OPINII 22 iulie 2023

EDITORIAL. Viktor Orban a venit la Tuşnad odată cu avertizarea de vreme rea

de Dumitru Manolăchescu | 1302 vizualizări

S-a schimbat vremea, vin furtuni din Vest, au intrat în ţară puţin după ce s-a scurs pe şosele lunga coloană de maşini a delegaţiei ungare: premierul Orban, vreo 9 miniştri şi alte notabilităţi din ţara vecină. Un adevărat „desant” cu destinaţia Tuşnad – Universitatea de vară.

 Liderii UDMR spun că românii nu prea au ce căuta la Universitatea de vară de la Tuşnad pentru că acolo se discută, se dezbat, se pun la cale relaţiile maghiaro-maghiare. Simplu, noi cu ale noastre, voi cu ale voastre. Ale voastre-noastre nu există!

 S-ar putea să aibă dreptate, preşedintele CJ Harghita a cerut deja ajutorul Jandarmeriei pentru a interveni în caz de... manifestări neavenite, nedorite, neaşteptate ale unor grupări de naţionalişti români recunoscuţi drept semănători de vrajbă inter-etnică, dar şi drept spărgători de discursuri motivaţionale maghiaro-maghiare. Nu sună şi nu arată bine să abordezi evenimentul maghiaro-maghiar de la Tuşnad agitând drapele tricolore româneşti şi cântând Imnul României.

 Ca să evite o posibilă nouă „furtună” politică anunţată de vizita ca la el acasă a premierului ungar la Tuşnad, premierul Marcel Ciolacu l-a invitat „en avant” pe Viktor Orban la masă: un prânz amical, tete a tete, la Bucureşti, într-o locaţie lipsită şi de fast, dar şi de bun gust. Sperăm ca măcar bucatele servite să fi fost ceva mai inspirate...

 Şi mai sperăm ca discuţia prietenească (Viktor Orban: „Este momentul începerii unei frumoase prietenii...”) între cei doi premieri să fi lămurit o direcţie de comun acord a dezbaterilor de la Tuşnad 2023: fără atacuri rasiste, revanşarde şi revizioniste, fără discriminări, fără nostalgii putiniste, fără atacuri la UE şi SUA. 

 Altfel, chiar nu-mi dau seama ce noimă să fi avut prânzul de la Bucureşti.

Sursa foto: Orbán Viktor/Facebook. 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.