EDUCATIE 29 august 2019

„Anul Elevilor” – muzică, mișcare și emoție

de Daniela Luca | 1151 vizualizări

Activitățile dedicate tinerilor au implicat sute de suflete dornice de experiențe noi

Din programul tematic „Anul Elevilor”, anunțat la începutul lui 2019 de municipalitate, fac parte o serie de activități menite să pună orașul în mișcare prin intermediul celor tineri, dar și să le (re)descopere talentele și abilitățile. Printre acestea se numără procesul participativ de tineret Com’On Sfântu Gheorghe, seria de evenimente „O vară ritmată la Sfântu Gheorghe!”, dar și tabăra RocketCamp desfășurată săptămâna trecută. 

Programul tematic „Anul Elevilor” a debutat în luna februarie a acestui an când sute de tineri au avut  posibilitatea să-și pună în practică inițiativele de dezvoltare urbană locală în cadrul procesului participativ de tineret Com’On Sfântu Gheorghe. De asemenea, proiectul INNOVATORY, care a urmărit dezvoltarea modului de gândire orientat către o soluție pragmatică și lucrul în echipă, le-a încurajat creația interdisciplinară și participativă. Nu doar tinerii creativi au fost implicați în aceste proiecte, ci și cetățenii care le-au acordat voturi. 

Poate cea mai apreciată serie de evenimente „O vară ritmată la Sfântu Gheorghe!”, organizată de asemenea în cadrul anului tematic „Anul Elevilor” a fost deschisă în luna iulie pe ritmurile de tango ale lui José Almar din Argentina. El a susținut pe scena de piatră din Piața Centrală un concert intitulat „Argentinian Soul”. 

Tot în luna iulie iubitorii de beatbox au putut viziona un adevărat show organizat de formația SzájArt project din Ungaria. Elevii Liceului de Arte „Plugor Sándor” au asigurat atunci o experiență vizuală de neuitat printr-un performance de statui vii.

A urmat turul de tobe într-o „Vară ritmată”. Una dintre cele mai bune formații de tobe din lume, formația Talamba distinsă cu premiul Artisjus, a pus pe jar publicul prezent într-un număr mare în centrul municipiului. 

În weekendul trecut a avut loc încă o producție a seriei de programe, intitulată „LÁNG-HANG” sau „FLACĂRĂ-SUNET”. Sub mâinile lui Ádám Julcsi din Miercurea Ciuc au răsunat  ritmuri de sunet hang drum, în timp ce publicul a rămas încremenit privind spectacolul jonglerului cu foc Török Csongor.

O tabără de neuitat, în semn de mulțumire 

Și tabăra RocketCamp desfășurată săptămâna trecută la Câmpul Benedek a trezit emoții mari, spun organizatorii. În perioada 19- 24 august, un număr de 25 de elevi voluntari s-au distrat împreună și au trăit experiențe unice. Cu ajutorul unui atelier de creație și de artă vizuală, participanții au avut posibilitatea de a-și dezvolta talentele. Totodată, ei au descoperit natura, au amestecat propriile ceaiuri din plante, au tras cu arcul, au călărit și au dansat pe ritmuri populare, spun organizatorii. 

„Ei sunt cei care au fost voluntarii noștri la evenimente, Zilele Sfântu Gheorghe, „pulzArt” și la Târgul de Crăciun și de aceea am ales acești copii pentru ca să le mulțumim pentru energia și timpul acordat pentru evenimente. Sper că putem să facem o tradiție din tabăra asta, dar încă nu pot să zic exact. Totuși ar fi frumos să organizăm anual întâlnirea aceasta. Le-a plăcut foarte mult, au zis că a fost programul foarte diversificat și toții au găsit ceva care le place. A fost frumos să fim împreună cu voluntarii cu care lucrăm la evenimente. Mai mulți au zis că asta a fost cea mai frumoasă tabără din viața lor”, ne-a spus coordonatoarea taberei, Kolumbán Zenge. 

De asemenea, sub genericul „Anul elevilor” se va desfășura și festivalul de artă contemporană „pulzArt” - 7, care va avea între 19 și 22 septembrie, la Sfântu Gheorghe. 

Sursă foto: Facebook/Diákok Éve • Anul Elevilor

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.