OPINII 7 decembrie 2021

EDITORIAL. Urgenţele noii Puteri: funcţii în teritoriu, vorbe goale în Parlament

de Dumitru Manolăchescu | 960 vizualizări

Ce bani de la Comisia Europeană? Care certificat verde, ce măsuri restrictive pentru stoparea infectărilor şi morţilor Covid 19? Ce planuri pentru prevenirea infecţiilor cu noua tulpină Omicron? N-avem noi treabă cu nimicurile astea, se ocupă şeful Ciolacu şi ministrul Rafila de ele, ştiu dumnealor cum devine chestiunea, sunt oamenii momentului. Ascultători, cuminţi, disciplinaţi, patrioţi adevăraţi, ei vor pune în practică tot ce le spune partidul să facă. 

Doar că acest PSD este total desprins de realităţi. Avem un PSD mai periculos decât ne-am obişnuit să fie PSD pentru că nu visează decât la alegerile din 2024, la cum să cumpere voturile celor 10-15% dintre alegătorii care încă nu-i votează. „Încă” ăsta dă mari dureri de cap unor lideri. Conform sondajelor, PSD are acum 40% din sufragii... Hai, încă un efort, încă o mărire de leafă, de pensie, de indemnizaţie, de ajutor social, de orice, numai să le dea ceva nehotărâţilor şi gata, am rezolvat România pentru viitorul deceniu. Uniunea Europeană să mai aştepte, noi vom avea treabă cu mama Rusie. Se va împlini, în sfârşit, pohta ce-a pohtit Ion Iliescu.

Dar până atunci mai e ceva timp, mai e vreme de murit, de suferit, de plâns şi de râs. Am râs şi de Ziua Naţională, când cădeau jandarmi beţi de pe cai îmblânziţi, râsul continuă şi azi, când Cîţu vorbeşte solemn şi neinteligibil în Parlament despre lucruri pe care nu le stăpâneşte: 30 de ani de la prima Constituţie „democrată”. O Constituţie fesenistă care ne dă şi-acum mari bătăi de cap şi pe care am avea multe motive s-o schimbăm, nu s-o sărbătorim. Dar suntem în luna magică a iernii, aşa că... Râdem mereu, chiar dacă nu e râsul nostru.

Păi cum să nu râzi strâmb când asişti la episodul împărţirii funcţiilor de prefecţi, subprefecţi şi şefi de agenţii prin judeţe? Un episod în urma căruia PNL pierde încă vreo 6 judeţe în favoarea PSD. Normal, nu?! Te desparţi de un USR mai mic ca să faci o alianţă cu un PSD mai mare, pierzând astfel pe toate fronturile... Curat politică liberală de top, coane Klaus!

Ce va pierde, ce vor câştiga partidele în judeţul Covasna? Nu-i foarte greu de ghicit, dacă va fi acceptată propunerea ca partidul care dă şeful la judeţ să aibă şi prefectura. În acest scenariu, vom avea prefect de la UDMR. Ceea ce n-ar fi o nenorocire, s-a mai întâmplat şi n-a pierit nici judeţul, nici românul din judeţ. Decât un liberal nesigur, adică „pe făraş”, pe tobogan, mai bine un udemerist mereu necesar şi, uneori, chiar corect. Poate vor găsi Kelemen Hunor şi-ai lui oportunişti un asemenea exemplar.

În acest moment al istoriei noastre nenorocirea nu e că se pun prefecţi, subprefecţi şi tot felul de şefi de instituţii fără altă chemare decât carnetul de partid. S-a întâmplat şi se va mai întâmpla. Nenorocirea e că nu se ocupă mai-marii noştri conducători de ce ar trebui să se ocupe. În loc să dezbată legi urgente pentru ţară, în loc să rezolve marile probleme ale Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe care PSD se străduieşte să-l torpileze din pură invidie „colegială” pe useriştii care l-au gândit şi întocmit, în loc să asculte glasul poporului obosit de morţi şi răniţi Covid 19 şi să voteze o formă raţională a Certificatului verde, băieţii ăştia veseli, politicieni de elită, s-au gândit să facă o şedinţă solemnă în Parlament în onoarea Constituţiei... Vorbe goale, pildă perfectă de ipocrizie şi inadaptare la nevoile reale ale românilor.

Dar, nu-i aşa, despre „morţi” numai de bine. Iar Constituţia României, năşită acum trei decenii de un grup fesenist obosit, e ca şi dusă, nu se mai potriveşte, nu se mai respectă; prin urmare s-a căutat şi s-a găsit destul de repede un organ cu apucături cameleonice, care s-o transforme mereu, s-o adapteze mereu la nevoile intime ale unor găşti politice aflate de multe ori în conflict cu legile ţării. Organul se numeşte Curtea Constituţională. O Curte peste voinţa căreia nu trece nimeni, nici măcar legislaţia UE. O Curte care a cuvântat la şedinţa solemnă prin însuşi şeful ei, Valer Dorneanu. Mare om, mare caracter. Vorbeşte rar, dar împleticit şi degeaba.

Ca toţi ceilalţi, de altfel. Din toată desfăşurarea de forţe n-am reţinut decât dorinţa aprigă a lui Ciolacu de a schimba Constituţia pentru ca, în sfârşit, PSD să dea un preşedinte al României ales nu de popor, prin vot direct, ci de Parlamentul dominat de PSD. „Noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni”...  Păi nu?! Nu există Covid, nu există Omicron, ori alte tulpini de virusuri mortale. „Dacii liberi” nu se infectează şi nu mor decât cu totul accidental, pentru că Dumnezeu şi Sfinxul din Bucegi veghează asupra lor.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.