OPINII 9 octombrie 2018

EDITORIAL. România a spus NU fundamentalismului politico-bisericesc

de Dumitru Manolăchescu | 687 vizualizări
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu. Sursa foto - psd.ro
Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu. Sursa foto - psd.ro

Nu sunt multe momentele în care mă simt mândru că sunt român. S-ar putea să fiu eu excesiv de pretenţios, dar asta-i situaţia. Sâmbătă şi duminică au fost două zile pline de mândrie patriotică, în care am învăţat o mulţime de lucruri. Printre altele, că românii nu mai sunt nişte păpuşi pe care să le tragă de sfori propagandiştii urii şi dezbinării, hrăniţi de partide politice sau biserică. Dimpotrivă, românii au ales dragostea şi toleranţa în locul urii şi dezbinării – după cum bine remarca preşedintele grupului ALDE din Parlamentul European (a nu se confunda cu ALDE-Tăriceanu...), Guy Verhofstadt. De această dată, statul acasă ne-a salvat dar sper să nu rămânem fixaţi pe metoda asta de protest împotriva Puterii politico-bisericeşti şi la alegerile din 2019...

Rezultatul acestui referendum este o speranţă că se poate mai mult, că ne putem recâştiga respectul de sine atâta vreme cât nu ne lăsăm prostiţi de minciuni şi manipulări politico-bisericeşti. Biserica Ortodoxă Română şi-a arătat limitele, împreunându-se nefiresc în materie de metode şi idealuri cu un partid politic. PSDragnea se spală pe mâini cu gura unui maimuţoi vorbitor, Codrin Ştefănescu: „Biserica şi Alianţa pentru familie sunt de vină, noi nu ne-am implicat, dacă ne apucam noi să facem campanie altul ar fi fost rezultatul. O să vedeţi ce-o să fie anul viitor, la alegerile pentru PE, atunci o să demonstrăm forţa partidului...“. Sună a ameninţare, dar să trecem, ipochimenul nu merită analize serioase.  

Ce va fi în continuare? Nu se schimbă mare lucru în viaţa noastră. Am scăpat pentru moment de „mitraliera“ PSD-BOR, ne-a trecut glonţul pe la ureche, dar unitatea fripturiştilor de la Putere nu este în pericol. Popescu Tăriceanu nu s-a trezit la realitate, îl caută şi-n somn pe amicul Dragnea, pe umărul căruia să verse cele 6 procente obţinute la alegerile din 2016. Amare lacrimi procentuale... UDMR va continua să şantajeze Puterea ori de câte ori va avea prilejul, dar uite că la referendum partidul lui Kelemen Hunor s-a comportat remarcabil, nu a intrat în jocul PSD.

În rest, Dragnea defilează în procese, Tudorel Toader îl ajută cât poate să întârzie sentinţa implacabilă, dar credibilitatea Guvernului susţinut de PSD-ALDE-UDMR se prăbuşeşte în fiecare zi ce trece. Tragerile de timp pentru evitarea sentinţei definitive în cazul Liviu Dragnea nu fac niciun serviciu PSD şi guvernului Dăncilă. Dacă stăm şi calculăm, cei 3.200.000 de români care au votat la referendum DA pentru familia tradiţională se cam împart, nu-s deloc toţi aceştia votanţi ai PSD-ului, chiar dacă unii încearcă să ne bage ideea asta pe gât. Cred că la ora asta PSD se zbate pe la 20% în preferinţele electoratului, ceea ce seamănă teribil nu doar cu proiecţia mea de-acum câteva luni, ci şi cu realitatea dintr-o ţară care nu-i mai suportă pe mincinoşi şi hoţi, mai ales atunci când ei împart dreptatea şi adevărul după bunul plac al unui condamnat penal.

Nu va fi război în niciun partid, PSD nu se va dezbina, Dragnea mai are până la puşcărie, PNL va rămâne cu un Ludovic Orban penibil şi nehotărât. A câştigat respect şi votanţi, chiar mai mult decât se aştepta, Uniunea Salvaţi România, singurul partid parlamentar care s-a implicat deschis şi tranşant împotriva referendumului. Dacian Cioloş gândeşte mult şi vorbeşte destul de puţin, ceea ce în politică nu-i întotdeauna bine. Încă mai am speranţe că Partidul România Împreună va fi gata pentru alegerile de anul viitor, iar Cioloş va ieşi din muţenia ardelenească în care se târâie neconvingător acum.

Şi totuşi, cea mai bună veste am primit-o duminică: poporul român a spus NU fundamentalismului politico-bisericesc reprezentat de alianţa PSD-BOR. Popor talentat şi deştept? Cu siguranţă. Dar numai atunci când îi ajunge cuţitul la os!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.