EDUCATIE 12 septembrie 2023

5 mesaje motivaționale pentru covăsneni, la început de an școlar

de Covasna Media | 1916 vizualizări

Casele, comunitățile, străzile, autobuzele, mașinile, florăriile, curțile școlilor, băncile, cafenelele. Ce au în comun toate acestea? În principal, faptul că toate s-au umplut de viață, zumzet și lume luni dimineață. Școala a început din nou. În vreme ce pentru unii a fost cu emoții și entuziasm, au fost și alții pentru care această perioadă vine cu exact opusul. Probabil că pentru cei din urmă directorii, preoții, autoritățile locale și centrale s-au străduit să vină cu mesaje motivaționale cât mai originale (sau nu), care să stârnească (sau nu) ceva pozitiv în publicul lor.

Iată câteva dintre cele pe care le-am remarcat noi, la evenimentele la care am participat, în Sfântu Gheorghe, și care se pot aplica și de acum încolo, dar mai ales pe care merită să ni le aducem aminte cât de des posibil.

1.  Succesul este un proces, nu un rezultat; eșecul, doar o lecție învățată

Succesul, acel obiectiv spre care, până la urmă, fugim cu toții în viața de zi cu zi, nu are vreo rețetă specifică. Este, până la urmă, rezultatul muncii continue.

Deși există multe lucruri importante în viața voastră, școala trebuie să rămână principala preocupare. Succesul și reușitele din anii de școală nu vor umbri celelalte bucurii din viața voastră, ci doar le vor completa. Eșecurile nu vor deveni tiparul existenței voastre, ci doar o altă lecție învățată. Bucurați-vă de fiecare zi alături de colegii voștri, de dascăli și de momentele din clasă sau din curtea școlii. Nu uitați că nu există timp pierdut pe băncile școlii, și depinde de fiecare dintre voi să îl folosiți în folosul și spre binele vostru, fie că recitiți o lecție sau că schimbați opinii și idei cu colegii. (...) Succesul este un proces, nu doar un rezultat, și lucrurile frumoase din viața noastră se obțin cu muncă și perseverență”, a spus, în discursul său de la deschiderea anului școlar la Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe, subprefectul Cosmin Boricean.

2.  Să nu vă pară rău

Cei care au luat parte la ceremoniile care au deschis anul școlar luni au putut auzi și că este important să profităm de fiecare clipă și oportunitate.

Să nu vă pară rău că nu v-ați jucat destul, să nu vă pară rău că nu v-ați bucurat destul de anii ăștia și să nu vă pară rău că nu ați învățat destul. Sistemul nostru de învățământ poate că nu este așa cum ni l-am dori cu toții, dar atâta vreme cât aveți în față o carte, cât aveți lângă voi pe cineva care să vă spună ce să faceți cu ea, și aici aveți asta, nu trebuie decât să vreți voi să faceți ce trebuie să faceți cu aceste instrumente. Să rămâneți sănătoși la minte și la trup, pentru că avem multe ispite în aceste vremuri și mi-ar plăcea să rămâneți departe de ele”, a fost mesajul transmis de subprefectul Sebastian Cucu, tot la ceremonia de la CNMV.

3.  Ajutați copiii să se descopere, dar și să își iubească patria

Că e important să îi susținem pe cei dragi a fost un alt îndemn pe care l-au atins câțiva dintre cei care au luat cuvântul la evenimentele de luni.

Ajutați și încurajați copiii să se descopere pe ei înșiși și lumea din jurul lor și învățați-i să își iubească patria pentru că este cel mai bun loc din lume. Cu cât mergem mai mult în jurul lumii, cu cât vedem mai mult, cu atât mai mult simțim că acasă este cel mai bun loc din lume”, a fost o parte a mesajului pe care primarul Antal Árpád l-a transmis prin intermediul consilierului local delegat să ia parte la acțiunea de la „Mihai Viteazul”.

4.  Nu zidurile fac o școală, ci spiritul, respectiv munca în echipă

Cu un mesaj despre munca de echipă, în special între elevi, cadre didactice și părinți, au fost primiți în noul an școlar și cei care au fost la deschiderea de la școala „Váradi” din Sfântu Gheorghe.

Este o muncă în echipă care a dat rezultate, pentru că nu zidurile unei școli contează, ci spiritul care domnește în ea. Afirm cu certitudine că școala noastră astăzi poate fi considerată un model instituțional pentru multe școli. Vă mulțumim că sunteți alături de noi și în această zi, că aveți încredere în bunele noastre intenții și în capacitatea noastră de a desfășura un proces didactic de calitate. Vă asigurăm că vedem în dumneavoastră niște reali parteneri în efortul de a le oferi copiilor educație aleasă și o instrucție eficientă, pentru a-i forma ca buni cetățeni responsabili și puternic implicați în viața socială. (...) Dragi colegi, oferiți-le elevilor exemple pozitive. Determinați-i să învețe, să înțeleagă care este rolul școlii, pentru că nimic nu poate înlocui ceea ce face un dascăl cu clasa de elevi în care intră. Acolo este succesul școlii, în asta stă performanța școlii”, a transmis directoarea adjunctă a Școlii Gimnaziale „Váradi József”, prof. Luminița Gavrilă.

Mesaje despre importanța colaborării au fost și la „Mihai Viteazul”.

Dragi părinți, avem convingerea că prețuiți școala și pe cei care o slujesc și că aveți multe așteptări legate de viitorul copiilor dumneavoastră. Aceste așteptări pot deveni certitudini doar printr-o permanentă colaborare cu noi, cu comunitatea locală. Ne bucurăm că aveți încredere  și sperăm în continuare că ne veți fi aproape”, a spus și directoarea adjunctă de la CNMV,  prof. Maria Băilă. 

5. Munca făcută cu dăruire schimbă destine

Un alt îndemn pe care l-am auzit deseori a fost către cadrele didactice și a vizat importanța unei munci făcute cu dăruire.

„Haideți să facem în așa fel încât să însemnăm ceva bun pentru copiii pe care îi avem în fața noastră, să le dăruim tot ceea ce avem mai bun, să ne ducem menirea pe care ne-am asumat-o la bun sfârșit. Și pentru ca toate acestea să poată fi înfăptuite, rugăm și părinții să susțină școala pentru că, să nu uităm, educația începe de acasă și continuă și la școală”, a fost mesajul pe care l-a transmis și Maria Pandele, inspector școlar județean.

S-a mai vorbit despre răbdare, despre atenție, bucurie, încredere, dar prea puțin despre neajunsuri și temeri. Poate că nu a fost contextul și momentul (deși la CNMV au fost discuții despre greutățile întâmpinate din cauza prelungirii termenelor lucrărilor de reabilitare).

Dar știm sigur acum un lucru: vacanța s-a terminat.

În cele peste 300 de unități de învățământ din județul Covasna vor învăța în acest an școlar aproximativ 30.000 de elevi. Mai strecurăm aici niște statistici și vă zicem că 20,97% din unitățile școlare se află în mediul urban, iar restul în mediul rural (79,03%). Din totalul unităților școlare, în 65,81% se studiază în limba maternă maghiară, în 17,74% din unitățile școlare se studiază în limba română, iar în 16,45% se studiază atât în limba maghiară, cât și în limba română.

Iar pentru cei mai visători, le transmitem că vacanța de vară următoare este programată începând cu 21 iunie 2024.

Iar până la următoarea pauză, că vor mai fi vacanțe și între timp, vă urăm și: an școlar bun vouă și celor dragi ai voștri, cu reușite de toate felurile!

Iulia Drăghici - Taraș

Diana Pantelimon

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.