OPINII 8 noiembrie 2017

EDITORIAL. Scaunul dintre Viaţă şi Moarte

de Dumitru Manolăchescu | 814 vizualizări

Dincolo de guvernanţi idioţi şi odioşi, dincolo de taxe şi impozite, de legi proaste sau bune, de proteste şi antiproteste, de orgolii şi lupta zilnică pentru supravieţuire într-o Românie fără busolă, dincolo de toate astea şi multe altele încă se-ntâmplă Viaţa şi Moartea. Două preţioase „esenţe”, despărţite de-o efemeră existenţă. Mulţi nici măcar nu-i pot spune viaţă. Probabil că nici nu e.

Vlad Voiculescu nu este doar unul dintre prea-mulţii miniştri ai Sănătăţii care ne-au colindat existenţele astea efemere. Spre deosebire de ceilalţi foşti şi actuali miniştri, însă, el a fost şi este un om căruia îi pasă de ceilalţi oameni. Nici măcar pentru că-i doctor, pentru că nu e, deşi am văzut şi-am auzit despre medici care nu te tratează dacă nu eşti creştin, de pildă; e un ticălos la Iaşi care zice că i-ar lăsa bucuros să moară pe cei care protestează împotriva Guvernului dacă ar ajunge vreunul dintre ei la spitalul lui... Deci fostul ministru Voiculescu este, întâi de toate, Om. S-a manifestat ca atare şi când a fost ministru în Cabinetul Cioloş, continuă s-o facă şi acum, când nu mai e.

O să vă spun despre ce-i vorba în campania pentru Viaţă susţinută de economistul Vlad Voiculescu, altfel risc să mă pierd în sentimente şi trăiri neputincioase: „Campania #PentruMagicHome strânge fonduri pentru construcţia unui centru destinat părinţilor care au copii internaţi pentru tratamente oncologice. Acest centru se află în proximitatea Institutului Oncologic Fundeni. Pentru a sprijini cauza puteţi dona 2 euro pe lună trimiţând prin SMS cuvântul „Magic” la numărul 8844”. Am citat din textul găsit pe MagicHome. Sec şi aspru ca scaunul de fier de la căpătâiul patului celui bolnav.

Este o campanie pentru Viaţă. În toiul luptelor politice care ne ocupă viaţa mai mult decât trebuie, fostul ministru Vlad Voiculescu încearcă să-i ajute pe părinţii care n-au unde să pună capul pe-o pernă la căpătâiul copiilor bolnavi de cancer să reziste; să trăiască, să spere, să doarmă câteva ore în chinuitoarele nopţi şi zile de veghe dureroasă. Să stai pe-un scaun sprijinit de-un pat de fier în care îţi agonizează copilul?! Da, asta-i regula în ţara noastră. Da, asta ne-au propus şi ne propun miniştrii Sănătăţii din România. Vlad Voiculescu s-a gândit că se poate şi altfel.

La uşa apartamentului meu de la bloc vin tot felul de femei şi bărbaţi cu registre, caiete, poze şi cuvinte goale cerând un ban pentru tot felul de copii bolnavi de cancer. Nu cred întotdeauna în adevărul din spatele cuvintelor simţite, dar le dau 10 lei. Campania publică susţinută de Vlad Voiculescu mă face să cred în sinceritatea şi finalitatea demersului. Iar 2 euro înseamnă cam 10 lei. Bani daţi pentru Viaţă. Nu pentru o vindecare miraculoasă a copiilor bolnavi de cancer, alea sunt poveşti, ci pentru veghea civilizată a părinţilor. Pentru a-i ajuta să reziste şi să spere.

Scaunul de veghe la patul copiilor bolnavi de cancer a devenit un simbol. El nu va muta munţii de nesimţire neaoşă din loc, dar va aduna, cu siguranţă, banii necesari construirii acestui centru lângă Institutul Oncologic Fundeni. E un pas mic, sunt multe alte Centre şi Spitale de construit, sunt mulţi copii şi părinţi de salvat, de ajutat. Dar e un început în care eu unul cred.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.