EDUCATIE 23 martie 2022

17 școli din județ, înscrise în PNRAS, competiția care le-ar putea aduce minimum 70.000 de euro

de Iulia Drăghici - Taraș | 1414 vizualizări

Fondurile vor fi investite pentru reducerea abandonului școlar 

Județul Covasna are înscrise 17 școli în concursul de proiecte din cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), al Ministerului Educației, a anunțat marți, într-o conferință de presă, Inspectoratul Școlar Județean Covasna. Demersul se află în etapa de evaluare, iar un răspuns final în privința rezultatului ar urma să fie făcut public până la finele lunii martie a.c.. Unitățile de învățământ ar putea câștiga între 70.000 și 200.000 de euro. De precizat este și că școlile covăsnene sunt în competiție cu alte peste 1.470 de unități școlare, iar finanțate vor fi, în această primă rundă, doar 750. 

Cele 17 școli din județul Covasna participante sunt: Școala Gimnazială „Romulus Cioflec” Araci , Școala Gimnazială „Konsza Samu” Bățanii Mari, Școala Gimnazială „Bölöni Farkas Sándor” Belin, Școala Gimnazială „Henter Károly” Bodoc, Școala Gimnazială „Bartha Károly” Boroșneu Mare, Școala Gimnazială „Comenius” Brețcu, Școala Gimnazială „Bálint Gábor” Catalina, Școala Gimnazială „Darkó Jenő” Dalnic, Școala Gimnazială „Jancsó Benedek” Ghelința, Școala Gimnazială Hăghig, Școala Gimnazială „Máthé János” Herculian, Școala Gimnazială „Antos János” Reci, Școala Gimnazială „Gödri Ferenc” Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Ady Endre” Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Kálnoky Ludmilla” Valea Crișului, Școala Gimnazială „Mikes Kelemen” Zagon și Școala Gimnazială Nr. 1 Zăbala. 

Inițial, lista unităților de învățământ cu risc mare și mediu de abandon școlar a cuprins 3.489 de participări valide, pe nivel național, dintre care 45 din județul Covasna. Ulterior, după o nouă selecție, în competiția de proiecte au mai rămas 1.726 de unități școlare, dintre care 24 din județul Covasna. În final, doar 17 dintre cele covăsnene au depus proiecte, dar în total, la nivel național sunt 1.474 cereri de finanțare.

Nu a fost ceva simplu. Termenul a fost foarte scurt. Au avut la dispoziție vreo opt zile, după ce a apărut ghidul. Seamănă cu proiectele europene, POCU, de volum și cantitate mai redus, dar și așa își păstrează componența: parte descriptivă, obiective, activități înșirate, (...) pentru durata a trei ani, că atât va dura proiectul. (...) Deci 17 unități au depus proiect, candidează, că este un program competitiv. (...) Pe baza evaluărilor, primii 750 vor primi grant. (...) Cel mai negativ rezultat este că nicio școală din cele 17 din județ care au depus să nu obțină un punctaj care să intre între cele primele 750. Să sperăm că nu se va întâmpla”, a explicat inspectorul școlar general Kiss Imre. 

În prezent, este în derulare procedura de verificare a conformității administrative, informează și Ministerul Educației. 

În prima rundă de finanțări vor fi 750 de câștigători la nivel național. În următoarea rundă, care se va încheia în martie 2023, ar urma să obțină bani alte 1.450 de școli, adică în total 2.200 de unități de învățământ vor fi incluse în PNRAS. 

Potrivit ghidului de finanțare, programul va oferi trei tipuri de granturi. Școlile care au, la nivel de gimnaziu, între 40 și 75 de elevi pot obține între 70.000 și 91.000 de euro, cele cu număr al elevilor de gimnaziu între 76 și 150, între 140.000 și 182.000 de euro, iar cele cu peste 150 de elevi de gimnaziu între 153.000 și 198.900 de euro. 

Anul școlar trecut, rata de abandon în județul Covasna a fost de 5,4%. 

La nivelul județului Covasna mai sunt în derulare alte două proiecte care de asemenea au tematica reducerii abandonului școlar. Este vorba despre „VINO la ȘCOALĂ! Schimbă-ți destinul!”, cu fonduri norvegiene, derulat la nivel multiregional în parteneriat cu: Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Inspectoratul de Poliție Județean Covasna, Universitatea Transilvania din Brașov și Newschool din Norvegia. Aici sunt implicați aproximativ 270 de elevi covăsneni de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului, Școala Gimnazială „Apor István” Sânzieni, Școala Gimnazială „Benkő József” Brăduț și Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Barcani. 

Un demers similar este Proiectul „REAL - Şcoala deschisă pentru toate vârstele”, depus de Inspectoratul Școlar Județean Harghita, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János” Harghita. Școlile partenere în care se implementează proiectul în județul Covasna sunt: Școala Gimnazială „Ady Endre” Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Bartha Károly” Boroșneu Mare, Școala Gimnazială „Gödri Ferenc” Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială „Jancsó Benedek” Ghelința, Școala Gimnazială „Kálnoki Ludmilla” Valea Crișului; Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului; Școala Gimnazială „Néri Szent Fülöp” Sfântu Gheorghe; Școala Gimnazială „Tatrangi Sándor” Ozun și Școala Gimnazială Zăbala.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.