OPINII 30 iulie 2018

EDITORIAL. Românii înţeleg şi ei, dar ungurii vor înţelege vreodată!?

de Dumitru Manolăchescu | 1206 vizualizări
Sursa foto - Facebook @orbanviktor
Sursa foto - Facebook @orbanviktor

Aflat la Tuşnad ca la el acasă, premierul războinic al Ungariei ne dă, ca de obicei, sfaturi: „Românii să înţeleagă şi ei că pentru noi Centenarul nu poate fi un moment festiv. De o sută de ani România modernă nu ştie ce să facă cu cei peste 1 milion de maghiari care trăiesc aici“.

Ton superior, morgă de stăpâni, atât el cât şi „inamicul“ din multe alte declaraţii publice, vicepremierul Semjen Zsolt. De unde până unde atâta aroganţă „imperială“?

Un motiv ar fi chiar cel istoric, amintirea Imperiului  austro-ungar încă dăinuie, s-a cuibărit în gene, în comportament, în priviri, în discursuri, în ţinută. Premierul ungar ţine să ne amintească mereu: „România a intrat în epoca modernă acum 100 de ani...“. Da, despre vechime e vorba, despre istoria pe care ei o glorifică şi de care noi ne cam batem joc, nu suntem capabili nici măcar în anul Centenarului să încropim ceva credibil şi interesant despre ce-am fost...

Am pus punctele după „fost“ pentru că am fost tentat să continui: „şi ce-am ajuns“. E obligatoriu să compari, n-ai cum altfel, chiar dacă nu te avantajează deloc. Suntem nişte epigoni stupizi ai celor care au făcut Marea Unire. Mă uit în jur şi-mi vine să spun exact aşa cum gândeşte, şi uneori chiar o spune, Semjen Zsolt: „Nu meritaţi ţara asta!“. Aşa este, n-o merităm!

Nu-l pot acroşa pe Viktor Orban pentru că ne dă sfaturi cu superioritate imperială! Şi mă enervează teribil că nu pot face asta... Sunt conştient că premierul ungar este un oportunist perfect: se foloseşte de prostia, de ticăloşia, de instabilitatea guvernelor României pesediste pentru a câştiga notorietate, electorat, faimă şi poziţie în Europa Centrală. Are în Transilvania un public relativ redus, dar extrem de fidel, care îi va vota mereu, pe baza dublei cetăţenii, partidul aflat şi acum la conducerea Ungariei.

Dacă m-ar pune Aghiuţă să-l compar pe Viktor Orban cu Viorica Dăncilă... Aşa, ca între premieri, nu?! Ce-aş putea eu să constat din comparaţia asta? Mi-e jenă să continui, mi-ar lua prea mult spaţiu, am o ultimă declaraţie publică a d-nei Dăncilă, premierul român neconflictual ajuns de râsul lumii. A comis-o, a nu ştiu câta oară, şi de Ziua Imnului Naţional, când a încurcat momentele istorice. Ea a transmis românilor un mesaj cu miresme blonde, plin de idei de forţă, de unitate, electrizant... Iată o mostră: „Imnul Naţional i-a mobilizat pe cei care la 1 Decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba Iulia“. Să-şi dea afară consilierii tâmpiţi, pentru că nu cred că-şi scrie singură discursurile agramate şi idioate. Evenimentul amintit de madame Viorica a avut loc pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, Câmpia Libertăţii se află la Blaj şi de ea ne amintim când e vorba de 1848 şi de „Noi vrem să ne unim cu Ţara“! Nu-i la îndemâna oricui să ştie „amănuntele“ astea istorice, nici nu-i nevoie, dar când te numeşti premier al României, parcă de la tine oamenii au alte pretenţii!

E greu, aşadar, să-l compar pe Viktor Orban cu premierii României lui Dragnea. Mi-e ruşine de el, de mine şi de voi s-o fac. Orban lucrează cu folos pentru ţara şi poporul lui, chiar dacă ofensiva lui strident-permanentă îl face antipatic multor vecini. Noi ne îngropăm ţara şi poporul într-o mare de vorbe fără acoperire, ne urâm şi ne dispreţuim reciproc cu pasiune, nu ne mai înţelegem cu aproape nimeni în UE, Guvernul României este decredibilizat complet de un premier şi de miniştri analfabeţi funcţional. Care nici măcar nu tac adânc şi înţelept, precum preşedintele Iohannis.

Aşa încât, sunt obligat să accept alura infatuată a premierului şi vicepremierului Ungariei. Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia ţării mele nu-mi oferă „arme“ cu care să-i combat. Dar îmi ofer eu libertatea de a-i pune o întrebare lui Viktor Orban: noi vom înţelege până la urmă că 1 Decembrie 1918 nu poate fi un moment festiv pentru voi în veacul vecilor – eu am înţeles asta demult. Dar voi, voi veţi înţelege vreodată că Trianonul nu poate fi rejudecat, reconsiderat, regândit, că Transilvania nu va fi niciodată autonomă sau ungară, indiferent câte discursuri mobilizatoare vor ţine premierii şi vicepremierii Ungariei la Balvanyos, Tuşnad sau Odorheiu Secuiesc?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Pinter Lazar, 30 iulie 2018
Articolul contine multe adevaruri. Ce trebuie sa inteleaga romanii este ca guvernul ungar nu vrea inapoi Transilvania, nu vrea sa rediscute Trianonul. Maghiarii din Transilvania vor doar sa fie lasati citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.