EDITORIAL. Premierul ungar şi cel polonez stopează miliardele de la UE
Îl văd pe premierul Viktor Orban zâmbind relaxat la volanul unei maşini. Pare a fi o poză de campanie. Probabil nu e, Orbanul lor este mereu relaxat, el joacă mereu contra vântului şi nu-şi udă pantalonii. Noua lui jucărie este şantajul la fondurile UE pentru ieşirea din criză a statelor europene grav afectate de Covid 19. E vorba de 1.800 de miliarde de euro pe care UE vrea să le dea guvernelor ca buget multianual şi fonduri destinate revenirii economiilor distruse de noul Coronavirus.
Ungaria şi Polonia nu vor ca fondurile astea să fie condiţionate de respectarea statului de drept – propunere iniţiată de grupul Renew Europa, cu Dacian Cioloş al nostru în prim-plan. Ce înseamnă „statul de drept” în această chestiune: independenţa Justiţiei şi libertatea presei. N-are cum să fie Viktor Orban prietenul UE când Europa apără libertatea presei pe care guvernul ungar o cumpără, o desfiinţează sau o şantajează oricând pofteşte. N-are premierul polonez cum să fie de acord cu independenţa justiţiei când partidul majoritar pe care-l conduce, Lege şi Justiţie, tocmai şi-a subordonat cele mai importante structuri din justiţie.
România are de primit de la UE, conform noilor mecanisme votate în Parlamentul European, vreo 80 de miliarde de euro. Din care aprox. 30 de miliarde pentru sprijinirea economiei afectate de Covid 19. Ar fi urmat, în mod normal, să primim aceşti bani, sau măcar o bună parte din ei, la jumătatea anului viitor. Dacă reprezentanţii guvernelor ungar şi polonez vor refuza în continuare să voteze noul buget european, acest lucru nu se va întâmpla – UE are nevoie de unanimitate la votul pentru bugetul multianual.
Se încearcă tot felul de mişcări, de subterfugii, de vânzări şi cumpărări de influenţe pentru ca Ungaria şi Polonia să accepte politicile UE în materie de Justiţie, Presă şi alte câteva condiţionări pe care le presupune respectarea statului de drept. Se fac presiuni, se aud înjurături, blesteme şi gemete de neputinţă din ambele tabere. Nu va trece multă vreme până când Europa nu va mai accepta şantajul, iar Polonia şi Ungaria vor fi chemate la judecata celorlalte state europene care fără banii europeni deja promişi sunt pe nicăieri, pentru că nu-şi vor putea pune în practică planurile de redresare şi ajutor în economie cu banii de la UE.
Îmi tot vin în minte scenele de iubire fraternă dintre Viktor Orban şi Liviu Dragnea. „Inteligent, pragmatic şi cu simţul umorului, am fost pe aceeaşi lungime de undă din prima” – spunea Liviu Dragnea despre Viktor Orban după o convorbire telefonică pusă la cale cu ajutorul lui Kelemen Hunor, prin 2018. Sunt absolut sigur că dacă România ar fi fost condusă astăzi tot de Liviu Dragnea şi PSD, ca în urmă cu doi ani, acum ţara noastră s-ar fi alăturat Ungariei şi Poloniei în aplauzele UDMR şi-ar fi refuzat votarea unui buget european condiţionat de respectarea statului de drept. Inutil să vă spun de ce am eu convingerea asta.
Nu-mi dau seama cum va fi rezolvată „criza europeană” provocată de inapetenţa guvernelor ungar şi polonez pentru o presă liberă şi-o justiţie independentă. Sper să existe nişte mijloace de presiune eficiente împotriva unor guverne cu apucături totalitare şi dictatoriale mascate de libertatea de acţiune în propria ta ţară. Libertatea lor ar suna cam aşa: „Daţi-ne voi banii ăia mulţi şi-apoi vedem noi ce facem cu ei, cum şi cui îi dăm, suntem independenţi, nu vă interesează pe voi ce politici facem şi cum ne conducem ţara”. Libertatea UE sună cu totul altfel: „Noi vă dăm banii, dar nu puteţi face cu ei chiar tot ce vă taie capul, în dispreţul unor principii esenţiale pentru comunitatea europeană”.
Mi-e foarte greu să cred că Uniunea Europeană va putea accepta un asemenea şantaj într-o situaţie atât de complicată din toate punctele de vedere. Pentru că nu de „independenţă” este vorba aici, ci de politica bunului plac al unor mici oligarhi cu banii altora. Nu se prea potriveşte nici măcar cu bunul simţ, darămi-te cu politicile UE în ce priveşte independenţa Justiţiei şi libertatea presei. Dar e bine să reţineţi un lucru: aceste două guverne vor întârzia alocarea unor sume importante de la UE şi pentru ţara noastră. Măcar vom şti cui să mulţumim pentru noua criză care se arată la orizont.