OPINII 8 aprilie 2022

OPINIE. Cel mai bun viol este cel pe care reuşeşti să-l eviţi

de Covasna Media | 1648 vizualizări

Istoria violului este o carte apărută în 1998, istoricul şi sociologul francez Georges Vigarello fiind primul care a realizat un studiu despre această barbarie, veche de cînd lumea, dar foarte puţin cercetată şi prea tîrziu sancţionată penal. Victima violului era şi încă este blamată şi privită cu suspiciune, în timp ce violatorului i se găsesc diverse scuze, mai ales atunci cînd agresorul are o puternică influență în comunitate. De-a lungul secolelor, variantele prin care vina violatorului era atenuată pînă la anulare pot fi sintetizate prin expresiile: victima a primit ce a meritat, victima a făcut ceva şi l-a provocat pe violator, victima trebuia să ştie să evite violul/agresiunea; sau, vorba unui lider politic european contemporan, victima trebuia să ştie că cel mai bun viol este cel pe care reuşeşti să-l eviţi.

Liderul politic contemporan de care vorbesc este Viktor Orbán, premierul Ungariei, care NU l-a condamnat niciodată pe Vladimir Putin pentru faptul că a ordonat invadarea Ucrainei, violînd teritoriul acestei ţări suverane şi ucigînd oameni nevinovaţi. În schimb, Viktor Orbán a activat una dintre marile vorbe prin care agresorii şi violatorii din toate timpurile aruncau vina agresiunii/violului asupra victimei: ungurii ştiu că „cel mai bun război este cel pe care reuşeşti să-l eviţi”. Drept urmare, Viktor Orbán l-a inclus pe Volodimir Zelenski, preşedintele ţării invadate şi violate, printre adversarii săi, în timp ce agresorul şi criminalul Putin a rămas aliatul premierului ungar. Această vorbă a lui Viktor Orbán a stîrnit admiraţia putiniştilor de pretutindeni, inclusiv din România, în frunte cu simpatizanţii AUR, care au strigat pe reţelele de socializare: Bravo, Viktor Orbán, şi noi, românii, avem nevoie de  un conducător patriot, aşa cum eşti tu şi cum este Putin!

Desigur, toate popoarele lumii, inclusiv şi mai ales ucrainenii, ştiu această veche vorbă: cel mai bun război este cel pe care reuşeşti să-l eviţi. Dar ce fel de lider politic eşti, cînd NU ai curajul să-i spui în primul rînd agresorului/violatorului Putin vorba asta înţeleaptă? Căci barbarii lui Putin jefuiesc şi ucid acum în Ucraina, în timp ce ucrainenii nu fac decît să-şi apere ţara şi casele lor.  Tot barbarii lui Putin arestează şi reduc la tăcere orice rus, care îndrăzneşte să spună că armata rusă NU are ce căuta în Ucraina, că „Rusia nu are nevoie de un război cu Ucraina și cu Occidentul! Nimeni nu ne amenință, nimeni nu ne atacă. O politică bazată pe promovarea ideii unui astfel de război este imorală, iresponsabilă și criminală și nu poate fi realizată în numele popoarelor Rusiei”.

Ucrainenii care îşi apără ţara şi ruşii care protestează împotriva politicii criminale a lui Putin sînt adevăraţii patrioţi şi, mai ales, sînt curajoşii acestui moment tragic din istoria Europei.

Nina Ţînţar

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.