OPINII 18 ianuarie 2022

EDITORIAL. Trei în unu

de Dumitru Manolăchescu | 808 vizualizări

Aştepţi începutul de an cu speranţe şi iluzii care se dovedesc repede deşarte. Ca să nu cazi în depresia care, spun specialiştii, vine întotdeauna în a treia zi de luni a lunii ianuarie, îţi imaginezi ce nu există: „România normală”, „România educată”, „România vaccinată”. Recunoaşteţi iohanismele, nu? Dar să fim serioşi şi să vedem realitatea în doar trei imagini din filmul „Viaţa noastră în Lumea lor”, difuzat non-stop pe toate Mediile naţionale.  

POLIŢIA SUNTEM NOI! Întâmplări tragice cu poliţişti drogaţi, beţi de putere, ticăloşi sau proşti de-a binelea am tot avut. La acest început de an parcă s-au cam îngrămădit negativii ăştia. Unul a omorât o fetiţă de 11 ani pe trecerea de pietoni, el alergând „în misiune” într-o maşină pe un bulevard din Capitală. Misiunea era, probabil, să aducă o cafea şefului. Altul se duce drogat şi îmbrăcat în uniformă la o fată de consumaţie din locuri pe care doar ei şi peştii fetelor le ştiu. Şi, probabil nemulţumit cu ce i s-a oferit, refuză să plătească serviciul şi sare la bătaie...

Ce să faci, ce să zici... „Naşul” în funcţie, onorabilul domn Bode, tresare îngrozit, receptând infama realitate: „Vom  lua măsuri, aşa ceva nu se poate, vom reforma Poliţia...”. Nu cred c-a existat vreun ministru de Interne care să nu promită reforme şi măsuri drastice în Poliţie. Dar instituţia a rămas aproape aceeaşi, dominată de corupţie, clientelism, obedienţă, servilism. Pe deasupra, nepregătită şi prost condusă. Dacă faci un sondaj despre încrederea românilor în Poliţie te sperii... Ei şi? Noi să fim sănătoşi, ei cu lumea lor, noi cu viaţa noastră. Cumplit e însă că viaţa noastră depinde de lumea lor. Atunci se cam schimbă abordarea...

DE UNDE FURĂM ŞI NOI NIŞTE CURENT-GAZE?! E o întrebare capcană, că nu de furat ar fi nevoie în mod normal. Ci de nişte investiţii serioase în tot ce înseamnă securitatea energetică a ţării. Dar trec anii în goană şi-n zbor guvernele trec fără să se-ntâmple nimic în Marea Neagră, pe râurile, cu vântul ori cu soarele care ar trebui să producă energie cât să ajungă unei Românii deştepte, harnice şi cinstite. Şi dacă nimic nu se-ntâmplă în acest haos perfect organizat, devine normal să te gândeşti şi la un furt scuzabil ca să nu îngheţi sau să flămânzeşti ca prostu’ în casă.

Deocamdată e doar un gând stingher. Mă întreb, însă, cât va mai dura până când românii inventivi să găsească „soluţii” de supravieţuire.

BĂ, EŞTI PROST! BA TU! Aşa sună dialogul politic super-civilizat dintre liderii PNL şi USR. Constat cu tristeţe că singurul duşman care le-a mai rămas liberalilor lui Cîţu sunt useriştii lui Cioloş. Nasol, naşpa rău când devii prizonierul propriei tale neputinţe. Aşadar, iată ce forme monstruos de simple capătă chestiunea în creieraşul d-nei Alina Gorghiu, pusă de ziarişti să zică ceva despre atacul repetat al liderilor AUR la ordinea şi siguranţa instituţiilor publice: „USR a legitimat AUR la moţiunea de cenzură”. Altfel spus: spălaţi-vă pe cap cu Simion, Şoşoacă, Târziu şi ciracii lor, liberalii guvernează, n-au timp de prostii.

De partea cealaltă îl auzim/citim pe Dacian Cioloş, şeful de la USR: „AUR n-ar exista dacă autorităţile statului nu le-ar permite să încalce legea. Există o complicitate evidentă între AUR şi coaliţia de guvernare”.

Aferim! Nu doar ca să par obiectiv (că nu sunt), sau înţelept (idem) ca Solomon trebuie să constat că amândoi au dreptate. E drept, USR s-a aliat cu AUR la votul unei moţiuni de cenzură care a scos şi PNL, şi USR de la guvernare, oferind „sceptrul” unui PSD toxic şi departe de a fi reformat. Rămâne să vedem ce a fost bun şi ce a fost rău în această acţiune politică intempestivă – dacă mă întrebaţi pe mine, nu cred că am fi dus-o mai bine cu un guvern PNL-USR majoritar la limită în Parlament. În acelaşi timp, însă, trebuie să recunoaştem că PSD creşte şi înfloreşte pentru că nu există alte opţiuni electorale serioase. Altfel spus, am ajuns în anul 2000, când l-am ales pe Iliescu ca să nu-l lăsăm pe Vadim Tudor să distrugă ţara cu naţionalismul lui ofensiv. Exact asta se va întâmpla în 2024 sau, cine ştie, mai devreme: românii vor alege PSD şi pe oricine va candida la Preşedinţie din partea acestui partid pentru că nu vor avea alte opţiuni. Câtă vreme USR va miza pe inacţiune şi elitism, iar PNL va defila cu lideri improvizaţi, lipsiţi de charismă şi inteligenţă politică, PSD se va îngrăşa excesiv, va deveni obez şi va domni mult şi bine într-o ţară plină în exces de oameni care se cred mai deştepţi decât sunt.

Nimic despre Djokovic?! Chiar nimic, nu-mi permit să-l bârfesc pe Iisus Hristos.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.