informații despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al dreptului, organizare judiciară etc.), „Ce înseamnă să fii liber” (norme juridice, consecințe, formele răspunderii juridice – cu accent pe răspundere civilă, delictuală, abuz de drept, bullying și alte agresiuni ), „Fii COOL, fără să fii penal” (unde se prezintă informații despre infracțiuni – de violență, care vizează patrimoniul, privitoare la viața sexuală, legate de droguri, dar și informatice). 

Copiii trebuie să devină conștienți de omniprezența legii în viața lor și să înțeleagă originea și necesitatea regulilor. Ei vor putea astfel să înțeleagă mai bine că limitele și interdicțiile din viața lor de zi cu zi sunt însoțite de drepturi, libertăți și responsabilități. Această bază solidă de cunoaștere va fi fundația unui proces educațional util de-a lungul vieții.

Formarea reflexelor juridice ale tinerilor le va da încredere în capacitatea lor de a acționa în cunoștință de cauză și de a depăși dificultățile cu care se vor confrunta în viață.

Mai mult, copiii mici sunt deja în contact cu legea; ei cer adesea să înțeleagă „de ce” le sunt impuse anumite reguli și sunt profund îngrijorați atunci când simt nedreptate. Cu cât un individ este conștient mai devreme de prezența legii în viața sa și de rolul pe care îl poate juca în evoluția acesteia, cu atât relația sa cu legea este mai pozitivă și participativă”, se arată pe site-ul Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR). 

Reprezentanții Baroului Covasna implicați în acest proiect sunt dr. Laczkó-Dávid Géza, av. Veress Eva (coordonator proiect), av. Calinic Sabin, av. Ráduly Zsuzsa, av. Bănică Vasile, av. Antal Orsolya și av. Ilyés Eszter Zsuzsa. 

La Sfântu Gheorghe, programele au început în 29 martie, la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” și continuă, în perioada următoare și în celelalte școli, printre care și Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Liceul de Arte „Plugor Sándor”, în funcție de programări. De regulă, avocații participă la orele de dirigenție sau la opționalele de educație antreprenorială, financiară și juridică. 

Programul este inițiat de Uniunea Națională a Barourilor din România și de derulează în mai multe județe din țară. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.