OPINII 27 mai 2019

EDITORIAL. Ziua în care ne-a păsat, am pariat şi-am câştigat

de Dumitru Manolăchescu | 773 vizualizări

A fost o altă duminică de vot istorică. Am mai trăit una singură, cea de la victoria lui Iohannis la Prezidenţiale, în 2014. După aia ne-au stors Dragnea şi Tăriceanu ca pe nişte lămâi necoapte. Dar l-am avut pe „tăcutul Klaus”, pe mutul ăsta care ne-a salvat, totuşi, de Victor Ponta. Mi se face şi-acum frig când mă gândesc cum ar fi arătat ţara asta cu Ponta preşedinte şi Dragnea premier! Brrrr!

E ora 19. Referendumul pentru Justiţie e validat, Europarlamentarele încă se dispută dar câştigătorul sigur nu va fi PSD. Prezenţa la vot se duce spre 50%, o mobilizare emoţională fără precedent i-a făcut pe românii din ţară şi mai ales din Diaspora să rabde la cozi de kilometri ore întregi. Bătaie de joc cu repetiţie, am mai văzut filmul ăsta în 2014. Tâmpiţii care ne conduc n-au învăţat nimic, ei au alte treburi, nu-i interesează civilizaţia votului. Între timp, însă, a aflat toată lumea că Dragnea şi PSD îi împiedică pe românii de-afară să voteze pentru că aceştia nu pun ştampila pe cine trebuie. Ruşine să le fie, cum să refuze ei un partid care le-a făcut viaţa uşoară în ţări minunate, la doar 5-6 ore de mers cu avionul?!

Problema PSD e, însă, alta. Nu de diasporeni îi doare pe ei, ci de vasluieni. Vasluiul, frate, n-a ieşit la vot. Nici Botoşaniul, nici Ialomiţa. Sudul şi Estul au zăcut, au preferat o bere caldă la cârciuma din centru. Până pe la 7 jumate seara nu ieşise la vot nici Dragnea. Păi bine, jupâne, aşa exemplu dai tu poporenilor?! Hai că mai ai timp să te duci la Jean Monnet şi să pui ştampila pe DA-urile lui Klaus şi „securiştii” de la USR-PLUS. Hai că mâine te condamnă ăştia şi n-ai apucat să-ţi exerciţi ultimul drept democratic din viaţa din care-o să ieşi ca un prost (citez din onorabil, n-aş îndrăzni să spun eu aşa o blasfemie...). Unii te dau urcat deja în avionul spre Venezuela, Costa Rica sau Brazilia. Eu nu-i cred. Mai ai nişte treburi de terminat pe-aici, nu ţi-ai plătit toate datoriile şi nici n-ai încasat toate flegmele românilor abuzaţi de politica ineptă pe care ne-ai băgat-o pe gât. Am dreptate, n-a plecat bosu, a venit la vot. Un act de curaj în situaţia care se prefigurează...

Aşadar, să ne liniştim şi să pariem înainte de exit-polul de la ora 21. Eu zic aşa: USR-PLUS se duce spre 27% (şi cu ajutorul diasporenilor, care i-au votat masiv), PNL-ul tot pe-acolo chiar dacă nu merită (când îl văd pe frezatul vopsit Orban m-apucă un soi de milă de liberali cum nu reuşesc ei să-şi găsească un preşedinte ca lumea...), iar PSD aterizează dureros pe dorsală: dacă atinge 24% e mult. Celelalte partide, pe la 5-6 şi sub prag, inclusiv „marile” surprize ALDE şi Pro România.

Nu mă bazez pe „surse” de la specialiştii USR-PLUS, dar încerc să gândesc logic: mai sunt două ore de vot, sunt în continuare cozi la secţii şi tinerii abia acum au ieşit din case. Cine să mai voteze PSD, ALDE sau PRO?! Aş mai garanta un lucru: PSD se va victimiza, va acuza, va reclama manipulări abjecte, uitând că d-na ministru botoxată Dan şi bătrânelul Meleşcanu s-au ocupat, îndrumaţi de înţeleapta d-nă Dăncilă, de organizarea alegerilor. Aici ar fi de reţinut un singur lucru: dacă la parlamentarele de anul viitor se va reuşi introducerea votului electronic, PSD nu mai ia nici 10%. Capisci, şefu? Aici ai reuşit să aduci partidul lui peşte prăjit în doar trei ani de „domnie”. Dă-i înainte, că nu ne supărăm!

Veţi deconta, dragi tovarăşi, toate mizeriile pe care le-aţi făcut Diasporei, ăştia n-or să vă mai voteze în vecii vecilor. Şi nici familiile lor din ţară. N-aţi înţeles încă?! Sunt 5 milioane de români peste hotare. Nu votează toţi, să zicem că se obosesc cu ştampila doar jumătate sau un sfert dintre ei. Credeţi că familiile din ţară, alte milioane de ştampile, vor vota altfel decât le spun cei plecaţi?! Ce n-am înţeles încă e un singur lucru: sunteţi doar proşti, sau aţi premeditat cu adâncă iresponsabilitate toată nebunia asta care vă distruge?! Vasluiul nu vă spune nimic?

E bine, a fost o duminică frumoasă. Să nu vă aşteptaţi că de mâine se va schimba ceva. Nu, tot cu PSD-ALDE vom defila. Doar că se vor mai amesteca trupele, se vor reaşeza fronturile... Va fi interesant!

Dar iată şi exit-poll-ul de la ora 21: PNL 25,8%, PSD 25,8%, USR-PLUS 23,9%, PRO România 5,7%, PMP 5,2%, ALDE 4,9%, UDMR 5,4%. Dar atenţie: nu sunt luate în calcul cele vreo 400.000 de voturi din Diaspora. Care se cam duc spre USR-PLUS şi PNL. Altfel spus, PSD pică pe 3... N-am fost prea departe de adevăr cu pariurile mele, nu?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.