OPINII 3 august 2021

EDITORIAL. Turismul românesc s-a dotat cu Delta-Urs

de Dumitru Manolăchescu | 3308 vizualizări

E nebunie pe litoral, om lângă om, şezlong lângă şezlong, nu ai pe unde să calci, pur şi simplu turiştii sunt lipiţi unii de alţii. Nimeni nu mai aplică nicio regulă anti Covid19, masca este deja o amintire neplăcută, cârciumile şi magazinele sunt pline-ochi de clienţi înnebuniţi de foame, de sete, excitaţi de mare, de soare, de zorii unei libertăţi pe care doar ei o văd. O libertate şi o stare de bine (puneţi dvs. ghilimelele) pe care le garantează rahaţii care plutesc în apele Mării Negre în frumoasele staţiuni litorale – de preţuri şi alte bătăi de joc nu mai vorbesc, e altă discuţie aici.

Una peste alta, litoralul s-a dotat cu tulpina Delta, ceea ce îl situează pe locul 2 la numărul de infectaţi Covid 19, după Bucureşti. Staţiunile de la munte au rămas puţin în urmă, acolo e mai civilizat şi mai sigur (am fost câteva zile la Sovata, ştiu despre ce vorbesc), nu ai parte de Delta, dar vezi frecvent urşi paşnici pe străzi, iar noaptea sună ro-alertul vigilent tot din motive de Urs.

În aceste condiţii, medicii ne atrag atenţia că valul 4 al Pandemiei, dominat de tulpina indiană Delta, va face ravagii mai ales printre nevaccinaţi. Dar nu numai, şi aici aş vrea să insist puţin.

La urma-urmei, dacă nu vrei să te vaccinezi e treaba ta! Aşa sună „libertatea” deciziei unora, mai degrabă o probă a inconştienţei şi egoismului decât a gândirii libere şi responsabile. Pentru că nu e deloc doar „treaba lui”, e şi „treaba noastră”, a celor care s-au vaccinat dar care mai au şi alte probleme medicale decât obsedantul coronavirus. Se va repeta povestea de anul trecut? Vor umple din nou spitalele nevaccinaţii infectaţi cu noua tulpină Delta, mult mai perversă decât tulpina britanică? Probabil că da. Nici 30% dintre români nu s-au vaccinat cu schema completă, ceea ce înseamnă cam jumătate din numărul necesar unei abordări mai calme a situaţiei epidemice.

Iar asta înseamnă că eu, sau tu, sau oricare alt bolnav, să zicem, de rinichi, sau de altă afecţiune cronică, nu va reuşi să mai găsească vreun loc în spital în iarnă, când tulpina Delta va face ravagii şi va umple spitalele cu cei care nu cred în Covid sau nu vor să se vaccineze pentru că îi apără Cel de Sus. Vom/veţi sta acasă pentru că nu vom/veţi dori să vă amestecaţi, chiar vaccinaţi fiind, cu infectaţii cu tulpina Delta, care vor face din spitalele româneşti şi-aşa la pământ nişte spaţii de nesuportat.

Şi-atunci, daţi-mi voie să-i întreb pe „curajoşii” anti-vaccin: cu ce drept îmi limitaţi voi dreptul la un eventual viitor tratament medical? Dreptul vostru suveran inconştient să nu vă vaccinaţi n-ar trebui să afecteze dreptul meu la o umilă viaţă de om conştient vaccinat.

Sper ca organele statului, vai mama lor, să înţeleagă şi să acţioneze în consecinţă. Vaccinarea nu este obligatorie, dar nevaccinaţii ar trebui să suporte restricţii care să-i facă mai înţelepţi, dacă nu cumva şi mai „oameni” în sensul solidarităţii şi empatiei.

Altfel, vom avea şi mai multe „decese asociate Covid”, pentru că nişte antivaccin cu tupeu sunt liberi să restricţioneze dreptul bolnavului cronic de a fi tratat într-un spital neinfectat de viitoarele cohorte de „prioritari” Delta. Nu reuşim să fim egali în faţa legii, asta-i limpede, dar observ că facem mult caz de drepturi şi libertăţi de decizie în faţa bolii, în sensul dreptului de a nu te vaccina, chiar dacă acesta afectează dreptul celorlalţi la o viaţă normală.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.