OPINII 30 noiembrie 2022

Gânduri pentru covăsneni, de Ziua Națională

de Covasna Media | 1450 vizualizări

Spectacole de teatru, muzică populară, parade, concerte, întâlniri, simpozioane. Sunt evenimente care marchează Ziua Națională a României. Dar dincolo de acestea, cum ar trebui să celebrăm această sărbătoare? Ce înseamnă ea, de fapt? În această idee și pentru că este o ocazie importantă, am întrebat câteva personalități, autorități, reprezentanți ai comunităților din județ ce gânduri au pentru covăsneni. Am lăsat răspunsurile sub formă de citate, pe care să le puteți citi în tihnă, în zilele (libere) care urmează. 

Ráduly István, prefectul județului Covasna 

„Anul acesta sărbătorim Ziua Națională a României, într-un context special. Războiul din vecinătatea noastră influențează în mod esențial viața întregului continent. Pe deoparte, în Ucraina, sute de persoane nevinovate mor zilnic, mii de oameni rămân în fiecare zi fără curent și căldură, iar din 24 februarie încoace milioane de ucraineni au fugit din țară, unii având asupra lor numai haina pe care o purtau, și nu se știe pe unde sunt, sau dacă se vor întoarce vreodată acasă. Este de datoria noastră să ne exprimăm solidaritatea cu ei, și să îi ajutăm, fiecare cum poate. 

Pe de altă parte în Europa, și evident și la noi, vedem în fiecare zi cum cresc prețurile la energie, la carburanți, și din această cauză la toate celelalte categorii, începând de la alimente până la materiale de construcții și servicii.

Este, desigur, de datoria Guvernului să stăvilească creșterea prețurilor, să evite îndatorarea cetățenilor, să preîntâmpine înrăutățirea situației pensionarilor, dar este nevoie de asemenea de solidaritate, de unitate și de coeziune. În acest sens ne putem inspira din atitudinea societății românești din 1918, care a pus la o parte orice divergență politică, ideologică și de altă natură, și a subordonat toate eforturile îndeplinirii idealului unirii. 

Doresc din toată inima ca, în ajunul Crăciunului, să avem parte noi toți de această unitate, solidaritate și coeziune.”

Anna Maria Popa, managerul Teatrului Andrei Mureșanu 

Transmit tuturor un gând de pace, solidaritate și înțelegere. Anul acesta am depus eforturi foarte mari pentru a organiza un șir de evenimente care mai de care mai interesante, dorindu-mi din tot sufletul să avem cu toții, împreună, o perioadă plină de bucurii. 

Istoria are această calitate de a scoate uneori și ce e mai rău, dar și ce e mai bun din oameni. Nu putem sa ne construim coerent viitorul dacă nu ne cunoaștem trecutul, dar nici nu putem evolua dacă nu lăsăm trecutul în trecut concentrându-ne pe cum putem trăi mai bine și mai frumos în prezent. 

Mi-aș dori ca anul acesta să lăsăm deoparte grijile și problemele și să ne bucurăm de evenimente ÎMPREUNĂ! La mulți ani, România!

Dr. Andy Rosin, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Covasna 

Mesajul nostru este constant, indiferent de ziua în care este lansat și anume acela că oamenii trebuie să trăiască. Și de multe ori pentru asta au nevoie de sânge, pe care nu îl pot da decât alți oameni, indiferent de convingeri politice, de rasă, de religie. Sângele e tot roșu și salvează vieți în mod egal

Luiza Zan, artist, solist de jazz 

„Valorile naționale nu pot fi comparate, adevăratele comori ale unui popor nu capătă valoare doar prin raport cu cele ale altui popor. De aceea, îmi doresc ca poporul meu să își arate prețuirea față de propriile valori și să-și înfrumusețeze zilnic propria ogradă națională, uitând cât mai degrabă obiceiul aruncatului de priviri peste gard. 

Cred că prima dovadă a prețuirii propriilor valori românești începe cu folosirea corectă a limbii române. V-aș ruga să folosiți diacriticele și exprimarea îngrijită, chiar și în cel mai banal mesaj pe telefon. 

