EDUCATIE 18 mai 2022

„Învățând, învățăm” de 50 de ani

de Covasna Media | 1105 vizualizări

Casa Corpului Didactic Covasna, și-a început activitatea la 1 august 1971. De 50 de ani dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice a fost și este o parte esențială a implementării educației de calitate. Instituția organizează și furnizează programe de formare continuă pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar, este un centru de informare, documentare și consultare, centru științific și metodologic.

Din 2012 , de zece ani, instituția poartă numele de Casa Corpului Didactic „Csutak Vilmos”. Îl considerăm pe  Csutak Vilmos  o figură marcantă a comunității noastre, valorile pe care le-a reprezentat, onestitatea, moderația, simplitatea și profesionalismul care l-au caracterizat, pot servi  ca model autentic pentru cadrele didactice din zilele noastre. 

Aniversăm o jumătate de secol de la înființare cu 50 de speakeri, iar cei 10 ani  de la denumirea instituției, cu 10 locații diferite din județ printr-o serie de  evenimente, la care ni s-au alăturat colegi din tot județul. 

Peste trei săptămâni sărbătorim Ziua Învățătorului. În semn de apreciere am dorit ca acest eveniment să fie organizat ca un cadou pentru  colegi, cadre didactice. 

În  logoul Casei Corpului Didactic apare un proverb în limba latină : „Docendo Discimus” –„Învățându-i pe alții, învățăm și noi”. În ultimii ani credem că acest proverb a devenit foarte actual. În contextul pandemiei toți am fost puși în situații pentru care nu eram pregătiți. Dar, învățând, ajutându-ne unii pe alții am trecut peste provocări. Cu ocazia acestei aniversări a fost prezentată  publicația despre cei 50 de ani ai instituției, de la înființare până în prezent, care a fost oferită participanților.

În lista evenimentelor importante dedicate aniversării celor 50 de ani de la înființarea instituției s-a regăsit și Conferința interjudețeană „Noutăți în educație”, organizată de Casa Corpului Didactic „Csutak Vilmos” Covasna, care a avut loc la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sf. Gheorghe, în data de 14 martie 2022.

 Intensificarea schimbului de informații datorită impactului tehnologiilor informatice și comunicaționale au determinat o schimbare și în sistemele educaționale.

Astfel, obiectivul declarat al conferinței a fost acela de a reuni cadre didactice, experți educaționali care au schimbat idei și au împărtășit o parte din experiența lor. 

Conferința a avut două momente. În prima parte a programului au avut loc prezentări în plen, cum ar fi, familiarizarea participanților cu Tehnologiile de imprimare și de modelare 3D în procesul de predare-învățare prezentat de Mihai Peca de la ECDL România, prezentarea în plen a Soluțiilor educaționale digitale inovative - Mozaik Education a fost susținută, online, de Andreea Ștefan, Beneficiile proiectelor Erasmus+, SEE  fiind prezentate de  prof. metodist Gabriella Rusznák  din partea CCD Covasna, proiectele Colegiului „Mihai Viteazul” din Sf. Gheorghe au fost aduse la cunoștința participanților de prof. Elena Kanyó.

A doua parte a Conferinței  a fost dedicată workshopurilor. În cadrul primului workshop s-a prezentat Utilizarea resurselor Moza în procesul de predare-învățare-evaluare, activitate  coordonată de Elena Diaconescu, Nicoleta Manolache, Ionel Dițoiu, urmat de workshopul  Utilizări ale imprimării 3D în educație coordonat de Mihai Peca.

Societatea contemporană impune necesitatea adaptării procesului de predare-învățare-evaluare noilor cerințe ale unei societăți moderne, informaționale. În acest sens participanții la Conferință  au avut o zi plină de noutăți în educație.

Gabriella Rusznák

profesor metodist CCD „Csutak Vilmos” Covasna

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.