OPINII 16 martie 2023

EDITORIAL. Xenofobie da, rasism nu! Un meci permis de şmecheri

de Dumitru Manolăchescu | 1084 vizualizări

Şmecheria românească prezentă absolut peste tot, deci şi în fotbal, a făcut dintr-o decizie corectă a arbitrilor la meciul de fotbal Sepsi-U Craiova 1948 una incorectă. Comisia de apel a FRF a hotărât, aşadar, că nu se face să-l supărăm pe marele patron oltean Adrian Mititelu, albit de câţiva ani de puşcărie desigur nemeritată, cu pierderea meciului de la Sf. Gheorghe la masa verde, cu 3-0, din cauza unor nevinovate scandări xenofobe din tribuna oltenilor. Nu, domnule, meciul trebuie rejucat, rezultatul trebuie hotărât pe teren, nu în „culise”.

Poate că aşa e, poate că U Craiova 1948 chiar merită să fie în play-off. Poate că Sepsi OSK şi-a distrus şansele în multe alte meciuri pe care ar fi trebuit să le câştige. Dar peste toate aceste judecăţi pluteşte ameninţător „spiritul Burleanu”, spiritul malversaţiunilor în care se scaldă fotbalul românesc condus de acest personaj totalmente dubios.

Un fotbal care nu poate fi mai bun, mai corect, mai cinstit, mai drept decât societatea care îl produce. Alde Burleanu şi Iorgulescu se cred împărţitorii dreptăţii în fotbalul „cinstit” dintr-o societate coruptă de sus până jos. O societate ai căror lideri n-au treabă decât cu micile lor interese, pe care le-au impus şi în fotbal. Nişte lideri închipuiţi, semianalfabeţi, care stau pe mormane de bani mizerabili, motiv suficient pentru a face distincţii savante între „rasism” şi „xenofobie”! 

În mintea lor şmecheră, strigătura preferată a ultraşilor olteni prezenţi la Sf. Gheorghe: „Afară, afară cu ungurii din ţară!” este doar xenofobie, nu e şi rasism. Şi doar rasismul e pedepsit cu 3-0 la masa verde, xenofobia nu! Să fii xenofob e un merit, ajungi imediat departe, chiar şi în Parlamentul României – AUR zumzăie de discursuri xenofobe şi, iată, e pe cale să ajungă al doilea partid politic din România! Dar cu rasismul, frate, nu ne jucăm, pe ăsta îl punem la zid. 

Iată o mostră din gândirea dreaptă, corectă, imparţială a conducătorilor fotbalului românesc. O gândire împărtăşită de mulţi onorabili membri ai societăţii, pentru că, dacă-i întrebi pe politicieni, mulţi vor fi de acord că „afară, afară...” nu-i la fel de grav cu „ţiganii!”, „cioară” şi alte vorbe de duh strigate de tribune jucăuşe la meciurile unor echipe din Superligă.

În asemenea condiţii e greu să joci fotbal. FRF reuşeşte o performanţă pe care nici măcar „patronajul” premierului ungar Viktor Orbán nu o realizase: face din Sepsi OSK una din cele mai antipatice şi nedorite echipe din Superligă. O echipă care va fi mereu jignită, insultată, înjurată şi dată „afară din ţară” de nişte tribune ostile pentru că intelectualii din FRF sunt convinşi că xenofobia este iertată, dacă nu chiar permisă în România. 

Nebunie totală? Ticăloşie generalizată? Prostie cu ştaif? Câte ceva din toate la un loc. Plus o doză masivă de şmecherie românească ofensivă în permanentă acţiune. Dacă România nu e acum primită în Schengen, dacă ne luptăm cu civilizaţia europeană mai tare decât cu dictatura rusească, dacă am speriat lumea cu proastele noastre obiceiuri – toate se-ntâmplă pentru că ne credem şmecheri! Pentru că, în gândirea noastră priponită undeva în feudalism, şmecheria e o calitate! 

Pe noi nu corupţia ne va ucide, ea este deja acceptată de legile româneşti ca o condiţie a supravieţuirii preţioaselor gene care cuibăresc în sufletul urmaşilor „celor mai viteji şi drepţi dintre traci”. Pe noi ne va ucide şmecheria românească, permanenta duplicitate, hoţia măruntă şi ticăloşia de rang înalt. Ne va ucide încet şi sigur. Dar nu înainte de a ne face de râs, pentru că şmecheria asta nu-i atât de deşteaptă încât să-i păcălească pe cei care s-au prins ce ne poate pielea.

Vom vedea ce va fi diseară. Faptul că rezultatul acestui meci se va decide pe teren poate fi un lucru bun, mai reduce puţin tensiunea viitoarelor tribune ostile echipei din Sf. Gheorghe. Şi nu va fi o dramă dacă Sepsi va juca în play-out, dacă nu-i bate pe oltenii lui Mititelu înseamnă că nu merită să le ia locul. Dar şmecheria unei comisii de apel a FRF care judecă anapoda rămâne o probă de prostie sau ticăloşie la nivel înalt din fotbalul românesc. Alegeţi dvs. ce se potriveşte mai bine celor care cred că în România „xenofobia” e permisă, e mai puţin gravă decât „rasismul”.

Sper că patronul echipei, dl. Diószegi, va merge cu acest caz la TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv). Chiar merită să aflăm cât de proşti, ticăloşi sau, cine ştie, deştepţi sunt mai-marii fotbalului românesc.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.