La mulți ani, români și românce!”

Daniel Santa, proprietar OCV și CovasnaMedia.ro

„Cred că Ziua Națională ar trebui să fie mereu despre lucrurile care ne apropie, nu despre cele care ne despart. Pare un clișeu, dar trăim vremuri care ne demonstrează tot mai des că în fața marilor probleme, a marilor crize, suntem la fel de vulnerabili. Mai cred că patriotismul trebuie să fie un „stil de viață”, iar asta înseamnă respect zilnic pentru o serie de valori, pentru limba română scrisă și vorbită, pentru toate etniile care au contribuit la dezvoltarea ei, înseamnă bun simț, educație, muncă etc. Nu în ultimul rând, cred că de Ziua Națională trebuie să ne bucurăm. Iar anul ăsta putem face asta, împreună pentru România, cu numeroase manifestări ce vor culmina cu concertul Zdob și Zdub de la Sepsi Arena. La mulți ani, români!”

Dulányi-Balogh Szilárd, președintele USR Covasna

„În fiecare an, o dată pe an, de 1 Decembrie, ne reamintim solemn că totuși avem o responsabilitate morală față de concetățenii noștri, ne reamintim de valorile ce ne unesc. O dată pe an, reflectăm asupra a ceea ce înseamnă să fii patriot. A fi patriot este o stare de spirit ce evocă în primul rând o datorie, o datorie de a încerca a îmbunătăți condiția noastră colectivă. Patriot înseamnă a renunța la a ne auto-sabota, înseamnă datoria de a înțelege dimensiunea multiculturală a națiunii. Patriot înseamnă să te asiguri că persoanele care nu îți împărtășesc punctul de vedere beneficiază de libertatea deplină pentru a și-l exprima. Patriot înseamnă înțelegerea datoriei, datoria înțelegerii. Avem datoria să ne cunoaștem istoria; dacă o cunoaștem, vom înțelege mai bine și prezentul nostru, dar tot de datoria noastră este să privim spre viitor și să facem tot ce ne stă în putință, ca de aici încolo să luptăm pentru idealuri comune, împărtășite de toată lumea, să ne luptăm pentru o Românie reformată, mai tolerantă, în care toți cetățenii ei să se simtă acasă. Iar această datorie trebuie să ne-o reamintim în fiecare zi. La mulți ani, România!”

Olimpiu Floroian, președintele PNL Covasna

„De Ziua Națională îmi doresc să conștientizăm că pentru toți românii ar fi mai bine dacă ar exista mai multă înțelegere și mai multă toleranță între semeni. Să ne amintim de părinți, de bunici și de tot ceea ce prețuim mai mult în trecutul nostru, să ne amintim de cât de mândri ar trebui să fim că suntem români, pentru că știm să ajutăm pe cei aflați la ananghie, pentru că ne pricepem să facem lucruri frumoase, pentru că avem obiceiuri extraordinare și pentru că avem o țară minunată. La mulți ani tuturor!”

Ionuț Neagu, senator AUR de Covasna 

„1 Decembrie: o zi a bucuriei dar și a solidarității cu românii de oriunde s-ar afla ei. Ziua de 1 Decembrie este o zi a bucuriei și a nădejdii, care ne amintește de întregirea organică a poporului român. Această întregire este întemeiată pe jertfa înaintașilor noștri. Ziua Națională a României ne îndeamnă la reflectare: putem noi să lăsăm o Românie mai bună și reîntregită copiilor noștri? Răspunsul nostru trebuie să fie întotdeauna afirmativ. O națiune este un efort de fiecare zi! Iată, provocările sunt din ce în ce mai mari. Valorile creștine sunt supuse unui atac fără precedent. De aceea, ziua de 1 Decembrie îndeamnă la fapte, astfel încât identitatea națională să fie apărată. Pentru românii din Covasna, Harghita și Mureș, această luptă a fost și este tot mai dramatică, în absența unor pârghii instituționale care să le servească interesul național. Din postura de senator de Covasna în Senatul României, vreau să transmit cu acest prilej românilor că le sunt alături, le înțeleg problemele, eu însumi fiind din județul Covasna, unde tensiunile nu încetează niciodată. Să ne bucurăm la ceas de sărbătoare și să fim solidari unii cu alții! Doamne ajută!”

