OPINII 15 septembrie 2020

EDITORIAL. Primul an şcolar în Pandemie: copiii cu mască, părinţii fără

de Dumitru Manolăchescu | 1205 vizualizări

Nişte unii foarte siguri pe imunitatea lor împotriva virusului SarsCov2 s-au adunat aseară să strige în aşezări din toată ţara: „Nu vrem şcoala de corecţie”. Organizatorii manifestaţiei pro-Covid din Sf. Gheorghe, patru etnici maghiari, sunt revoltaţi că elevii sunt obligaţi să poarte mască 4-5-6 ore pe zi. Zic ei că ăştia mici nu transmit virusul altor copii şi nici adulţilor. Habar n-am de unde au aflat ei treaba asta, epidemiologii spun exact invers: grijă mare, copiii pot deveni un pericol mai ales pentru bătrâni şi cei afectaţi şi de alte boli. Chiar şi specialiştii din Ungaria susţin „aberaţia” asta.

S-ar putea ca manifestanţii pro-Covid, care vor să strângă semnături de susţinere a mişcării „fără mască”, să fie nişte oameni foarte sănătoşi la trup, imunizaţi împotriva oricărei boli, oricărui virus şi oricărui vaccin. S-ar mai putea ca ei să nu aibă bunici care să-şi dorească să-i vadă mari pe cei mici. Nu ştiu şi nici nu mă interesează în ce ape se scaldă liota de manifestanţi pro-Covid 19, problema e că mesajul pe care ei îl transmit, anume acela că copiii nu transmit virusul, este unul fals: copiii transmit virusul şi după 3 săptămâni, timp în care ei nici nu ştiu întotdeauna că-s infectaţi. Sunt, adică, asimptomatici. De aici grija uriaşă a tuturor guvernelor lumii pentru deschiderea şcolilor în condiţii de siguranţă.

Mască se poartă în toate şcolile lumii la această oră, n-am spart noi tiparele. Sunt ţări în care ministerele au gândit, e drept, şi alte forme, mai „soft”, de distanţare fizică şi siguranţă în şcoli. În Spania, dacă nu mă-nşel, s-au organizat experimental grupe de câte 30 de copii „atent selecţionaţi” care nu poartă mască în timpul orelor, dar nici n-au voie să socializeze cu alţi copii din şcoală. Nu i-ar fi trecut d-nei ministru Anisie prin cap „minunea” asta nici peste un secol, dar dacă, totuşi, s-ar fi produs la ministerul Educaţiei un puseu de iniţiative deştepte, oare cum ar fi reacţionat Consiliul pentru combarea discriminării, Avocatul poporului şi alte instituţii care ne apără de „cel rău” acum şi-n vecii vecilor Amin?! Ce ministru şi-ar fi riscat cariera şi, probabil, libertatea, ce Guvern în prag de alegeri ar fi aruncat pe piaţă o asemenea idee?!

Dar să-i lăsăm pe manifestanţii care vor să-şi pună neapărat un avion pe casă, poate le rezistă ţigla, şi să vedem care-i situaţia cu şcolile în Covasna. În fiecare an au fost zeci de şcoli fără autorizaţie sanitară şi nu aveam parte de virusul chinezesc. Acum în această situaţie sunt 21 de şcoli. Inspectoratul şcolar judeţean ne anunţă că nu sunt probleme deosebite în aceste şcoli, autorizaţiile nu s-au dat mai ales pentru că apa pe care ar trebui s-o folosească elevii şi ceilalţi locuitori din aşezările respective nu este potabilă. Aoleu, şi ce fac primarii? Ce fac autorităţile locale? Bine-merci, abia şi-au mărit şi ei lefurile, încă sunt sub impresia „importanţei” pe care ţi-o oferă un salariu nemeritat.

Pe unii edili pandemia i-a trezit la realitate, acolo lucrurile s-au mişcat eficient, pe alţii virusul i-a adormit de-a binelea. Aceştia din urmă visează şi acum o autonomie de tip special: guvernul vine cu banii, el răspunde de tot ce se-ntâmplă în teritoriu, primarii au grijă să nu se dărâme clădirea primăriei sub greutatea nesimţirii adunate în atâtea mandate...

Am avut un început de an mai degrabă trist. Triste au fost şi florăresele, pe care pandemia le falimentează încet, dar sigur. Pe la porţi, pe la garduri, părinţi şi bunici cu ochii umezi, gândind momentul următor: azi poate vom scăpa, dar cum va fi mâine?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.