OPINII 16 aprilie 2020

EDITORIAL. Veniţi şi luaţi Covid

de Dumitru Manolăchescu | 2043 vizualizări

Ne-am dat dracului, ca să zic vorba aia proastă care-mi stă pe limbă, în Sfânta Săptămână a Patimilor. Ne-a ajutat oarecum paradoxal în această lucrare Patriarhul Daniel. Care crede că tot ce mişcă-n ţara asta, râul-ramul, e prieten doar ortodocşilor habotnici degrabă izvoditori de Covid 19. Acuma, ca să fiu sincer, pe mine nu prea mă preocupă ce gândeşte Daniel PF. E dinainte ştiut ce va spune: eu şi toţi cei care văd „împăratul” gol suntem nişte ideologi anticreştini, nepatrioţi, vânzători de ţară, arvuniţi imperialismului mondial. Aici nu cred să am vreo scăpare, acolo mă înscriu. Pentru că nu cred că Dumnezeu ne-a dat virusul ăsta ca să ne pedepsească, să ne încerce, aşa cum susţin diverşi prea-sfinţi. Mai degrabă aş zice că-i creaţia unor tradiţii chinezeşti proaste legate de lilieci. Şi a subfinanţării sistemelor medicale din lumea asta mare pusă pe grabnica îmbogăţire a celor puţini, în detrimentul maselor de oameni sărăciţi de impozite aiurea. 

Dar nu relaţia mea cu Biserica sau Sănătatea e problema. Nici măcar discriminarea evidentă a Bisericii Romano-Catolice nu pare să fie un lucru pentru care să ieşi în stradă. N-am nicio treabă cu Daniel, cu megalomania lui bisericească, dar aş fi vrut să nu-l bage în rahat până-n gât şi pe ministrul liberal Vela. Despre care, exceptând limba de lemn obligatoriu ţeapănă de la Interne (nu la Marian Godină mă refer...), aş fi zis că merită o notă de trecere la examenul Covid, împreună cu Nelu Tătaru, Florin Câţu, Violeta Alexandru, Gabriel Popescu. Că alţii nu prea ştiu, alţii se cam ascund: Orban a amuţit, ceilalţi liberali guvernează doar cu numele – ceea ce, la ora asta, nici nu-i de acuzat, priorităţile nu sunt la Dezvoltare, Educaţie, Mediu... Mai avem până să se dea în spectacol şi miniştrii acum şomeri bine plătiţi. Dar despre Vela aflu abia acum că dacă n-ar fi ajuns ministru şi-ar fi dorit să fie stareţ de mânăstire. Nicio problemă cu pasiunile omului,  întrebarea e de ce să te faci ministru „stareţ” tocmai la Interne?! Optează şi tu la Culte, Marcele, la Patrimoniu, s-ar fi găsit o soluţie pe undeva!  

Ce avem, aşadar? Bâlbâială croită după lungimea cozii ştiu eu cui. Adică face Prea Fericirea Sa Daniel un pact cu ministrul de Interne Vela Lumânare şi dau ei doi drumul la cărări de credincioşi plângăcioşi pe drumurile Crucii de Paşti fără acordul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Iohannis. Asta le trebuia guvernanţilor liberali, după ce şi-au dat cu stângu-n dreptu’ în materie de bănci, de exporturi de grâne, de bugetari şomeri etc. Au rezistat doar la capitolul „morţi”, aici e o întrecere zilnică între statele europene plus America, iar noi încă stăm bine raportat la populaţie. Dacă nu venea Tătaru în locul lui Costache, ne duceam şi-aici în top... În rest, vraişte. 

Iese Vela la ceas de seară, oficial lemnos cum îl ştim, şi ne spune că a pus Guvernul de-un pact cu BOR, unul care să le dea voie credincioşilor să pună de cozi pe la biserici pentru „sfintele Paşti”. Mai pe înţelesul meu: un pact care să le aducă liberalilor nişte voturi de la ortodocşi în vreme de Covid. Cu ce preţ, nu ne spune nimeni. Vine a doua zi preşedintele Iohannis şi zice ce-a zis mereu din 16 martie încoace: staţi în case, nu ieşiţi decât dacă nu aveţi altă soluţie. Stai şi te cruceşti ca Becali înainte să intre pe poarta puşcăriei: suntem proşti, suntem nebuni, ori suntem habotnici mascaţi? Ne trebuie neapărat nişte mii de morţi ca să înţelegem că nu-i de glumit cu virusul venit din China? Îşi asumă PF Daniel posibilii morţi de după „chermeza” ortodoxă de Paşti anunţată ca o binecuvântare de ministrul-lumânare?!

Vom mai scrie şi vom mai vorbi despre bunele şi relele guvernării liberale într-un moment de mare răscruce pentru lumea în care trăim. Un lucru e sigur la oamenii lui Orban: când nu te ameninţă Opoziţia, când ai în sondaje procente prea mari pentru cât valorezi, parcă-ţi pare rău, parcă-ţi vine să-ţi dai singur şuturi în fund ca să faci paşi înainte... E dureros, e de desene animate dar se-ntâmplă chiar în zilele noastre animate de Covid, BOR, Vela şi „strigoiul” PSD întotdeauna prezent în subconştientul oricărui partid liberal.

Ce să le mai spun liberalilor? Ştiu şi ei despre ce-i vorba, au mai trăit experienţa derapajului de la 40% la 20% în câteva luni. Iar până la iarnă, dac-o mai fi vreo iarnă pentru mulţi dintre noi, mai sunt vreo 7 luni... Pentru mulţi, peste vreo 10 zile „veniţi să luaţi Lumină” poate însemna „veniţi şi luaţi Covid”!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.