OPINII 31 mai 2011

EDITORIAL - Un Ţinut inexistent, populat de fantome

de Covasna Media | 594 vizualizări
Dumitru Manolăchescu Un Ţinut Secuiesc în care secuii se vor declara maghiari la recensământ îşi inaugurează cu mult tam-tam o reprezentanţă la Bruxelles. Asta ar fi informaţia esenţială, pe care s-au brodat comentarii, luări de poziţii, imprecaţii, isterii. Unul din isterici este chiar preşedintele Senatului, Mircea Geoană (caracterizarea aparţine preşedintelui CJ Covasna, dar subscriu la ea din motive pe care le veţi desluşi în conţinutul acestui editorial), alţii sunt propagandiştii de serviciu ai partidelor, dar cei mai mulţi sunt români cărora asocierea „Ţinut Secuiesc – Laszlo Tokes” le provoacă o stare de nelinişte în evidentă creştere când se pune problema asocierii pastorului cu „dracul” care-şi bagă coada peste tot..

Dumitru Manolăchescu

Un Ţinut Secuiesc în care secuii se vor declara maghiari la recensământ îşi inaugurează cu mult tam-tam o reprezentanţă la Bruxelles. Asta ar fi informaţia esenţială, pe care s-au brodat comentarii, luări de poziţii, imprecaţii, isterii. Unul din isterici este chiar preşedintele Senatului, Mircea Geoană (caracterizarea aparţine preşedintelui CJ Covasna, dar subscriu la ea din motive pe care le veţi desluşi în conţinutul acestui editorial), alţii sunt propagandiştii de serviciu ai partidelor, dar cei mai mulţi sunt români cărora asocierea „Ţinut Secuiesc – Laszlo Tokes” le provoacă o stare de nelinişte în evidentă creştere când se pune problema asocierii pastorului cu „dracul” care-şi bagă coada peste tot...

Aşadar, la fel ca multe alte judeţe, oraşe, regiuni de dezvoltare, grupuri etnice etc., Ţinutul Secuiesc fără secui va avea un birou la Bruxelles. Laolaltă cu CJ Harghita, înghesuiţi în două cămăruţe cu chirie plătită de contribuabilii români, doi secui rătăciţi vor executa următoarele: „Informarea unităţilor administrativ-teritoriale despre deciziile luate de PE, comisii şi organisme ale UE, sprijinirea accesării proiectelor de interes local, întărirea reprezentării intereselor judeţului Covasna”... şi tot aşa, bla-bla, că la dat din gură se pricepe lumea, indiferent de etnie. Veţi întreba, probabil: care-i pericolul? Unde-i nenorocirea?

În mod normal, dacă „drăcuşorul” neastâmpărat fost pastor, actualmente europarlamentar român (cred că l-am supărat tare pe dl. Tokes numindu-l „român”, dar... asta-i situaţia obiectiv-istorică, oricât ar părea de ciudat, pastorul răspopit reprezintă în Parlamentul European interesele poporului român...), n-ar face parte din ecuaţie, dacă n-ar fi europarlamentar, ci preot la Timişoara, atunci subiectul în discuţie n-ar fi luat asemenea proporţii. Aşa, însă, cunoscând inapetenţa fostului pastor pentru tot ce ţine de România, nu poţi să nu te-ntrebi: ce vor cloci, oare, în cele două cămăruţe închiriate, cu diurna şi leafa plătite de statul român, reprezentanţii Ţinutului Secuiesc, supervizaţi de Laszlo Tokes şi alţi unguri binevoitori? De aici nelinişti şi îngrijorări fireşti. Nu ne impresionează isteriile lui Mircea Geoană, care-ar trebui să tacă atâta vreme cât partidul dumnealui abia aşteaptă să guverneze împreună cu UDMR, păi cum să-i rogi să vină într-o viitoare coaliţie la Putere pe unii în care n-ai încredere nici cât a ţinut „preşedinţia” d-lui Geoană?! Dar este absolut normal să fim îngrijoraţi de „clocirea” la biroul din Bruxelles al Ţinutului Secuiesc a unor alte subiecte neprietenoase românilor, cum ar fi regionalizarea pe criterii etnice, separatism etnic şi altele asemenea, teme atât de des pomenite de Tokes şi alţi extremişti maghiari de diferite nuanţe.

I-aş face o singură propunere d-lui Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna, parte a acestui proiect inflamant: dacă eficienţa biroului cu pricina va fi una cuantificabilă doar pentru etnicii maghiari care îmbrăţişează ideea de separatism, atunci el ar trebui să fie desfiinţat. Pentru că diurnele funcţionarilor de-acolo, inclusiv cea a deputatului Tokes, sunt plătite şi de contribuabilii români, nu de UDMR. Şi pentru că nu putem fi atât de proşti încât să hrănim separatismul etnic din bani publici.

În final, revin cu o întrebare retorică: cum să reprezinţi la UE un Ţinut Secuiesc care nu există, populat de secui învăţaţi să se declare maghiari?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
Are El, 1 iunie 2011
Cu Crin ce ai? Vadim e un cretin, stim cu totii. Crin e ok, nu se compara cu Bratienii, dar cine in ziua de azi nu e un "epigon" fata de trecut?
Marian, 31 mai 2011
@roman:ai drptate in mare parte,o singura corectie as vrea sa fac:vadim si crin sa nu traiasca,nu merita.
Primar_la_Hetea, 31 mai 2011
tinutul secuiesc exista... in cartile de basme secuiesti. Felicitari pentru articol !
"PANORAMIX", 31 mai 2011
PENTRU CEI INTERESATI !!! CONSULTI-VA CU CEI DE LA EV. POPULATIEI SI VA VOR INFORMA CORECT CATI DIN MAGHIARI SAU DECLARAT LA RECENSAMANT SECUI , CATI DINTRE TIGANI SAU DECLARAT RROMI SI CATI MAGHIARI citeste integral
roman, 31 mai 2011
mai lasati odata cu prostia. Nu exista asa zisu tinut secuiesc, nici tara barsei, nici tara motilor, nici oltenia, nici bucovina, numai o singura romanie unitara, indivizibila, nationala. Haiedti citeste integral
SIC, 31 mai 2011
Haideti ca va dau o axioma cat se poate de simpla, ca sa intelegeti mai bine nu alta: Tinutul Secuiesc exista, pentru ca asa vrem noi secuii. Altceva nu trebuie sa intelegeti!
Are El, 31 mai 2011
Domnul Manolăchescu, dumneavoastră nu puteţi fi aşa naiv, îmi pare rău. Faceţi pe naivul dar cunoaşteţi realitate. E evident dar trecutul pedelist nu vă dă pace.
stelian, 31 mai 2011
Foarte bun articol, Dle Manolachescu! Dl Geoana vorbeste, la fel si ceilalti lingai, gen Vadim, Antonescu, Ponta! Toti s-ar vrea imaculati, dar ce buni ar fi cei din UDMR alaturi de ei. Nu mai pot citeste integral
LESUCA DIN HETEA, 31 mai 2011
EXCELENT! felicitari pentru pozitia dvs.Oare ceilalti nu vad aceste lucruri sau se fac ca nule vad?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.