EDUCATIE 17 mai 2023

Aproape o săptămână dedicată Zilei Europei

de Covasna Media | 8934 vizualizări

În cadrul Programului EPAS LTME – „Școli Ambasador ale Parlamentului European”, săptămâna 9 – 14 mai 2023 a fost cu timp dedicat dialogului permanent cu valorile promovate de Uniunea Europeană, pe care echipa de ambasadori juniori și ambasadori seniori l-a adus în mijlocul celorlalți printr-o varietate de activități: Atelierul: Piață Europeană, EPAS eTwinning Group - Celebrating Europe Day 2023 - online, EPAS LTME în comunitate și Vizita de lucru la București în cadrul Proiectului „Ambasadori împreună sub stelele Europei”.

1. Sărbătorirea Zilei Europei a debutat marți, 9 mai 2023, cu atelierul „Piața europeană”, la care au participat elevii creativi și curioși ai clasei a I-a A de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului, antrenați cu multă pricepere în descoperirea celor cinci țări - Cehia, Croația, Irlanda, Polonia și Spania - membre ale Uniunii Europene de către ambasadorii juniori: Băilă Antonia, Bularca Ana-Sabrina, Bularca Francesca, Bularca Giorgiana-Alisia, Buzea Daria Maria, Comăniță Adrian, Hosu Georgiana, Ionașcu Anisia, Lazăr Nicu Gabriel, Luca Roberta Maria, Morar Bianca, Ola David, Popica Melania-Elena, Precup Marcu Alexandru, Baciu Denisa, Radu Ioana-Daria, Roth Iulia, Solomon Larisa, Zărnescu Raul. Prezentările interactive au fost urmate de: realizarea unui pliant despre țara vizitată virtual de către elevii-invitați la atelier, pe care l-au luat cu ei la finalul activității, descoperirea unor deserturi inspirate din cele cinci țări, de cântece și dans. Scopul activității a fost creșterea interesului copiilor pentru descoperirea Europei. Impactul activității asupra participanților a fost unul pozitiv, după cum ei înșiși ne-au spus la final: „Aici m-am simțit foarte bine! Mi-a plăcut că am învățat despre Cehia!” (Sofia), „Acum sunt fericită!”, „A fost cea mai tare zi!” (Evelina). 

Apoi, ambasadorii seniori au participat la întâlnirea online a Grupului EPAS eTwinning, sărbătorind Ziua Europei alături de alți educatori din Europa, prin schimbul de bune practici și împărtășiri legate de importanța solidarității europene în contextul actual.

Activitățile au continuat miercuri, 10 mai 2023, cu ieșirea echipei de ambasadori juniori în comunitate. Au fost prezenți în piațeta orașului Întorsura Buzăului, unde au pregătit expoziția cu tematică europeană, precum și pliantele despre Uniunea Europeană, rolul Parlamentului European în cadrul UE, pe care le-au oferit diferitelor persoane din oraș, diseminând aspectele esențiale, iar echipa Radio ARME a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului a realizat interviuri cu membri ai comunității despre semnificația zilei de 9 mai și despre alegerile europarlamentare de anul viitor. Aceste interviuri au făcut obiectul unui material jurnalistic despre sărbătorirea Zilei Europei în școală și în comunitate. La final, ambasadorii juniori, coordonați de Bularca Ana-Sabrina, au realizat un flashmob desfășurat sub genericul „Împreună pentru pace!”, promovând solidaritatea cu poporul ucrainean. 

2. Activitatea competițională „Crosul Europei” este o acțiune realizată de echipa EPAS a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului, județul Covasna, pentru a celebra Ziua Europei, în data de 11.05.2023, de la ora 13:00, cu scopul de a sublinia susținerea europeană pentru un stil de viață sănătos, un mediu mai curat și încredere în viitor

Sub îndemnul acesta: „Mens sana in corpore sano”, s-au reunit cu multă bucurie 117 concurenți, care au alergat pe un traseu stabilit în zona Camping, având un stiker personalizat pe piept cu evenimentul, din dragoste pentru sport, pentru menținerea sănătății, pentru protejarea mediului înconjurător și pentru viitor mai bun și frumos pentru noi toți.

Participanții noștri au fost elevi din clasele VII-XII, alături de coordonatorii lor, din următoarele instituții: Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului, Școala Gimnazială „Gheorghe Zaharia” Brădet, Școala Gimnazială „Nicolae Russu” Sita Buzăului, Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Barcani, Școala Gimnazială Vama Buzăului, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” și bineînțeles elevi din Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului.

Competiția s-a desfășurat pe trei categorii: 

*categoria 1: clasele VII-VIII;

*categoria 2: clasele IX-X;

*categoria 3: clasele XI-XII, iar la sfârșitul competiției au fost premiați în funcție de clasamentul obținut cu o cupă (premiul I) și diplome, pe fiecare categorie, fete și băieți, precum și o mapă cu articole de birotică de valori diferite pentru premiul I, II și III. De asemenea, în semn de prețuire toți participanții, care au terminat traseul, au primit diplomă de participare.

Alături de echipa organizatoare, profesorii Muntean Iuliana Monica, Tudor-Prundar Lăcrămioara și Stroie Bogdan, au fost voluntarii - elevi din clasele a X-a B și a XI-a B1 și partener pentru o și mai bună desfășurare Primăria Orașului Întorsura Buzăului (care ne-a oferit și sticle de apă pentru participanți).

3. „Împreună sub Stelele Europei”

La invitația Liceului Teoretic „Ion Barbu” din București, în perioada 12-13 mai, 16 ambasadori juniori și doi ambasadori seniori au participat la un schimb de experiență cu alte 15 licee și colegii care fac parte din rețeaua Școlilor-Ambasador ale Parlamentului European. În prima zi de activități, s-au desfășurat sesiuni de intercunoaștere și s-au vizitat diferite obiective turistice. 

A doua zi, mai amplă, a cuprins ateliere de lucru cu trei europarlamentari români, Carmen Avram, Dacian Cioloș și Eugen Tomac, ocazie cu care ambasadorii juniori au adresat întrebări legate de diverse domenii: educație, antreprenoriat, cultură, agricultură, sănătate, siguranță națională și europeană etc. Acest tip de dezbatere reprezintă un mod benefic prin care elevii își aduc contribuția la promovarea principiilor europene, dar și la conștientizarea problemelor existente în Uniune. Feedbackul acestora a fost unul extrem de pozitiv, dându-și seama că, deși sunt tineri, vocea lor contează și că pot sprijini, fie și numai cu idei, activitatea europarlamentarilor. 

Următoarea activitate a vizat întâlnirea cu inteligența artificială - Robotul ION, cel care „accesează și filtrează postările și opiniile publice din mediul online, extrage temele relevante și raportează...”. Elevii au „conversat” cu ION tot pe teme de interes european și au fost uimiți de faptul că „vorbește” așa de bine limba română. Între uimire și puțină ironie, ne-am dat seama că ION este un început de proiect care poate suporta îmbunătățiri. 

Ne-am întors de la București cu experiențe noi, ne-am făcut prieteni, am planificat alte schimburi de experiență, fie în cadrul programului, fie în cadrul altor proiecte educative, culturale. 

Echipa EPAS LTME, ambasadori seniori:

 prof. Filofi Nicoleta Andreea

prof. Mitrea Elena Mihaela

prof. Muntean Iuliana Monica

prof. Tudor Prundar Lăcrămioara

prof. Bularca Maria

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.