In memoriam: Dr. Gheorghe TATU (1941-2022). Omul potrivit, la locul și timpul potrivite
A trecut la cele veșnice medicul veterinar, managerul performant, cadrul didactic universitar, funcţionarul public, liderul politic şi civic şi OMUL Gheorghe Tatu, personalitate care şi-a înscris definitiv numele în galeria oamenilor de cinste care au marcat pozitiv viaţa publică a judeţului Covasna, în ultima jumătate de secol.
Medicul veterinar GHEORGHE TATU s-a născut la 11 martie 1941, în Sebeşul de Sus, jud. Sibiu; tatăl, TATU GHEORGHE, preot ortodox, deţinut politic 10 ani, în perioada 1953-1964; mama TATU EUDOCHIA, învăţătoare – disponibilizată din învăţământ pe motive politice.
A urmat Şcoala generală la Avrig, jud. Sibiu iar liceul la Sighişoara. A început studiile superioare la Universitatea „Babeş” Cluj – Facultatea de Filozofie (doi ani – fiind exmatriculat din motive politice), apoi Şcoala Tehnică de Chimie Făgăraş şi Facultatea de Medicină Veterinară Timişoara. Timp de peste 40 de ani, şi-a desfăşurat activitatea profesională în unităţi agricole, de industrie alimentară și instituții din jud. Covasna, respectiv din comuna Brateş şi municipiul Sfântu Gheorghe: Direcţia Generală Agricolă Covasna (şef birou); Oficiul de Reproducţie şi Selecţia Animalelor Covasna (şef oficiu şi director); Întreprinderea „Avicola” Covasna, (director tehnic şi director general). Între anii 1990-1992 a îndeplinit funcţia de viceprimar al municipiului Sfântu Gheorghe, iar în perioada 1997-2001 a fost prefectul judeţului Covasna.
În toată această perioadă, s-a preocupat de perfecţionarea pregătirii profesionale, absolvind mai multe cursuri postuniversitare: de comerţ exterior şi strategie economică internaţională; de administraţie publică, de management în economia de piaţă, de reproducţie şi biotehnologii la animale domestice, obținând titlul de MEDIC PRIMAR VETERINAR. În anul 1998, a urmat un stagiu de pregătire la Scuola Superiore dell’Amministrazione dell’Interno – Roma.
După 1990, a desfăşurat o bogată activitate publică, politică, administrativă, socială, culturală şi civică, în calitate de membru F.S.N. şi al Partidului Democrat (membru în Colegiul Director; candidat FSN pentru Senat, candidat P.D. pentru Camera Deputaţilor, consilier municipal şi consilier judeţean). Pe linia societăţii civile a fost membru fondator şi în conducerea principalelor asociaţii culturale din zonă, respectiv al Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”, Fundaţiei „Mihai Viteazul”, Fundaţiei Naţionale de Călătorii şi Expediţii Ştiinţifice, Fundaţiei „Pro Georgio Sancto” Sf. Gheorghe şi preşedinte al Despărţământului Covasna-Harghita al ASTREI, membru în consiliul naţional al Asociaţiunii. Între anii 2002-2006, a fost cadru didactic asociat, titularul cursului de „Management al schimbării”, la Colegiul Universitar Sfântu Gheorghe, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”.
Dr. Gheorghe Tatu este autorul mai multor comunicări, studii şi articole, susţinute la diferite manifestări cultural-științifice, din județ și din țară. Pentru activitatea rodnică desfăşurată în slujba comunităţii a primit numeroase premii, diplome şi aprecieri. Este cunoscut şi apreciat pentru spiritul de echilibru în normalizarea relaţiilor interetnice, disponibilitatea la dialog şi mediere, echidistanţa şi lipsa partizanatului politic în abordarea problemelor specifice administraţiei publice.
În toți acești ani, fiind preocupat activitatea profesională, nu şi-a neglijat familia şi prietenii, a îmbinat, ca nimeni altul, interesele comunităţii cu cele individuale, fapt apreciat de toți cei care l-au cunoscut, deopotrivă, români, maghiari și de alte naționalități.
Pentru întreaga sa activitate pusă în slujba propășirii comunității românești și a binelui public din județul Covasna a primit mai multe premii și distincții, din rândul cărora menționăm: titlul de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti„ din Sfântu Gheorghe, premiu „Pro Urbe” atribuit de Consiliu Local Sfântu Gheorghe, distincții din partea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și a societății civile.
Calităţile de intelectual cu o bogată cultură generală şi un discurs public elevat sunt puse în evidenţă în textele redactate de dr. Gheorghe Tatu, păstrate în arhivele publice și cele ale asociațiilor. La fel de valoroase sunt, pentru istoria locală, interviurile de dr. Gheorghe Tatu presei locale, regionale și naționale, intervențiile și comunicările susținute în programul unor manifestări cultural-științifice, civice și politice. Toate aceste împrejurări prilejuiesc fostului student al Facultății de Filosofie din Cluj-Napoca, exmatriculat din motive politice, formularea unor reflecţii profunde despre condiția Omului, în societatea românească postdecembristă.
Istoria va consemna, cu obiectivitate, prestația pragmatică și eficientă a fostului viceprimar al municipiului Sf. Gheorghe, prefect al județului Covasna și lider politic și civic al românilor din județ. Din noianul numeroaselor evenimente, momente și fapte relevante pentru profilul profesional și dăruirea OMULUI PUBLIC Gheorghe Tatu, acum, la trecerea sa la cele veșnice menționăm câteva: respectarea promisiunii făcută Premierului Radu Vasile de a-și îndeplini atribuțiunile de prefect în condițiile deplasării, câteva luni după accidentul suferit, în scaunul cu rotile; amenajarea curții interioare din incinta Instituției Prefectului Județului Covasna și organizarea în acest spațiu a unor interesante manifestări culturale; obținerea amplasamentului pentru construirea bisericii Buna-Vestire din Sf. Gheorghe (împreună cu IPS Ioan, azi Mitropolit al Banatului); ridicarea unei troițe pe locul bisericii ortodoxe din Vârghiș, dărâmată în toamna anului 1940, după dictatul de la Viena (împreună cu conducerea Ligii Cultural Creștine „Andrei Șaguna”); acordarea unui spațiu provizoriu de funcționare a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni în incinta Instituției Prefectului județului Covasna; formularea propunerii de organizare a Zilelor „Sfântu Gheorghe”, propunere formulată în numele Fundației „Mihai Viteazul”; propunerea de redenumire a unor străzi din municipiul Sf. Gheorghe, după decembrie 1989 prin acordarea numelor unor personalități marcante ale istoriei naționale și locale; sprijinirea principalelor proiecte culturale ale Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, Fundației „Mihai Viteazul”, Despărțământului ASTRA Covasna-Harghita, a școlilor cu predare în limba română ș.a.
Dr. Gheorghe Tatu a fost omul potrivit, la locul și timpul potrivite.
Acum, când rămășițele sale pământești își vor găsi odihna veșnică, alături de părinții săi iubiți și alți membri ai familiei, în cimitirul din Avrig, localitatea natală a marelui învățat Gheorghe Lazăr, străjuită de crestele impunătoare ale munților Făgăraș, ne rugăm Bunului Dumnezeu să-l așeze în lumea celor drepți, „unde nu este durere, nici întristare, nici suspin”.
Sincere condoleanțe îndureratei sale familii: soției Maria, fiului Dragoş Gheorghe și fiicei Roxana Maria, cu familia sa.
Ioan Lăcătușu