OPINII 7 februarie 2020

EDITORIAL. PSD vrea s-o mai ducă pân’ la toamnă

de Dumitru Manolăchescu | 1321 vizualizări

Se îmbracă frumos, îşi iau feţe de eroi ai naţiei şi se duc ţanţoşi la negocieri politice cu preşedintele Iohannis. Mi se umezesc ochii precum unui căprior în faţa puştii vânătorului când mă uit la cei doi berbeci înfrăţiţi în minciuni şi potlogării electorale. Frăţiorii proaspăt reuniţi după ani de despărţire dureroasă: Ciolacu şi Ponta. Băi, în mod normal te-apucă râsu’ şi e bine să râzi cât de mult poţi, dar la ăştia doi şi la alţii ca ei nu-ţi vine, muţi canalul, mai bine te duci pe şerpăria de pe Animals.

Dar să fim pe fază, să vedem ce-au vrut berbecuţii pesedişti: ei au venit cu o propunere de premier, unul care-a fost ministrul Educaţiei sub autoritatea lui Ponta şi care s-a remarcat confundând lupoaica de la care sugeau fraţii Romulus şi Remus cu o vulpe. A mai şi plagiat, dar asta nici nu se mai pune, e un lucru normal la politicienii noştri. Pe băiatul ăsta îl cheamă Remus Pricopie, e şef la SNSPA, un aşezământ de binefacere pentru amatorii de diplome contra cost. N-are cum să ia preşedintele Iohannis în serios această propunere, nici măcar „frăţiorii” nu cred că e posibil. Cât despre „stânga unită” pe care şi-o doreşte Ponta, să fim serioşi, Victoraş este ultimul om în care poţi avea încredere că nu-ţi umblă prin buzunare la înghesuială.

Peneliştii au tras tare pe anticipate şi l-au propus pe Ludovic Orban. E singura lor opţiune valabilă, câtă vreme e susţinută şi de preşedinte. Ce şanse au? Puţine, dar sunt, PSD va încerca să tragă de timp, să dărâme noaptea ce construiesc alţii ziua, s-o târâie până pe la toamnă şi până atunci să tot cotonogească guvernele liberale, câte-or fi ele. Iar asta va fi o atitudine politică perfect condamnabilă şi tratată ca atare de electorat. Nu poţi ţine România în criză politică doar pentru că n-ai tu procentele pe care le visezi în sondaje... Practic, PNL şi USR-PLUS au două şanse din trei să iasă în câştig din încleştarea asta cu două tururi, trei premieri şi anticipate.

Să mai zic ceva de USR-PLUS. Pare că s-au mai trezit inadaptaţii ăştia, au învăţat să vrea şi la guvernare şi-au cerut preşedintelui să fie pe lista unui nou guvern, chiar dacă va fi de sacrificiu. Au câţiva oameni ca lumea, iar dacă nu iese proiectul cu anticipatele şi se pune de-un alt guvern care s-o ducă până la iarnă, au zis că se bagă. E bine. La fel de bine e că forţează mâna liberalilor, cerându-le să accepte candidaţi comuni ai dreptei la alegerile locale din marile oraşe. Aşa trebuie, aşa e normal, aşa e bine.

UDMR s-a mai întors o dată, Kelemen Hunor a promis că maghiarii din parlament nu vor vota un premier al PSD. Liderul UDMR a dezvăluit şi cele două luni în care se pot face anticipatele: în cel mai bun caz aprilie 2020, în cel mai rău caz iulie 2020.

ALDE e la discreţia lui Tăriceanu, care se-nvârte-n jurul cozii ca vulpea romană în jurul lui Pricopie. Nu ştie ce vrea, de fapt vrea mult mai mult decât merită, decât poate, decât i se cuvine. Cred că în curând va rămâne fără partid, apar deja semne clare în sensul ăsta.

Da, cam asta ne aşteaptă. Un an greu, teribil de complicat, care are totuşi o sursă de lumină: electoratul. Ca să alegi ce trebuie, indiferent când faci lucrul ăsta, nu ai nevoie nici de CCR, nici de guvern. Ai nevoie de nişte motive care să te scoată din casă. Iar dacă performanţele guvernării liberale nu te entuziasmează, atunci cu siguranţă milogeala şi temporizarea impuse de PSD în Parlament, în dispreţul legii şi al nevoilor României, vor fi de natură să distrugă şi fărâma de simpatie pe care o mai are „marele partid” năşit de Iliescu-Năstase şi îngropat de Dragnea-Dăncilă Vreau să spun că PSD va deconta la un preţ foarte ridicat nesimţirea războinică antiromânească de pe poziţia 20% în sondajele de opinie.  Sunt prea multe crize şi prea mult haos în România pentru ca poporul să mai rabde şi-un partid frustrat care n-a învăţat să piardă elegant. Lasă că nici PNL nu e mai breaz, dar parcă în momentul ăsta aş zice că merită să mai tragem o dată, ca la loz în plic pe vremuri.  

Ce-a zis preşedintele Iohannis la sfârşitul întrevederilor? Ştiţi deja, l-a propus premier pe acelaşi Ludovic Orban. Asta înseamnă că PNL nu îl va vota pe Orban, pentru ca să se mai facă un pas către anticipate. Ciudat, dar se poate. PSD va apela la prietenii de la CCR, o va lungi până se vor sătura oamenii, dar cred că anticipate tot vor fi. Mai la vară, când suntem în concediu, ceea ce nu-i chiar grozav dar... asta e tot ce pot face acum liberalii.

Cât despre „blatul” PNL-PSD cu alegerile în două tururi, daţi-mi voie să nu merg pe teoria asta atât de dragă analiştilor. Trebuie să fii chiar prost, la PNL mă refer acum, ca să dai vrabia din mână pe cioara de pe gard. Adică să „vinzi” alegerile în două tururi, care îţi distrug rivalul politic, pe nişte anticipate aflate la voturile rivalului tău politic. O aiureală greu de înghiţit.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.