OPINII 25 octombrie 2017

Scrisoare deschisă d-lui preşedinte Tamás Sándor: Un nou model de dezvoltare autonomă: Har-Cov-Teleorman

de Dumitru Manolăchescu | 2877 vizualizări

Stimate d-le preşedinte Tamás Sándor, suntem un grup de reflecţie asupra autonomiei judeţelor Har-Cov şi Teleorman, după exemplul oferit de regiunile bogate din Nordul Italiei. Propunem, aşadar, o nouă regiune de dezvoltare: Har-Cov şi Teleorman. Dacă la prima vedere o să vi se pară ciudat, mai gândiţi-vă puţin şi vedeţi cât de mult semănăm cu Teleormanul, deci fiţi puţin atent la argumentele noastre.

Conform unui studiu publicat recent de Ziarul Financiar, cele mai sărace judeţe din punct de vedere al salariului mediu pe economie sunt Harghita, Covasna şi Teleorman. Ce înţelegem noi de-aici ţine de o minimă logică: dacă ne unim cu baronul Dragnea şi facem o nouă regiune de dezvoltare, părăsindu-i pe nemernicii din Braşov care vor să ne asuprească şi să ne dezechilibreze etnic, vom primi fonduri substanţiale până la loc comanda, adică până ne vom dezvolta de-i vom ajunge din urmă pe cei din Braşov, Ilfov, Cluj. Apoi, după ce atingem nivelul ăsta de dezvoltare, putem să sperăm la pasul mic nr. doi, ştiţi dvs. cum e cu politica paşilor mărunţi: o autonomie pe modelul Lombardia, Veneto, eventual Catalonia. Dar fără independenţă, pentru că strică la autonomie.

De ce Nordul Italiei? Pentru că e cea mai dezvoltată regiune din Italia. Păi după cine să ne luăm, ce exemplu să avem? După Sicilia, Napoli ori Nordul Bulgariei? Ne luăm şi noi după cei mai buni. Doar de la ei putem învăţa cum să faci din două-trei judeţe subdezvoltate o autonomie funcţională şi prosperă. Pentru că doar cu vorbe şi promisiuni nu se poate.

Prin urmare, d-le preşedinte Tamás, înţelegând că dvs. şi prietenilor dvs. politico-etnici nu vă place Braşovul, noi vă oferim şansa unui parteneriat profitabil cu judeţul unui baron adevărat, aflat în plină putere politică: Teleormanul d-lui Liviu Dragnea. Dacă nu ne place asocierea cu judeţul vecin, prea mare pentru echilibrul nostru etnic precar, atunci să beneficiem măcar de teleormănenii baronului Dragnea, stăpânii unui judeţ mult mai apropiat nouă prin prisma salariului mediu cel mai mic din ţară.

De fapt, şi această nouă regiune de dezvoltare ar fi tot o asociere între baroni, oricât nu le place unora să recunoască: baronii UDMR, mai slăbuţi, cu baronii de Teleorman, mult mai bine reprezentaţi la nivel local şi la „vârf”. În mod logic, Teleormanul e drumul dvs. spre autonomie. De ce? Păi, să vedem: datorită baronului Dragnea, care nu intră între timp la puşcărie pentru că n-are nimeni curaj să-l bage acolo, în Har-Cov şi Teleorman se vor construi drumuri europene, autostrăzi, aeroporturi, vom avea şcoli bune şi educaţie ca la mama acasă, de sănătate nu mai vorbesc, nu va mai fi nimeni bolnav pentru că vom avea spitale fără şpăgi la fiecare kilometru. Putem lua şi Mureşul cu noi, să nu vă fie cu supărare.

Înţelegeţi despre ce vorbim, d-le Tamás? Doar după ce ajungem la acest nivel de dezvoltare, modelul Lombardia-Veneto ne poate susţine argumentul spre autonomie. Abia atunci Guvernul de la Bucureşti nu va mai avea ce să spună şi va fi de acord cu autonomia celor mai bogate judeţe din ţară: Harghita, Covasna, Teleorman, hai să fie şi Mureş, treacă de la noi.

Altfel, vă daţi seama, exemplul Lombardiei, Veneţiei şi al referendumurilor pentru autonomie lărgită de-acolo nu se aplică judeţelor Harghita şi Covasna. Italienii Nordului vor mai multe competenţe în infrastructură, sănătate, educaţie şi reducerea prerogativelor Romei asupra problemelor imigraţiei şi securităţii. Ce-am face noi dacă ni s-ar pune infrastructura în braţe? Nimic mai mult decât a făcut Bucureştiul, pentru că nu-s bani, n-avem forţă. Noi, pe plan local, facem un km. de drum în doi ani. La fel cu sănătatea şi educaţia, nu ne descurcăm cu cele mai mici lefuri şi pensii din ţară. Da, cu siguranţă, autorităţile locale şi-ar dori competenţe sporite în tot ceea ce ţine de poliţie, armată şi securitatea zonei, instituţiile astea stau multora în gât, ca o flegmă care îţi provoacă spasme, dar nu le poţi avea doar pe astea. Ele ar veni la pachet cu multe altele, unde nu ne-am descurca.

Şi încă ceva, domnule preşedinte Tamás: dvs. şi oamenii dvs. vă înţelegeţi de minune cu fostul preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea. Ani de zile au cotizat covăsnenii, harghitenii şi mureşenii la Asociaţia consiliilor judeţene, condusă de acelaşi domn Dragnea. Ca să nu mai socotesc acum câţi ani de zile a fost UDMR asociat la guvernare cu PSD... O altă asociere, mai ales pentru dezvoltare, n-ar mai mira pe nimeni, cine nu vrea să fie părtaş la înflorirea ţării şi bunăstarea poporului româno-maghiar cu cel mai mare partid al ţării?!

Aşa încât, primiţi această scrisoare deschisă din partea Grupului de reflecţie pentru autonomia Har-Cov-Teleorman.

(Dumitru Manolăchescu, în numele Grupului)

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.