OPINII 29 octombrie 2021

EDITORIAL. Singuri în Egipt

de Dumitru Manolăchescu | 1583 vizualizări
Sursa foto - www.presidency.ro
Sursa foto - www.presidency.ro

N-a mai vrut să fie singur acasă, la Cotroceni, şi-a luat soaţa de mânuţă şi-a experimentat cum e să fie singuri în Egipt. Singuri n-au prea fost, dar au scăpat pentru o vreme de mizeria de-acasă, pe care nicio partidă de golf n-o poate birui – duhoarea crizei politice, sanitare, energetice pătrunde peste tot, se insinuează până şi în tivul rochiei scurte a d-nei Carmen.

Estimp, în ţară tot câte 400-500 de oameni mor de Covid în fiecare zi. Şi tot câte 10-15.000 se infectează în 24 de ore. Ce să facă preşedintele?! S-a vaccinat, a îndemnat lumea să se vaccineze, apoi, obosit de tâmpiţii din politică care nu-l lasă să doarmă-n pace, s-a refugiat într-o vizită de curtoazie la piramide. Nu se coboară el să vorbească cu oamenii, cu presa, cu partidele, cu Parlamentul... Preşedintele Iohannis e mereu singur acasă şi, pentru că e rupt de realitate, îşi face mereu de cap.

E un fel de a conduce o ţară pe care românii nu-l pot pricepe. Am trecut aproape fără veste de la o dictatură odioasă la o democraţie stupidă. Drepturi şi libertăţi pe care le strigăm în stradă, dar ale căror urmări nu le înţelegem şi nu le bănuim. Dacă îi întrebi acum pe oameni ce-şi doresc, ce guvern ar trebui să conducă ţara, constaţi că haosul politico-sanitar în care ne zbatem, irelevanţa preşedintelui şi prostia unor şefi de partide parlamentare ne duc direct spre o dictatură naţionalist-populistă cu tendinţe legionare – şi aici nu mă refer la partidul anunţat de Liviu Dragnea, ci la binecunoscutul AUR, ai cărui lideri nu se sfiesc să-şi afişeze simpatiile faţă de mişcarea legionară şi promotorii ei.

Ne e dor de-o dictatură? Probabil că da. Mai bine de jumătate dintre românii care au răspuns unui asemenea sondaj cred că o alianţă PSD-AUR ar trebui să conducă România spre noi culmi de progres şi civilizaţie. Instaurarea unei asemenea dictaturi după viitoarele alegeri este, prin urmare, foarte posibilă. Pe fondul demenţei şi frustrărilor liberalo-useriste, această alianţă poate scoate liniştită România din Uniunea Europeană şi din orice alt tratat sau parteneriat strategic cu Occidentul. Evident, nu vom rămâne de capul nostru. Rusia e dispusă să ne ofere sprijin, consiliere, gaz mai ieftin şi vodcă în schimbul renunţării la relaţia cu America şi UE.

Acestea pot fi consecinţele demenţei politice liberalo-useriste, pe care liderii acestor partide nu par să le fi descoperit. Consecinţe anunţate, însă, de violenţa de limbaj nemaintâlnită până acum în Parlamentul României, care îi are protagonişti pe senatorii şi deputaţii AUR. Avem, iată, o fereastră prin care putem întrezări viitorul luminos care ne aşteaptă la umbra falnicilor arbori politici aliaţi.

Până atunci, PNL vrea guvern minoritar condus de generalul Ciucă. Un guvern care, evident, va fi la mâna PSD, supus unui nemilos şi dur şantaj. De ce ar trebui să se-ntâmple aşa şi nu altfel? Pentru că aşa vrea Florin Cîţu, protejatul preşedintelui Iohannis. Care preşedinte nu se bagă, nu negociază, nu îi împacă şi nu îi dă cu capul de pereţi pe berbecii din politică. El are alte treburi importante la piramide, pe cămile... Altă viaţă, altă lume, ce să caute un preşedinte votat de 10 milioane de români în haznaua politică dâmboviţeană?!

Ieri, acest preşedinte preţios a revenit în ţara în care, cam ca pe vremuri, se moare de frig. Şi de frig, pentru că se moare de orice în România. Doar de prostie şi ticăloşie nu. Ieri, aşadar, acest preşedinte urma să se întâlnească „de urgenţă” cu PNL, cu Cîţu, cu Ciucă... Gata criza, a luat Iohannis problema-n mână! Să vezi acu’ cafteală şi trosneală, îşi vor culege liberalii dinţii de prin covoarele Cotroceniului...

Aşteptăm, cuminţi, o nouă dovadă a înţelepciunii prezidenţiale. C-aşa am fost noi învăţaţi, numai de preşedinţi înţelepţi am avut parte.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.