EDUCATIE 26 noiembrie 2010

1 Decembrie - Ziua Naţională a României sau Ziua Naţiunii Române?

de Covasna Media | 710 vizualizări
Coordonatorul Debate Club Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, propune pentru duminică o dezbatere publică la Casa cu Arcade din municipiu pe tema „1 Decembrie, Ziua Naţională a României sau Ziua Naţiunii Române?”. Mădălin Guruianu susţine că data de 1 decembrie ar trebui să fie aleasă ca Ziua Naţiunii Române deoarece dacă această sărbătoare rămâne cum spune Constituţia, Zi Naţională, nu toţi cetăţenii de pe teritoriul

Coordonatorul Debate Club Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, propune pentru duminică o dezbatere publică la Casa cu Arcade din municipiu pe tema „1 Decembrie, Ziua Naţională a României sau Ziua Naţiunii Române?”.

Mădălin Guruianu susţine că data de 1 decembrie ar trebui să fie aleasă ca Ziua Naţiunii Române deoarece dacă această sărbătoare rămâne cum spune Constituţia, Zi Naţională, nu toţi cetăţenii de pe teritoriul ţării vor putea sărbători. „Spre exemplu, această zi nu este bine aleasă faţă de minoritatea maghiară, etnie pentru care are cu totul altă conotaţie pentru că deşi sunt cetăţeni români de etnie maghiară ei nu sărbătoresc România cu capitala la Bucureşti. Imaginaţi-vă cum ar fi ca aceştia în data de 15 martie (Ziua maghiarilor de pretutindeni) să sărbătorească naţiunea ungară cu capitala la Budapesta”, a explicat coordonatorul clubului de dezbateri.

Acesta a arătat că în cadrul dezbaterilor, membrii Clubului vor veni cu argumente care vor arăta că România merită sărbătorită de toţi românii, indiferent dacă aceştia trăiesc sau nu pe teritoriul ţării.

„Basarabenii, bucovinenii, toți merită să sărbătorească naţiunea română, nu ţara România”, a arătat Mădălin Guruianu.

Coordonatorul Debate Club Sfântu Gheorghe a declarat că la dezbatere sunt aşteptaţi oameni fără idei preconcepute, printre invitaţi numărându-se şi câţiva politicieni din judeţul Covasna.

“1 Decembrie este o valoare a românilor, extrem de importantă, ea trebuie să rămână o zi a naţiunii române, dar nu este, nici pe departe, o zi naţională a României în actuala ei configuraţie”, a continuat Mădălin Guruianu. În opinia acestuia, din perspectiva maghiarilor, a minorităţilor din interiorul României, 1 decembrie este nefericit aleasă pentru maghiari nefiind un motiv de sărbătoare, neavând totodată nici o valoare comună în numele căreia să se adune toţi cetăţenii ţării, indiferent de etnie.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 13

Adaugă comentariu
Ion, 30 noiembrie 2010
Joe sa stii ca asa caetel cum e e bun, stii vorba esentele tari se tin in sticlute mici, nu trebuie volume intregi de gargara din care nu prea retii mare lucru.
Pann, 29 noiembrie 2010
Cine nu sarbatoreste 1 Decembrie contesta apartenenta Ardealului la Romania. Trebe sa fi ori ungur ori tradator, ori coprofag. Cred ca in Guruianu se intalnesc toate aceste calitati.
Joe, 29 noiembrie 2010
Asa zisul romanism este inventat prin sec XIX.Asa ca pentru istoria voastra nu trebuie carte,incape intr-un caietel...
alin, 29 noiembrie 2010
@Mihai Viteazu daca tu crezi ca istoria a fost scrisa de corneliu vadim tudor, gresesti nene... istoria a fost scrisa cu sange de stramosii nostri... doar ca nu ma astept ca tu sa intelegi acest citeste integral
ion, 28 noiembrie 2010
"Mihai Viteazu" daca tu zici ca a fi roman = a fi rom inseamna ca si tu esti rom daca o luam pe logica asta
Mihai Viteazu, 28 noiembrie 2010
gaspartimea sa fi roman este = cu rom! istoria romaniloreste scrisa de corneliu vadim tudor... nui este trait,nati simtit de aia nu va pasa!
Mihai Viteazu, 28 noiembrie 2010
romania NU are ziua romaniei. celputin nici romani nu stiu ce zi este,sau pe ce zi este ziua romaniei. care ardelean in vremuri avrut in romania nici unul. deci habar nu aveti cin si ce zi aveti!
anonim, 27 noiembrie 2010
@gaspartimea este o invitatie deschisa. nu stiu ce nu este clar. acolo nu se strange electoratul lui Madalin Guruianu, ci absolut oricine doreste sa discute tema propusa.
joe, 27 noiembrie 2010
@gaspartimea Au mers saptamini intregi, pt ca au venit de la sud de Dunare!
joe, 27 noiembrie 2010
Ai dreptate Guru,dar numai partial, pt. ca un roman ardelean, care se respecta nu sarbatoreste 1.dec.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.