EDUCATIE 13 iunie 2014

900 de copii şi tineri se pregătesc să cucerească dealul Perkő [FOTO]

de Covasna Media | 765 vizualizări

Perkő este un loc de pelerinaj de la marginea comunei Sânzieni, loc care, de nouă ani, a devenit şi un cunoscut spaţiu de întâlnire pentru copiii şi tinerii pasionaţi de folclorul coregrafic din Transilvania, dar şi din alte zone ale României. Aşadar, cu nouă ani în urmă a ieşit în lume prima ediţie a Festivalului Ardelenesc de Dansuri Populare pentru Copii şi Tineri de la Perkő. Este vorba de un proiect al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, care face parte dintr-un Program complex, gândit pe termen lung, de educare a tinerilor în spiritul tradiţiilor populare. Coordonatorul proiectului este Virág Endre, specialistul instituţiei în domeniul folclorului coregrafic.

Festival dansuri populare Perko 2013 - 6

Investiţia într-un Festival de folclor coregrafic destinat copiilor şi tinerilor, aşa cum este Festivalul Ardelenesc de la Perkő, are la bază un argument cât se poate de simplu: de ei, de copii şi tineri avem nevoie, dacă vrem ca tradiţiile de astăzi şi valorile folclorului autentic să existe şi mâine, în forme vii şi nu doar în cărţile cercetătorilor. Confruntarea cu publicul este rostul oricărei arte vii şi este cea mai sigură cale de formare şi perfecţionare a celor ce slujesc aceste arte. În cazul folclorului coregrafic, acesta poate fi păstrat în forme vii numai dacă îi încurajăm pe copii şi tineri să se apropie în mod cât se poate de natural/firesc de obiceiurile şi tradiţiile comunităţilor din care fac parte. Festivalul de la Perkő este construit pe ideea că cea mai bună cale de apropiere a copiilor şi tinerilor de folclorul autentic este să le deschidem un spaţiu de întâlnire, unde ei să se poată juca şi distra, să poată socializa, prin descoperirea frumuseţii şi hazului dansurilor şi tradiţiilor populare.

Întâlnirea copiilor şi tinerilor pasionaţi de folclor de la Perkő a devenit o tradiţie în zonă, o tradiţie intrată în calendarul comunităţilor covăsnene, dar şi în programul turiştilor care îşi fac vacanţa în judeţul Covasna. În esenţă, Festivalul Ardelenesc de la Perkő este menit a facilita două tipuri de întâlniri: întâlnirea copiilor şi tinerilor pasionaţi de folclorul coregrafic din mai multe judeţe şi motivarea lor de a se perfecţiona în acest domeniu şi de a valorifica pe termen lung dansurile populare pe care le învaţă; întâlnirea acestor copii şi tineri cu un public cât mai numeros şi cât mai variat, care să-i răsplătească cu aplauze şi care să le confirme rostul şi valoarea pasiunii lor de a învăţa dansuri tradiţionale autentice.

Faptul că Festivalul Ardelenesc de la Perkő răspunde unei reale nevoi de întâlnire şi confruntare artistică este confirmat de numărul participanţilor, care a crescut an de an. La ediţia de anul acesta, care se va desfăşura sâmbătă, 14 iunie, vor participa 900 de copii şi tineri (maghiari, români, romi), dansatori în 35 de ansambluri folclorice, din patru judeţe – Covasna, Harghita, Mureş şi Bacău. Copiii din ansamblurile folclorice băcăuane sunt invitaţii de onoare ai ardelenilor. Programul Festivalului este structurat în patru module: concertul de deschidere al Festivalului Ardelenesc, susţinut de Trupa de copii Evilági, din Sfântu Gheorghe; spectacol de folclor coregrafic (pe parcursul întregii zile de 14 iunie, cu o pauză pentru masa de prânz) cu participarea celor 35 de ansambluri de copii şi tineri; mini-ateliere meşteşugăreşti (în corturi special amenajate, meşteri populari îi vor învăţa pe copiii interesaţi, din rândul spectatorilor, diferite meşteşuguri tradiţionale); dansuri libere, distractive, pentru copiii şi tinerii din formaţiile invitate, dar şi pentru cei aflaţi în calitate de spectatori, pe muzică populară interpretată live de Taraful din Sânzieni; jocuri de copii şi foc de tabără, la încheierea Festivalului.

Festival dansuri populare Perko 2013 - 8

Dintre ansamblurile de dansuri populare de copii şi tineri participante la Festivalul Ardelenesc de la Perkő – 2014, amintim: Ansamblurile Briza din Coşnea şi Răcăciuni – ambele din judeţul Bacău; Ansamblurile Miriapod, Százlábú, Fenyőcske şi Lăstarii din Sf. Gheorghe; Ansamblul Szakajtó din Cernat, Focul ciobanului / Pásztortűz din Băţanii Mari; Ansamblurile Füvecske, Harmatfű şi Crinul din Vale din Târgu Secuiesc; Perle de rouă din Zăbala, Borsika şi Perkő din Sânzieni, Stelarii / Csillagkövetők din Vârghiș, Tisztácska din Poian, Ördögborda din Bălani (jud. Harghita), Boróka din Odorheiu Secuiesc (jud. Harghita), Mákvirágok din Cristurul-Secuiesc (jud. Harghita), Köpice şi Borsika din Miercurea Ciuc, Napsugár din Târgu Mureş.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.