OPINII 23 martie 2023

EDITORIAL. Vocea patriotului naţionale

de Dumitru Manolăchescu | 891 vizualizări

Se aud tot mai des fel de fel de voci de „patrioţi naţionali” de pe vremea premergătorului Caragiale. Invazia rusă din Ucraina şi asocierea PSD-PNL la guvernare scot la lumină patriotismul de paradă, declarativ, debusolant al guvernelor. Distracţia asta a început pe vremea lui Dragnea şi-am crezut că s-a terminat o dată cu el. Dar n-am fost nici acum norocoşi.

„Patriotul naţionale” glăsuieşte prin vocea unor lideri care se pregătesc de-o lungă domnie: Ciolacu şi Ciucă. Cuplul politic Cio-Ciu. Aceşti adevăraţi patrioţi sunt nesupuşi ordinii şi valorilor europene, inimile lor bat doar pentru tradiţiile şi obiceiurile pământului strămoşesc. Motiv pentru care nu manifestă interes pentru miliardele de euro de la Uniunea Europeană, cu care ar putea dezvolta ţara şi ar putea creşte bunăstarea românilor. 

Ei se mulţumesc cu pomeni care să le asigure viitorul la Putere. Pe ei nu-i sperie, ca pe noi, creşterea continuă a valului antieuropean din ţara pe care o guvernează haotic, fără busolă, împotriva bunului simţ. Stau cu mâna-ntinsă la UE, dar nu răspund cerinţelor formulate de Comisia Europeană. Le plac banii „moca” de la UE, dar le place şi corupţia, şi hoţia instituţionalizată, şi nepotismul, şi învârtelile, şi „independenţa”. 

Le place chiar şi discursul antieuropean şi nu-i sperie procentul tot mai mare de români care cred că UE nu e tocmai ce ne trebuia. Performanţele lor şi ale predecesorilor lor la guvernarea ţării au schimbat rapid realitatea românească: în 2015 în România erau 46% sceptici şi antieuropeni, acum sunt 68%... Încă puţin şi depăşim Ungaria lui Orbán, care măcar îşi asumă antieuropenismul cu tot ce înseamnă el.

Curentul antieuropean românesc nu pare a fi sesizat de duetul rotativ Cio-Ciu. Dimpotrivă, vocea patriotului naţionale strigă cu determinare: a venit momentul să avem grijă şi de noi, să demarăm un adevărat „patriotism economic”. 

Ce-o fi, cu ce s-o mânca patriotismul ăsta? Încercăm o traducere aproximativă din limba de lemn a celor doi de mai sus: „Fraţi români, până acum am muncit şi-am luptat pentru Europa, pentru necivilizaţii şi needucaţii de nemţi, englezi, francezi, spanioli, italieni – am renunţat la vreo 5 milioane de patrioţi români care muncesc pe ogoarele şi în fabricile şi pe şantierele lor. Dar ei, nerecunoscători, în loc să ne bage-n Schengen ne bagă sula-n coaste cu nu ştiu ce reforme pe care nici măcar nu le înţelegem, cu echitatea pensiilor, cu desfiinţarea specialilor, cu tot felul de lucruri străine tradiţiei neamului românesc descurcăreţ. Nu se mai poate aşa, e musai să ne deşteptăm, să-i lăsăm dracului şi pe ucraineni, cu războiul lor cu tot, că tot la mâna lui Putin vor ajunge, şi să ţinem numai cu noi şi cu interesul nostru. Ca să fim din nou ca soarele de pe cer...”.

E o idee, la urma-urmei de ce nu?! Mă rog, chestia cu soarele de pe cer nu-i valabilă, e de la legionari, săriţi peste... În rest, însă, ce să zic, patriotismul ăsta e fumat, nici măcar nu-i o noutate, îl experimentează demult ungurii, l-au brevetat şi americanii lui Trump cu „America first”, ca să nu mai pomenesc de China, Rusia sau Coreea de Nord. Numai lume bună... De ce nu l-am împrumuta şi noi?! 

Păi uite că tocmai ce-o fac Cio-Ciu: protecţionism economic, produse exclusiv româneşti indiferent de cost, poate chiar magazine obligate să vândă doar ce produce industria autohtonă. Ca adevăraţi patrioţi, n-ar trebui să ne intereseze preţurile mai mari, dăm oricât, suportăm orice, doar produs românesc să fie! 

Aş fi bucuros s-o ţin pe glumă, dar nu mai pot pentru că nu mă lasă onorabilul liberal Rareş Bogdan. Ciumetele ăsta s-a dus la un soi de întâlnire a susţinătorilor lui Trump, în America, de unde s-a apucat să facă mişto de ministrul de Externe Bogdan Aurescu, altfel coleg de partid cu iliberalul Rareş Bogdan. Iar treaba asta mi-a adus aminte că purceaua liberală e moartă-n coteţ: nu cred să-i prindă alegerile de anul viitor pe Ciucă, Iohannis şi Bogdan împreună. Unii se vor înghesui să-i pupe mâna republicanului analfabet Trump, posibil viitor preşedinte, alţii vor rămâne fideli bătrânului democrat Biden – posibil şi el reales preşedinte. Înclin să cred că nu va rămâne mare lucru din PNL.       

Să reţinem, totuşi, esenţa discursului Cio-Ciu-cian în traducere liberă: patriotismul economic românesc nu vrea miliardele de euro de la UE dacă nu-şi poate păstra obiceiurile strămoşeşti – peşcheşul, şpaga, trădarea, vânzarea, hoţia la drumul mare, lupta de clasă, miluitul şi miruitul...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.