EDUCATIE 1 decembrie 2010

1 Decembrie, Ziua Naţională vs. Ziua Naţiunii !

de Covasna Media | 778 vizualizări
Discuţii destul de aprinse duminică după-amiază la Casa cu Arcade, unde Debate Club Sfântu Gheorghe a pus la cale o dezbatere publică pe controversata temă din titlul acestui material. Larisa Gîfei, Andreea Bologa şi Elisa Imbrea au deschis discuţia oferindu-ne definiţiile, exemplele şi starea de fapt, pentru ca următorii vorbitori să-şi susţină moţiunea de-o parte sau de cealaltă. Ioan Ganea a justificat printr-o paralelă

Discuţii destul de aprinse duminică după-amiază la Casa cu Arcade, unde Debate Club Sfântu Gheorghe a pus la cale o dezbatere publică pe controversata temă din titlul acestui material. Larisa Gîfei, Andreea Bologa şi Elisa Imbrea au deschis discuţia oferindu-ne definiţiile, exemplele şi starea de fapt, pentru ca următorii vorbitori să-şi susţină moţiunea de-o parte sau de cealaltă. Ioan Ganea a justificat printr-o paralelă cu Sărbătorirea Crăciunului, de ce ar trebui ca 1 Decembrie să rămână Ziua Ţării, dar să o sărbătorească poporul, pentru ca Raluca Popa, Andreea Cucu şi Simina Gheorghincă să susţină, fie care în felul ei propriu, teoria conform căreia este o eroare în alegerea Zilei Naţionale la 1 decembrie, odată OUT, pentru românii din afara graniţelor ţării, care ar putea sărbători cu mai multă uşurinţă o Zi a românilor de pretutindeni, pe modelul „15 martie al maghiarilor“, şi odată IN, pentru că actuala dată are o conotaţie extrem de negativă pentru minorităţile de la noi, cu precădere cea maghiară.

Din exteriorul clubului au luat cuvântul prof. Luminiţa Cornea, care a ridicat două probleme interesante, a condiţiilor meteo nefavorabile, dar mai ales a postului în care pică o asemenea dată în calendar, avansând chiar data de 10 martie ca o posibilă variantă de Zi Naţională. Şerban Valeriu a insistat pe încercarea de a păstra valori comune şi astfel am putea sărbători în comun români şi maghiari deopotrivă oricâte sărbători şi oricând le-am avea, Traian Antonescu a reiterat valoarea simbolică a momentului istoric, Dan Manolăchescu, cu un discurs un pic mai lung, dar cu destule argumente de partea adepţilor Zilei de 1 decembrie ca Zi Naţională, iar mie mi-a revenit plăcerea să concluzionez, nu cu pretenţia de exhaustivitate, ci de încercare de viziune mai rece, mai pragmatică, mai „ca la debate“, cu accent pe partea de argumentare, nu pe figurile de stil şi oratorie, dând câştig de cauză celor care susţin că 1 decembrie este aleasă nefericit ca Ziua Naţională a României.

După dezbateri anul trecut în cadrul Clubului, anul acesta în public, consider că subiectul poate fi păstrat pe masa dezbaterilor şi chiar extins în viitor, astfel încât o mai mare parte a oamenilor să-şi expri me punctul de vedere, cei care vor, desigur!, pe subiectul necesităţii alegerii unei alte Zile Naţionale... Disputo, ergo sum!

„Schimb de cărţi” a debutat la Sfântu Gheorghe

Tot duminică, în jur de 20 de persoane, majoritatea ti neri, au sosit la Casa cu Arcade pentru lansarea progra mului care promovează lectura şi încurajează schimbul de cărţi şi recomandările directe, care funcţionează exemplar pe reţeaua de socializare Facebook.

Acum 5 ani, tot la sfârşitul lunii noiembrie, se deschidea Librăria pentru Comunitate, o iniţiativă a Asociaţiei pentru Comunitate din Sfântu Gheorghe, închisă ulterior din motive financiare în anul 2009. Nici atunci nu au fost mai mult de 20 de persoane prezente, dar şi atunci şi acum am simţit din plin o bucurie imensă când am realizat că mai există totuşi iubitori de carte, oameni pentru care lectura face parte din obişnuiţa cotidiană. „Care-i ultima pe care-ai citit-o?”, „Nouă ne pasă de viitor!”, „Citeşti nu citeşti, timpul zboară oricum” şi „Fascinaţia cărţilor bune” au fost sloganele folosite în cadrul „Campaniei pentru Lectură” a Librăriei pentru Comunitate şi care credem că au revenit din nou „la modă”.

S-au schimbat cărţi, bineînţeles „foarte bune”!, dar cel mai important lucru a fost că lumea a luat contact cu ideea, cu acest proiect naţional şi mai ales că s-a stabilit ca următoarea întâlnire să fie peste 2 săptămâni, duminică 12 decembrie la Coffee no.1 în centrul oraşului, unde mai bine de 20 de cărţi lăsate de participanţii la prima ediţie, îşi aşteaptă deja cititorii...

Mădălin Guruianu, Coordonator Debate Club, Iniţiator „Schimb de cărţi“

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
MADALIN GURUIANU, 1 decembrie 2010
E timpul pentru o altă zi naţională! http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/e-timpul-pentru-o-alta-zi-nationala-207934.html
Unul, 1 decembrie 2010
Guruianu sa serbeze 15 martie si sa nu se preocupe cu faptul ca nu le place unora sau altora 1 decembrie.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.