EDUCATIE 11 octombrie 2017

16 profesori din zona Buzaielor, elevi timp de trei zile

de Iulia Drăghici - Taraș | 2028 vizualizări

În weekend, cadrele didactice au participat la un atelier de scriere a proiectelor „Erasmus+”

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” a fost, în perioada 6 -8 octombrie, gazda unui curs de scris proiecte „Erasmus+”, organizat în premieră la Întorsura Buzăului. La atelier au participat 16 cadre didactice de la unități de învățământ din județele Covasna și Brașov, atât din mediul urban, cât și din mediul rural.

Participanții au învățat într-o manieră interactivă ghidați cum să completeze formularul de candidatură corespunzător Acțiunii Cheie 2 din programul Erasmus+. Cu ajutorul celor doi formatori Valentin Stancu și Carmen Marcu, cei prezenți au identificat pe rând nevoi ale profesorilor și ale elevilor, cât și nevoi de dezvoltare ale instituțiilor reprezentate: acceptarea elevilor dezavantajați de către majoritate și lucrul specializat cu aceștia, lipsa interesului unor profesori de a preda folosind metode moderne, comunicarea și socializarea în rândul elevilor.

„Participarea la un astfel de atelier practic îi aduce pe profesori cu un pas mai aproape de a aplica astfel de proiecte cu parteneri internaționali cu care au ocazia să se întâlnească în țară sau în străinătate pentru schimburi de experiență, ateliere, și alte activități legate de educația formală și extracurriculară. Aceste proiecte sunt oportunități de deschidere către nou, de a oferi ocazia profesorilor și elevilor să învețe în maniere inedite și chiar să creeze resurse noi în domeniul școlar. Totodată le dezvoltă o viziune de ansamblu și strategică, fiind nevoiți să gândească nu doar activități în care ar putea fi implicați, ci și impactul și modul de diseminare a rezultatelor acestora”, a declarat Carmen Marcu, unul dintre formatorii activității.

Cursul a fost o modalitate de a stârni imaginația și interesul cursanților, care acum își doresc și mai mult să aducă fenomenul Erasmus+ mai aproape de școlile lor.

„Un atelier foarte util, eficient, cu formatori deosebiţi, practici, care pe parcursul celor trei zile m-au învăţat pas cu pas cum să scriu un proiect Erasmus, mi-au deschis drumul înspre această oportunitate de care ştiam, dar care mi se părea intangibilă. La acest atelier s-au născut două idei de proiect pe care aş vrea să le prezint colegilor mei pentru a le aplica in şcoala noastră. Mulţumesc din suflet formatorilor Carmen şi Valentin pentru eficienţă, disponibilitatea și deschiderea de care au dat dovadă permanent”, a spus unul dintre cursanți Otilia Buzea, profesoară la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului.

„Proiectele internaționale aduc cu ele, pe lângă aspectele legate de  provocare, interes, beneficii educaționale, și teama de necunoscut. Nu de puține ori, cei aflați în situația de a „porni” un proiect Erasmus+  se „izbesc” de un formular, aparent simplu, dar cu o mie de necunoscute. Printre primele  necunoscute se numără: „Cum completez formularul?”, „Cum formulez scopul, obiectivele, activitățile, impactul?” , „Cum găsesc parteneri?”, „Cum voi disemina informațiile?” etc. La toate aceste întrebări și la multe altele ne-au răspuns în cele trei zile de atelier, cei doi formatori. Cu răbdare și tact, am avut ocazia să lucrăm, efectiv, pe un formular de aplicare, astfel încât, s-au găsit răspunsuri la toate aspectele vizate. A fost un privilegiu pentru noi să găzduim un astfel de atelier. Am aplicat încă din primăvară pentru o astfel de oportunitate și ne bucurăm că am fost acceptați. Școala noastră este deschisă la colaborări care să inoveze actul educațional, care să formeze elevi și cadre didactice în vederea desfășurării unui proces instructiv-educativ de calitate. Să sperăm că acest atelier se va concretiza în proiecte de succes desfășurate în cât mai multe școli din județul nostru”, a declarat și directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Maria Bularca.

Atelierele de scriere de proiecte în domeniile școlar, tineret, educația adulților, educație profesională și vocațională din cadrul programului Erasmus+ sunt oferite gratuit celor care vor să participe de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Mai multe detalii despre astfel de oportunităti pe www.erasmusplus.ro.

Sursă foto: Facebook/Carmen Marcu

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.