OPINII 3 septembrie 2017

Și pentru astea, tot maghiarii-s de vină?

de Daniel Santa | 36451 vizualizări

Descoperă 5 lucruri mult mai enervante decât maghiarii care nu vorbesc românește!

De la o vreme încoace, ”tot românul” e preocupat de scenariul apoteotic în urma căruia, aflat în tranzit prin Secuime, nu va fi servit cu mici la Odorheiul Secuiesc. E cel puțin bizar cum cei mai revoltați dintre participanții la isteria de pe internet legată de acest subiect, au fost ultima dată acum 15 ani în zonă și n-au primit ceva cerând în limba română, sau, mai bine, n-au fost niciodată prin HarCov, nici nu s-ar duce, dar știu ei pentru că le-a zis un prieten.

M-am născut în Sfântu-Gheorghe, din mamă româncă și tată maghiar și mi-am trăit cea mai mare parte din viață aici! Am fost mai mereu român pentru maghiari și maghiar pentru români, am fost mereu sensibil la ”tensiunile” din zonă și iritat de tot ce era menit să ne îndepărteze în loc să ne apropie. Nu consider că e normal și sănătos ca un cetățean din România să trăiască fără să cunoască limba statului, dar nu-l urăsc pentru asta, ci mai degrabă îl compătimesc. Mi-e ușor să înțeleg limitarea și handicapul teribil pe care și le asumă acest om, dar suntem cu toții rezultatul alegerilor pe care le facem. La fel de firesc, mi se pare ca orice român din zonă să știe două vorbe în maghiară, măcar un salut și două expresii de politețe. La mine în bloc, copiii maghiari îi spuneau mamei ”Sărutmâna”, iar eu le spuneam vecinelor noastre ”Csokolom”. Că așa era frumos și normal. 

Există însă câteva lucruri (am ales 5) care mă enervează mult mai tare decât treaba cu vorbitul românește și pentru care nu cred că-s de vină ungurii:

 

  1. Îi acuzăm pe unguri că nu știu să vorbească românește, dar ne vorbim tot mai greșit limba și tolerăm tot mai mult greșelile gramaticale. Doar un ipocrit poate spune că-și iubește țara și e patriot, dacă nu face un minim efort să vorbească limba corect. Între un ungur sincer care vorbește greșit și un român ipocrit care pozează în patriot dar nu știe să așeze o cratimă, e clar că mă enervează mult mai tare românul ipocrit. Suntem buni la dat cu părerea, dar eșuăm deplorabil când vine vorba de puterea exemplului.
  2. Nici românii, nici ungurii, nu vor să înțeleagă că orice criză de identitate și orice tensiune interetnică înseamnă un glonț tras în propriul picior, într-o perioadă în care trebuie să te poți mișca pentru a supraviețui. Figura de stil e valabilă în orice domeniu. Covasna și Harghita sunt la coada bunăstării în România, tocmai pentru că nimeni nu investește acolo unde riscurile par mai mari și problemele mai multe.
  3. Și unii și alții, mergem la aceleași spitale mizere, ne cumpărăm mici și pâine din aceleași salarii mici, circulăm pe aceleași drumuri proaste și ne supunem acelorași legi pe alocuri absurde. Cei care ne conduc reușesc însă, de fiecare dată când vor să ne distragă atenția, să ne învrăjbească cu o ușurință halucinantă. Ne enervăm de la doi mici, scoatem brișca de la o bentiță și ne înjurăm de mame la prima petardă. Mușcăm aceeași momeală de fiecare dată. Nu învățăm nimic.
  4. Maghiarii din Covasna par adeseori încăpățânați și probabil că vor sărăci din cauza asta. Ne ambiționăm să nu deschidem porțile acestei zone și să nu schimbăm abordarea. Ar fi mult mai ușor să atragem în secuime turiști români și mult mai profitabil. Ăia 10% dintre români, care n-au prejudecăți și care ar veni până la Odorhei să mănânce mititei fără chimicale și să bea o pălincă bună, ar trebui să găsească aici servicii ireproșabile, oameni care să le vorbească limba și să știe să le ia banii. Românii știu să se simtă bine, cheltuie bani când vor să se distreze și se întorc dacă le-a plăcut. Aviz marilor strategi în turism ai județului. Sau dacă nu, măcar particularilor.
  5. De trei zile vorbim de un fraier care a aruncat o ”petardă” la o gheretă cu mici în Odorheiul Secuiesc. În tot timpul ăsta economia românească e ucisă cu sânge rece de o guvernare inconștientă, benzina se scumpește absurd, sistemul fiscal se dă peste cap, PSD pregătește ”revoluția” din justiție, iar problemele se aruncă în mediul privat, care în curând va fi sufocat. Când prețurile vor exploda, când șomajul va crește, când falimentele vor curge și când vom arunca la gunoi orice speranță de creștere economică și bunăstare, ne vom dori să mâncăm mici indiferent în ce limbă ni s-ar vinde și cine i-a gătit. Dar s-ar putea să nu mai avem cu ce și nici cale de-ntors.

Potoliți-vă oameni buni, veniți-vă în fire și nu lăsați orice ”cioacă” mediatică să vă învrăjbeasă. Avem probleme mult mai mari în România, la fel de dureroase la Odorheiul Secuiesc, dar și la Slobozia. Le putem rezolva doar cu inteligență, respect, muncă și spirit civic. Haideți să tolerăm diferențele etnice și culturale dintre noi, dar să nu tolerăm prostia, hoția, nesimțirea și ticăloșia.

Sursă foto: Facebook

 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Banateanul Vesel, 4 septembrie 2017
...Daniele, excelent articol, avem o gandire apropiata. M-as fi bucurat daca Mitica semna acest articol, un bun gazetar, un bun analist politic. Dar domnia sa inca nu a ajuns sa fie o punte de citeste integral
Daniel Santa, 4 septembrie 2017
Mulțumesc și eu pentru cuvintele frumoase! Dumitru Manolăchescu e în concediu, dar sunt convins că îmi împărătășește marea majoritate a gândurilor din acest articol. Cât despre punctul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.