OPINII 5 septembrie 2018

EDITORIAL. Pesta porcină e la graniţa judeţului; ce facem?!

de Covasna Media | 1090 vizualizări

S-au confirmat cazuri de pestă porcină în localităţi din judeţul Buzău. Până la răspândirea virusului în Covasna nu mai e mult. Ce rost are să-l criticăm pe ministrul Agriculturii, pe şeful DSVSA, pe premier sau pe alţi (i)responsabili de bunul guiţat al porcului?! Să-i lăsăm pe politicienii din Opoziţie să-şi argumenteze lefurile uriaşe, noi să vedem care-i treaba cu pesta porcină şi ce se mai poate face ca să nu fie nevoie să omorâm toată populaţia de porci din România.

Epidemia de pestă porcină a apărut în Europa de Est de mai bine de cinci ani. Unele ţări şi-au luat măsuri de precauţie, încetinind răspândirea virusului, cum ar fi Ucraina. Altele, Olanda de pildă cu trei ani în urmă, a sacrificat toţi porcii, luând-o de la zero după o dezinfecţie totală şi generalizată.

Ce facem noi e de râsul curcilor. Trecem cu maşinile peste un covor dezinfectat de multe ori cu soluţii sub standarde – nu ne permitem cheltuieli „inutile“, nu?! O aiureală, frecţie la picior de lemn. Virusul e purtat de orice vietate care umblă sau zboară liberă prin ţară, fie ele şoareci, căpuşe, păsări sălbatice, animale de companie, chiar furaje transportate dintr-un judeţ în altul. Ca să nu mai vorbim de transporturi de animale bolnave sau carne infestată. Practic, iresponsabilitatea generalizată, de la ministrul filozof la ăia de-şi aruncă porcii morţi în Dunăre sau alte cursuri de apă, îţi bagă pesta porcină cu viteză în fiecare cătun.

Nu există vaccin împotriva pestei porcine, tot ce poţi face e să omori porcii, după care să dezinfectezi la sânge locul, lucru greu de făcut în cazul marilor ferme, care probabil ar trebui rase până la temelie. Dacă un porc a luat virusul, el moare obligatoriu în câteva zile, luând după el toţi fraţii din coteţ sau împrejmuire. Trebuie dezinfectate, de asemenea, uneltele şi furajele.

E o fatalitate? Da, din momentul în care n-ai acordat atenţia cuvenită primelor cazuri apărute în ţară – ceea s-a întâmplat şi la noi, după ce am refuzat să luăm în seamă avertizările Comisiei Europene, aşa cum facem şi în alte domenii ale vieţii sociale, nu doar în agricultură sau zootehnie. N-avem noi treabă cu Uniunea Europeană, ştim noi mai bine cum şi ce să facem, noi suntem înţelepţii Lumii, adunaţi de Dragnea şi Tăriceanu în aceste uluitoare guverne ale României. O Românie care nu dă socoteală nimănui şi care nici măcar să cheltuiască ce îi oferă UE nu este în stare!

Ce rămâne de făcut e oarecum simplu: ne uităm şi vedem cum ne moare porcul în bătătură, sau îl tăiem din timp şi-l punem la congelator, după ce-i facem analizele trebuincioase. Guvernul oferă compensaţii financiare pentru porcii omorâţi, între 8 şi 13 lei pe kg. În avântul populist care-i caracterizează orice mişcare, guvernul Dăncilă e posibil să mărească acest preţ şi să ofere şi penalizări de întârziere a plăţilor. Că nu dă din buzunarul baronilor PSD. 

Nu-mi dau seama cum va fi Ignatul din acest an fără urmă de porc românesc. Probabil vom cumpăra, ca şi până acum dealtfel, carne de porc din Ungaria şi alte ţări din UE la marile magazine. Nu vor suferi cu adevărat decât cei nevoiţi să asiste la uciderea porcilor în propriile gospodării, sentiment greu de evaluat în cuvinte sau bani.

Şi-uite-aşa, o luăm de la capăt în mai multe direcţii: o Justiţie slăbită pentru că aşa vor câţiva condamnaţi penal cu importante funcţii publice, revizuirea sentinţelor în procesele unor oameni politici abonaţi la furăciuni din banii statului, amnistie şi graţiere pentru toţi puşcăriaşii – să golim dracului odată închisorile, s-o luăm de la zero în An Centenar, parcă aşa spunea marele pesedist Bădălău, ăla de se p..ă pe Diasporă, nu?! Cu autostrăzile nici n-am început bine, practic suntem la cota zero plus 600 km de şosele de mare viteză care nu se pot numi, evident, autostrăzi. Cu Sănătatea suntem la pământ, iar Educaţia se face în aceleaşi şcoli prăfuite, dărăpănate, fără avize de funcţionare, cu buda în fundul curţii – zero barat amândouă. E bine, acum o luăm de la capăt şi cu porcii, urmează oile, caprele, boala vitei nebune am avut, de-asta am scăpat... De fapt, cu toate suntem la cota zero, toate ne stau înainte!

Poate reuşim, totuşi, performanţa să n-o luăm de la capăt, în 2020, tot cu PSD-ALDE...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.