OPINII 28 octombrie 2020

EDITORIAL. Un „Ciolac” de salvare găurit

de Dumitru Manolăchescu | 1425 vizualizări

Noul PSD l-a mătrăşit pe vechiul combatant ministru pesedist Nicolae Bănicioiu. În filmul suprarealist „Colectiv”, Bănicioiu a jucat rolul unui  ministru al Sănătăţii care s-a urcat pe o grămadă de cadavre ca să aprindă flacăra mândriei naţionale: „Avem spitale, avem medici, avem medicamente, avem de toate pentru marii arşi” – spunea el sâsâind ca un şarpe fără clopoţei. N-aveam nimic, eram pe nicăieri, au murit zeci de oameni cu zile pentru că ministrul a refuzat să-i transfere la spitale din străinătate, dar el, ministrul de atunci, e şi acum bine merci, s-a dus de la PSD la ALDE, apoi a eşuat la Pro România, de unde mai voia o imunitate de patru ani de parlamentar. Acum, în sfârşit, procurorii l-au acuzat de o nevinovată mită de nici un milion de euro, nimica toată pe lângă răul făcut ca ministru sănătăţii românilor.

Ce înseamnă să vină alegerile! Ce vaier, ce vuiet, ce nostimadă, câtă ipocrizie! Pesediştii l-au lăsat fără imunitate pe onorabil. Ce victorie a Ciolacului de salvare cu care s-a dotat noul PSD! „Nu mai facem greşelile pe care le făcea vechiul PSD”, s-a auzit de la „amvonul” Parlamentului de ziua Sfântului Dimitrie cel Nou. În traducere liberă: am scăpat de Dragnea, gata, ne-am schimbat, suntem alţii, suntem europeni şi democraţi...

Stai şi te uiţi şi-aproape că te-nchini: nu ei l-or fi pus zilele trecute pe „măcelarul” legilor Justiţiei, eternul Ciordache, la conducerea Consiliului Legislativ? Nu ei îşi vopsesc listele parlamentare cu luptători de K1, fotbalişti la pensie şi artişti scăpătaţi coronasceptici pentru care măştile de protecţie sunt „botniţe”? 

Sigur că tot ei sunt, doar că de-atâta haos în mişcare nu-i mai recunoaşte lumea. Mă rog, aşa speră ei. Va fi însă foarte greu să explice Ciolacul salvator cum stau pe-aceleaşi liste coronascepticii din ring, de pe stadion sau de pe scenă cu medicii care au susţinut mereu masca, distanţarea fizică, reţinerea la chefuri. Daniel Ghiţă şi Al. Rafila, Marcel Pavel şi Streinu Cercel... Pilde vii ale unui haos controlat: „Să fie de toate pentru toţi, să ne voteze şi coronascepticii, şi sportivii, şi cântăreţii, şi fricoşii cu mască”.

Revenind la Bănicioiu, nici măcar cei din Pro România nu l-au apărat, lipsind de la vot. I se pregăteşte ceva şi lui Ponta, campania împotriva lui de pe Realitatea nu-i deloc întâmplătoare. PSD abia aştepta un moment propice să se dea mare apărător al democraţiei, al Justiţiei, aşa că n-a avut milă, n-a mai făcut nimeni zid în apărarea imunităţii alesului prins cu milionul de euro în sac. Dar noul PSD rămâne cel vechi, cosmetizarea de ultimă oră propusă de Ciolac nu-l ajută, în spatele recentelor achiziţii deloc glorioase se vede rânjetul unor sinistre figuri care văd şi-acum viitorul României în Rusia lui Putin, nu în Europa lui Merkel.

Altfel spus, ieri a fost o mascaradă a unor panarame politice parlamentare. Un vot nesincer, ipocrit, dat ca să salveze ce se mai poate salva dintr-un partid care a pierdut încrederea electoratului. Un partid dominat de haos şi minciună, căruia „cazul Bănicioiu” i-a aruncat un colac de salvare dintr-o meritată uitare electorală. Un „ciolac” găurit, care nu-l va ţine la suprafaţă.

Să încheiem într-o notă optimistă: am aflat, în sfârşit, cine a făcut Revoluţia din decembrie, cine ne-a scăpat de regimul comunist. Nu tinerii de pe baricadele Bucureştiului, nu luptătorii anticomunişti din Timişoara, şi cu atât mai puţin pastorul Tokes. Luaţi aminte la ce  mărturiseşte într-un moment de derută evlavioasă Patriarhul BOR, Daniel: comunismul a căzut pentru că Ceauşescu a refuzat să accepte închinarea poporului la racla Sf. Dimitrie de la Mitropolie în octombrie 89. Vedeţi ce simplu e? Eheei, simplu, dar cu bătaie lungă, s-audă şi Orban, şi liberalii, şi Iohannis cine n-o să-i voteze pe 6 decembrie.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.