OPINII 25 iulie 2023

EDITORIAL. Proverb up-datat: Cine fură azi un „ou”, mâine nu va mai fura un „bou”

de Dumitru Manolăchescu | 1564 vizualizări

La noi, e tot mai contestată vorba românească „Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou”. Urmând talentele noastre native, proverbul este modificat în esența lui: de fapt, „oul” nu mai atrage pe nimeni, s-a lămurit lumea că un hoț de ouă, găini, cloști, pâine, conserve de pește expirate și alte mărunțișuri riscă ani grei de închisoare, în vreme ce hoțul serios, cu costum și cravată, sobru și ’telectual, hoțul care fură la greu direct „boul”, adică banii statului, nu e niciodată condamnat pentru că intervine „prescrierea faptelor”. 

Nu ai nevoie decât de un CCR abject, părtinitor și corupt, și de un avocat care să uzeze abuziv de chichițe judecătorești menite să-i ajute pe hoți și corupți să nu facă pușcărie. 

Prin urmare, în România problema se pune așa: *dacă faci pușcărie pentru zeci sau sute de milioane devalizate, furate de la statul român prin „afaceri” necurate la care pun botul diverși funcționari publici, altfel bine plătiți de același generos stat român, *dacă nu reușești să-ți găsești un avocat sau niște magistrați coruptibili care nu apreciază profesia lor decât atunci când îi umple de bani, indiferent de la cine și cu ce preț, *dacă nu reușești să păcălești Justiția care trage cu ochiul prin pânza rară cu care este legată la ochi – atunci înseamnă că ești prost făcut grămadă și nici nu meriți să te chemi „hoț” sau „corupt” onorabil. 

Ultimul exemplu în acest sens, din lungul șir al multor politicieni sau clienți ai partidelor achitați de pedepse pentru „prescrierea faptelor” după 8 ani de tergiversări (100 de termene de judecată s-au dat în această cauză...) și inutile prezentări la tribunal: toți cei 12 inculpați dintr-un mare dosar de corupție la Societatea Națională de Transport Feroviar CFR călători au fost achitați de Tribunalul Cluj. 

Printre inculpați s-a aflat și mituitorul Călin Mitică, mare om de afaceri în Cluj, apropiat de PNL și trustul TV Realitatea prin Rareș Bogdan și Vasile Blaga, respectiv Cozmin Gușă și Octavian Hoandră, alături de care apare prin poze în vacanțe exotice.

În afacerea asta, mita oferită și primită de diverși funcționari a fost de circa 500.000 de lei. Culmea este că Tribunalul a decis ca aproape întreaga sumă să fie confiscată de la cei care au fost mituiți, ceea ce înseamnă, logic, că fapta de corupție a avut loc, s-a întâmplat aievea, nu doar în imaginația procurorilor DNA sau lucrătorilor din SRI – probele acestora din urmă fiind excluse din proces tot cu ajutorul onorabililor membri ai CCR.

Rămâne cum am vorbit: dacă vă duce gândul să vă faceți viața frumoasă cu bani murdari, nu vă mulțumiți cu puțin, nu furați „oul” că sigur faceți pușcărie grea. Găsiți-vă amici printre politicieni și realizatori TV, cotizați la partide – la toate, că nu se știe niciodată când ajung la Putere – și puneți mâna pe prada bogată, pe „bou” cum ar veni, că de-aia sunt românii înțelepți și nasc cimilituri pline de învățături, numai bune de up-datat: cine fură azi un „ou”, mâine nu va mai fura un „bou”... Pentru că nu va mai apuca, hoții de mărunțișuri umplu pușcăriile.

Morala: lasă oul, că nu merită, treci direct la nivelul următor!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.