Vasile Antonie Tămaș, preotul din Vâlcele 

„Ziua de 1 Decembrie, din punct de vedere național, trebuie să fie cinstită precum cinstim Învierea Domnului, din punct de vedere religios, pentru că această zi de sărbătoare ne-a adus împreună după multă vreme în care am fost separați teritorial, iar un mesaj actual pentru aceste zile ar fi: unitate, dragoste și frăție în sânul României! Indiferent de etnie, limbă, religie!” 

Lt.col. Dorin Neagu, comandantul Centrului Militar Județean (CMJ) Covasna și al Garnizoanei Sfântu Gheorghe 

„1 Decembrie este cea mai importantă sărbătoare a cetățenilor români, indiferent de etnie, de religie sau apartenență politică. 

Este ziua în care arborăm cu mândrie drapelul tricolor la poartă sau la balcon. Este ziua în care ne punem cu mândrie insigna tricoloră la rever sau cocarda în piept. Fie că urmărim parada la televizor, fie că luăm stegulețul tricolor și mergem să vedem ceremonia militară din orașul nostru, este ziua în care cântăm imnul parca mai tare ca de obicei.

Este ziua în care ne amintim cu pioșenie de înaintașii care au luptat, s-au jertfit pentru această țară, pentru această limbă, pentru aceste culori. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”

Bogdan Barbu, președinte interimar PSD Covasna, primar Dobârlău 

„Doresc fiecărui locuitor al județului Covasna să se bucure de Ziua Națională a României! Și să o facă așa cum știe mai bine: alături de prieteni, alături de oficiali sau doar în familie. 

Această zi este importantă doar dacă noi îi dăm importanță. Iar România nu este o noțiune abstractă, ci este fiecare dintre noi! Și stă în puterea noastră să ne implicăm în construcția unui viitor mai bun. 

Vă doresc o Zi Națională cu speranță și solidaritate! La mulți ani!”

Bogdan Ștefan Marin, primarul din Valea Mare 

„În fiecare an, pe data de 1 Decembrie, sărbătorim Ziua Națională a României. Îmi face o deosebită plăcere și onoare să mă pot adresa tuturor locuitorilor județului Covasna, indiferent de naționalitate, etnie sau religie. Ziua Națională a României este ziua noastră, a tuturor celor care gândim, simțim și vorbim românește, suntem mândri că suntem români și încercăm pe cât posibil să păstrăm vii tradițiile și obiceiurile românești. Pentru această zi de sărbătoare națională, vă rog să primiți gândurile și urările mele de bine și speranța că împreună, uniți, putem face multe lucruri frumoase pentru județul nostru. De când ne știm, noi românii trăim cu credință în suflet și suntem datori să ne iubim și să ne respectăm patria, să fim mândri de ea. La mulți ani, România! La mulți ani, prieteni! La mulți ani, dragi covăsneni, oriunde vă aflați!”

Otilia Buzea, director adjunct al Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, profesoară de limba și literatura română, organizator principal Actor Fest 

„La mulți ani românilor, covăsnenilor și tuturor celor care simt și trăiesc românește! Suntem români prin unitate, bunătate, iubire pentru această țară în care ne-am născut. La mulți ani, România!”

Nicolae Pastor, primarul din Barcani 

„1 Decembrie este ziua în care noi sărbătorim tot ceea ce ne unește ca popor, în care putem dovedi că ne prețuim istoria și suntem mândri de ea! Cu siguranță, însemnătatea acestei zile este meritul strămoșilor noștri.

Azi este un bun prilej să reflectăm la cum vrem să arate țara noastră. Numai împreună, implicați şi determinați, vom reuși să construim o Românie puternică şi respectată în Europa şi în lume. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români, oriunde v-ați afla!”

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.