Autoritățile vor programul „Școală după Școală” și la Întorsura Buzăului
Consiliul Local Întorsura Buzăului a aprobat în ședința de joi, 11 august, aplicația în vederea obținerii de finanțare prin Programul „Școală după Școală” al Consiliului Județean Covasna. Autoritățile vor să înființeze două grupe, unde să fie înscriși 24 de copii.
Beneficiari ar urma să fie copiii care nu se află printre înscriși la clasa de Step by Step, cu părinți care lucrează până la ora 16.00, deci fără alte posibilități de supraveghere în siguranță după ora 12.00, când se termină în mod normal cursurile.
„Este un program pe care vrem să îl începem și la Întorsura. Vor fi două grupe, cu 12 copii pe grupă. (...) Scopul este de a sprijini părinții care nu au găsit loc în clase de Step by Step. Așa cum știți, legea permite să existe doar o singură clasă Step by Step, adică un sfert din clasele existente. Iar o parte din copiii care au început grădinița la Step nu pot continua și la școală. Atunci încercăm să îi ajutăm sub această formă, ca până la ora 16.00 să fie supravegheați și ajutați cu teme și așa mai departe. (...) Vor beneficia peste 20 de familii din oraș”, a spus primarul Raul Urdă în plenul Consiliului local.
Dacă demersul va fi acceptat spre finanțare, costurile vor fi asumate atât de Consiliul Județean, cât și de Asociația „Noi” a Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” și primărie. Edilul Raul Urdă spune că, pentru bugetul local, acest lucru ar însemna aproximativ 20.000 de lei pe an.
Tot în cadrul ședinței s-a precizat și că, din toamnă, va fi înființată încă o grupă la creșa din oraș, precum și că s-a mărit și numărul de copii pe grupă, de la 10 la 15. Astfel, de la începutul noului an școlar, 30 de copii din oraș, respectiv 30 de familii, vor putea beneficia de acest serviciu.
Legat de programul „Școală după școală” (SDS), în anunțul de concurs de finanțare, valabil pentru perioada 2021-2024, se notează: „contribuția maximă a județului Covasna prin Consiliul Județean Covasna nu va depăși 20.000 lei/grup de elevi”.
Finanțarea se acordă conform Ordinului Ministrului Educației, Cercetării, Tineretului şi Sportului nr. 5349/07.09.2011 privind aprobarea Metodologiei de organizare a Programului „Școală după școală”, cu modificările și completările ulterioare. Programul SDS se organizează pe an școlar.
În perioada 2017-2020, doar cinci comune au depus proiect pentru cofinanțare, conform informațiilor furnizate de autoritățile județene: Arcuș, Malnaș, Micfalău, Reci și Zăbala.
Sursa foto: captură video Primăria Întorsura Buzăului