OPINII 2 martie 2018

EDITORIAL. Timmermans la Bucureşti: urecheli europene, nicio jenă autohtonă

de Dumitru Manolăchescu | 615 vizualizări
Sursa foto - Facebook @frans.timmermans
Sursa foto - Facebook @frans.timmermans

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a mai venit o dată în România. Nu că i-ar fi dor de natura geroasă a Mărţişorului din acest an, ci pentru că-l obligă proastele obiceiuri, minciunile şi gogoşile repetate ale Guvernului PSDragnea. De Justiţie fiind vorba, că la treburile economico-financiare nu prea se bagă, din păcate, Comisia Europeană. S-a întâlnit cu Liviu Dragnea („o întâlnire bună”, zice preşedintele CD), Călin Popescu Tăriceanu („MCV ar trebui ridicat, că s-au înregistrat progrese în ultimii ani”... – aproape că-ţi vine să râzi, dacă n-ar fi de plâns gogoaşa şefului de la Senat), Comisia specială pentru legile Justiţiei, deci alde Florin Iordache („C.E. nu trebuie să fie un inchizitor, experţii lor ne pot ajuta în munca noastră”...). Au urmat Guvernul României, preşedintele Iohannis, oameni din sistemul judiciar (inclusiv Codruţa Kovesi, procurorul general şi şefa ÎCCJ) şi... cam atât, suficient pentru o jumătate de zi. Veni, urecheatis, plecatis... Cu o pauză de-o conferinţă de presă înainte de urcarea în avion.

Concluzii diferite, ca de obicei, din partea română participantă la discuţii şi urecheli. Unii s-au bucurat fără s-o spună răspicat, alţii au lăcrimat mascat în batistă. Nu voi insista pe bucuriile sau supărările politicienilor urecheaţi, constatând pe propria-mi piele că nimic din ce spun la televizor demnitarii români nu este şi convingerea lor interioară – adică sunt falşi, orgolioşi, mincinoşi. Altfel spus, „las’ că pleacă ăsta şi ne facem noi de cap, ne doare-n şpiţ de MCV-ul lor, sunt obligaţi să-l ridice când vom fi la preşedinţia UE...”.

Nu-s obligaţi şi nici nu-l vor ridica dacă coaliţia PSD-ALDE va continua să-şi apere corupţii violând Justiţia, în loc să-i lase să meargă liberi spre puşcăriile care-i aşteaptă cu braţele deschise. N-a murit nimeni, n-a sărăcit niciun politician-infractor din motive de câţiva ani de stat la prizon. Uitaţi-vă la şmecherii Becali, la Adrian Severin, la Vântu, la Borcea, la cine mai vreţi: n-au nicio apăsare, le-a priit regimul penitenciar, au slăbit puţin, ceea ce le măreşte şansele la o viaţă lungă şi sănătoasă. N-au dat banii furaţi înapoi, afacerile nu le-au fost îngropate, n-au nicio treabă, ies şi ne râd în nas, siguri pe ei şi pe menirea lor de „dascăli” în materie de victime inocente ale „poliţiei politice” româneşti...

Aşa încât, dacă tot nu-i interesează MCV, cred că nici nu trebuie ridicat. Să fie o pârghie de presiune pentru UE, dublată de o urmă de interes din partea politicienilor români, să mai poată avea ceva de spus şi Uniunea Europeană în ce ne priveşte, că altfel ne ducem ca berbecii la vale, spre turci, îngrămădiţi într-un adevărat „război civil” pentru salvarea corupţilor din PSD-ALDE. Un război în care s-au săpat deja tranşeele, se ştiu combatanţii: Iohannis-Kovesi de o parte, Dragnea-Tăriceanu de cealaltă. Cu armatele în urma lor, într-o încleştare deocamdată propagandistică, dar care s-ar putea transforma şi într-una reală, corp la corp, o luptă „la baionetă”, mai ceva ca la Mărăşeşti în primul război mondial.

Unii vor spune că asta-i o confruntare din care România nu are ce să câştige. Trebuie să-i contrazic: câştigăm o limpezire a apelor, care se va vedea apoi la viitoarele alegeri. Pe „fronturile” astea deschise de PSDragnea în numele corupţilor vor muri politic nişte lideri socialişti, dar cei care vor rămâne vor fi obligaţi să respecte tabăra câştigătoare – e de la sine înţeles că nu am dreptul moral să văd alt câştigător decât tabăra care apără statul de drept, Iohannis-Kovesi-CSM-Justiţia română. Din păcate, lor nu li se alătură în mod convingător niciun partid politic semnificativ – mă refer aici la PNL, USR fiind în pierdere masivă de viteză. Una peste alta, aş zice că România s-ar curăţa, măcar puţin, de zgura minciunilor politice. Era nevoie de-o asemenea confruntare, prea s-au adunat lichelele politice, prea s-au amestecat, nu mai ştia nimeni cu cine şi din ce parte s-o apuce.

De la conferinţa de presă a prim-vicepreşedintelui CE am reţinut pentru mine şi pentru dvs. câteva idei care nu pot fi interpretate: *Politicienii nu trebuie să facă legi pentru ei, ci pentru societate *Nu mergeţi în direcţie greşită în lupta anticorupţie, nu mergeţi înapoi, nu pierdeţi ce aţi clădit până acum *Suntem foarte bine informaţi, ştim exact ce faceţi, suntem cu ochii pe voi *Sistemul judiciar trebuie verificat tot de oamenii din sistemul judiciar, nu de politicieni.

În concluzie, nu prea avem de ales: ori mergem într-o Europă civilizată, în care statul de drept este respectat şi Justiţia rămâne independentă, ori ne ducem spre un populism deşănţat, corupt şi neproductiv, gen Tăriceanu-Dragnea şi-atâţia alţi deputaţi şi senatori mitralieră, care ne va trimite direct în preistoria europeană. 

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.