OPINII 12 noiembrie 2021

EDITORIAL. „Uite că s-au înţeles, săracii de ei. Doamne-ajută!”

de Dumitru Manolăchescu | 1274 vizualizări

Se negociază totul. Nu doar funcţii pentru pribegii din politică, programe de guvernare sau mita electorală pentru alegători. Se negociază nu doar prezentul, ci şi viitorul.

„Uite că s-au înţeles pe Sănătate. Ce bine, domnule, ce înseamnă să fie dl. Rafila acolo, cu dl. Tătaru, să nu-i mai lase pe nebunii ăia de userişti să-şi facă de cap, să distrugă sănătatea oamenilor, că mor românii cu zile”. Aţi auzit, cu siguranţă, destule texte de-astea dacă vă uitaţi pe teveurile  supuse noii Puteri. Tot ce e rău în Sănătate se întâmplă din cauza foştilor miniştri userişti. Nu domnia de-un sfert de secol a PSD în patria „dacilor liberi”, urmaşi ai lui Burebista şi Decebal, care nici după 2000 de ani n-aveau nevoie de spitale, de investiţii în sănătate de sănătoşi ce erau, nu guvernările hoaţe sau incompetente ale unor miniştri PSD ne-au adus în situaţia în care suntem, de ard spitalele nemodernizate din cauza suprasolicitării. PNL-PSD n-au nicio vină, totul cade în capul miniştrilor USR.

„Uite că s-au înţeles, săracii de ei, pe creşterea pensiilor, a salariilor, a ajutoarelor sociale, că useriştii n-au vrut să ne dea”... Şi asta aţi auzit şi veţi mai auzi, pentru că liberalii au găsit „la minut” soluţii să-i îmbuneze pe oamenii mai puţin norocoşi în viaţă. Cu ani în urmă, unul care îl votase pe Tăriceanu mi-a spus şi de ce l-a votat: „Pentru că mi-a mărit pensia”. Simplu, mărirea de pensii se dă din buzunarul ministrului, premierului sau preşedintelui de partid, nu de la bugetul statului. E limpede...

„Uite că s-au înţeles şi pe PNRR-ul ăla, de ni l-a băgat pe gât madama aia de la UE, să putem folosi miliardele cum vrem noi, pentru popor, să le mărim veniturile, nu pe energie verde, autostrăzi şi alte prostii când noi n-avem bani de pâine”... S-au înţeles doar pe jumătate aici, pentru că e ceva mai greu să desfaci o înţelegere semnată cu d-na der Leyen, nu merge să-i mai prostim pe europeni, s-au prins că suntem nişte hoţi şi mincinoşi şi ne tratează ca atare, nu ne dau bani decât atunci când facem ce-am promis sub semnătură.

Rămâne să se mai înţeleagă, săracii, pe chestii minore: premierul, Agricultura, ceva pe la Muncă... Nimica toată, important e să se deschidă trezoreria atât de bine păzită de Florin Cîţu, încât nu ştie nimeni ce împrumuturi s-au mai făcut în ultima vreme pe-acolo. Vor fi miniştri foşti premieri, gen Tudose şi Grindeanu, care ne-au umplut de respect şi de oameni în stradă. Poate or să-i dea un minister, aud că se face Ministerul Familiei, şi d-nei VV Dăncilă... De ce să nu ai, la o adică, mai multe ministere? Că ai de unde, ţara-i bogată, vin banii de la UE!

Dacă le iese şi treaba cu schimbarea priorităţilor din PNRR, dacă-i păcălesc şi-acum pe naivii de la Comisia Europeană, atunci guvernarea pe termen lung cu premier prin rotaţie (ce-o fi şi cum o fi asta nu ştie încă nimeni, dar găseşte jupân Ciolacu soluţii...) e ca şi aranjată. Apoi, la alegeri, treaba-i simplă: cum Doamne iartă-ne să nu-i votăm pe cei care ne-au dat, nu ne-au luat?! N-avem noi treabă cu subtilităţi politice, ne ajunge o pâine în plus pe masă, să trăiască cine ne-o dă!

Cam aşa judecă mulţi compatrioţi. Nu ştiu dacă suficienţi pentru a-i alege pe viaţă pe-alde Ciolacu, Cîţu şi Kelemen la cârma ţării. Dar ceea ce se-ntâmplă acum în negocierile celor trei partide cam spre asta duce: facem orice e nevoie ca să nu mai plecăm de la butoane. NU contează care sunt nevoile ţării, nu contează că noi cerem mai mulţi soldaţi americani şi mai multe echipamente de luptă dar nu avem infrastructură pe care maşinăriile astea să circule prin România feudală. NU contează nici măcar apartenenţa noastră la valorile UE şi NATO, de care ne putem uşor lipsi câtă vreme Rusia ne aşteaptă cu braţele deschise.

Tot ce contează e ca noua Putere să prindă rădăcini adânci în solul patriei. Ceea ce, cu ajutorul rugăciunilor bine ţintite ale capilor Bisericii, se va şi întâmpla. Aşa încât, chiar dacă nu mă ascultă pe mine slab-credinciosul, nu pot să nu spun: Doamne ajută! Oricum, se pare că e tot ce ne-a rămas, că de ieşit în stradă nici nu se poate, nici nu mai are lumea chef.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.