OPINII 22 iunie 2022

EDITORIAL. Populism românesc: nu ai nevoie de AUR când există PSD

de Dumitru Manolăchescu | 1037 vizualizări

Populismul românesc nu seamănă cu altele. De pildă, cu cel franţuzesc. Populismul „cocoşilor” a avut nevoie de un partid, sau o alianţă de partide de extremă dreaptă, ca să-l oblige pe Macron să dea doi paşi înapoi.

La noi nu se pune problema. AUR nu mai este un pericol pentru democraţia românească, atâta cât şi cum e ea. De AUR-ul politic nu mai are nimeni nevoie, s-a lămurit lumea cum e cu şmecherii ăştia populişti-naţionalişti-învârtiţi prin afaceri suspecte şi vorbe goale.

Punem ceva în loc? Nu se vede nimic la orizont. Partidul lui Cioloş, plecat din USR, nu va fi unul populist. De fapt, e mare lucru dacă intră în Parlament la următoarele alegeri, nu se pune problema să sară de la 8 la 89 de mandate în Legislativ, aşa cum s-a întâmplat cu partidul d-nei Le Pen în Franţa.

Dar nici nu e nevoie. Avem populismul masiv majoritar acţionând deja  în Parlamentul nostru: PSD. Liberalii nu s-au hotărât încă dacă să-i urmeze pe calea promisiunilor şi cadourilor pentru bugetari şi cei fără mijloace de trai. În mod normal, liberalii nu sunt populişti, ei ar trebui să facă o politică a adevărului economic şi financiar. Dar la noi nimic nu e cum ar trebui să fie.

Avem, aşadar, populiştii noştri majoritari. Marcel Ciolacu promite orice: plafonarea preţurilor la carburanţi, de pildă. Se vorbeşte deja de 7 lei benzina şi motorina la pompă. Imposibil, spun analiştii economici, oameni care ştiu ce vorbesc. Dacă s-ar întâmpla asta, în câteva zile n-ar mai exista carburanţi la pompe, ceea ce n-ar fi deloc o soluţie...

Aceiaşi analişti oferă şi soluţii: reducerea accizei şi a TVA la carburanţi, la pachet cu măsuri financiare de perspectivă, care să urmărească simplificarea întregului sistem financiar, extrem de greoi, neperformant şi discriminatoriu. Cine şi de ce să rişte asemenea măsuri, deloc populiste, când ai la îndemână scutiri de taxe, plafonări de preţuri, 50 de euro la două luni pentru votanţii sărăciţi de incompetenţa guvernanţilor, de inflaţie şi multe altele?!

Apropo de sărăcie, la noi ea nu se vede decât când cobori în stradă, în glod, în mizerie, adică în realitate. Or, năimiţii populişti de la Guvern şi Parlament nu stau decât în maşini şi în Palate, împreună cu cel mai detestat preşedinte la al doilea mandat la Cotroceni. Ei văd că şoselele sunt pline de maşini, deci bani de benzină şi motorină există! Cine vorbeşte de sărăcie în România când staţiunile sunt pline, drumurile nu mai încap de autoturisme şi supermarketurile de popor pus pe cumpărături?!

Da, există şi o sumă de oameni care se descurcă, au cu ce trăi şi chiar mai mult decât atât. Dar ei nu sunt majoritari în ţara noastră. Majoritari sunt plebeii care trag de leafă sau de pensie de la o lună la alta. Iar plebea asta, pe care mai-marii care nu coboară din maşini n-au niciun interes s-o vadă, este cea care se duce la fentă, crede în promisiuni şi votează partidul populist înfăşurat în tricolor, semn clar de patriotism în folosul naţiei. Păi nu?! Iată un cerc vicios în plină desfăşurare.

Nu-mi dau seama unde ne vor duce partidele care guvernează haotic, fără busolă şi de multe ori fără sens, pentru că nimic nu pare să aibă vreun sens în politica din România. Stăm cu războiul lângă noi, nici măcar aici n-am reuşit să ne definim hotărât şi asumat poziţia, o scăldăm de toată jena. Specialiştii vorbesc de o recesiune iminentă, pe care banii de la UE – pe care, vai de soarta noastră, nu reuşim să-i accesăm de proşti şi hoţi ce suntem... – nu o vor putea evita. Pentru că UE îţi dă, dar nu-ţi pune şi-n traistă, mai trebuie să faci şi tu ceva, nişte proiecte deştepte, nişte măsuri economice clare şi curajoase...

Revenind la carburanţi: dacă mâine plafonarea preţului aduce litrul de benzină/motorină la doar 7 lei, cum zic oratorii Guvernului, nu vă bucuraţi! Peste o săptămână veţi sta la cozi uriaşe ca să luaţi 20 de litri pe raţie. Eventual, veţi circula un weekend din două.

Dacă mă gândesc bine, singura soluţie pentru revenirea la un oarecare normal al preţurilor la carburanţi ar fi să circulăm mai puţin cu maşinile personale. Conform pieţei libere, o reducere a cererii ar fi urmată de o reducere a preţului. Da, ştiu, nu se poate, aşa că... rămânem la ce-a zis Ciolacu, că liberalii încă se mai gândesc ce să zică: „E obligatoriu să plafonăm preţurile la carburanţi”. Cu ce efecte, vom vedea.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.