EDUCATIE 23 august 2017

Aproximativ 10% din clădirile unităților de învățământ din țară funcționează fără autorizația de securitate la incendiu

de Agerpres | 809 vizualizări

Aproximativ 10% din cele peste 26.000 de clădiri ale unităților de învățământ din țară funcționează fără autorizația de securitate la incendiu, a declarat marți pentru AGERPRES Cătălin Chircă, purtător de cuvânt al IGSU.

El a arătat că în această perioadă inspectoratele pentru situații de urgență din țară, în colaborare cu inspectoratele școlare județene, au întreprins acțiuni de identificare a tuturor construcțiilor cu destinația de învățământ, care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu și asupra acestei situații au fost informate Administrația Prezidențială, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, instituțiile prefectului și consiliile județene.

„Facem mențiunea că autorizația de securitate la incendiu se emite în baza solicitărilor adresate de autoritățile administrației publice locale. În lipsa acestor solicitări, însoțite de documentația tehnică aferentă și a existenței lucrărilor care țin de îndeplinirea cerinței securitate la incendiu, acest act nu poate fi emis. Cu toate eforturile depuse de inspectoratele pentru situații de urgență județene/București-Ilfov în a acorda asistență tehnică de specialitate, se constată o scădere a mediei lunare de emitere a acestor acte de autoritate de la 23 autorizații pe lună, cât s-a înregistrat în perioada octombrie 2016 — martie 2017, la 13 autorizații pe lună“, a declarat Chircă.

Avizele de securitate la incendiu se emit în cazul construcțiilor noi sau a modificărilor aduse construcțiilor existente și constă în verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de securitate la incendiu, adoptate în documentațiile tehnice de proiectare. După recepția de la terminarea lucrărilor, înainte de punerea în funcțiune a clădirii, trebuie solicitată și obținută autorizația de securitate la incendiu pentru construcția respectivă.

Cătălin Chircă a explicat că prin emiterea autorizației de securitate la incendiu se certifică faptul că măsurile cuprinse în documentația de proiectare (care a stat la baza emiterii avizului) au fost realizate.

Principalele măsuri de securitate la incendiu necesar a fi adoptate pentru unitățile de învățământ sunt: asigurarea a două căi de evacuare; echiparea cu instalații de stingere a incendiilor (hidranți interiori, hidranți exteriori); echiparea cu instalații de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu; echiparea cu instalații pentru iluminatul de siguranță; dotarea cu mijloace de primă-intervenție (stingătoare).

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.