OPINII 9 noiembrie 2018

EDITORIAL. Părăsirea ţării şi „turnul de fildeş” nu sunt soluţii

de Dumitru Manolăchescu | 705 vizualizări

Asta ar fi ideea majoră dintr-un speach al preşedintelui Iohannis la un summit al tinerilor de-acum două zile. „Soluţia nu este abandonul sau părăsirea ţării”, zice preşedintele şi sunt total de acord cu el. O spunem de mult, dinainte de a deveni el preşedinte al României: ţara are mare nevoie de tineri în politică. A spus-o şi el când a candidat sub deviza „o altfel de politică”. O spune şi-acum, vorbind mai mult şi, zic eu, mai bine, ceea ce este un câştig nu doar pentru el, ne mai dă şi nouă de doi bani speranţă, ne lasă să visăm cu ochii deschişi către orizontul anilor electorali ce urmează.

Da, abandonul ţării nu este o soluţie. Nici închiderea în „turnul de fildeş” a deştepţilor care refuză să se amestece cu vulgul votant nu este o soluţie. Degeaba cânţi ca o privighetoare dacă nu te-aude decât cucul singuratic... Dar, prezidente, mi-aş dori să fiu lămurit în câteva privinţe; ştiu, n-aveţi timp de cioace cu presa şi nu ajunge ziarul nostru la Cotroceni, dar eu tot întreb, măcar pentru cititorii care au aceleaşi nelinişti ca mine.

Cum să ajungă tinerii în politică? Partidele-mamut sau maimuţă, cum ar zice Ţuţuianu, nu acceptă decât „tineri” îmbătrâniţi în rele, gen Codrin Ştefănescu, Victor Ponta, Claudiu Manda, Cătălin Rădulescu şi alţii ca ei. Adevăraţi stâlpi ai puterii exercitate discreţionar de potlogarii-şefi cu pungi la ochi de la nopţile nedormite de frica DNA. Cu ăştia, ne-am convins, n-ai ce face, ei sunt doar viitorul PSD, refuz să cred că pot fi şi viitorul României.

Dar să lăsăm PSD, e un partid târât în mocirlă de liderii lui politici, nu poate fi un exemplu decât într-o singură direcţie: cum să te îmbogăţeşti rapid-ilicit din politică şi-apoi să nu mai ai linişte aşteptând să fii condamnat. Să luăm PNL, partid istoric, mare şi moale ca o moluscă. Sunteţi, d-le preşedinte Iohannis, cel puţin aşa cred liberalii, liderul informal al acestui partid. Cum, pe ce cale poate fi lămurit un tânăr cu un nivel de inteligenţă peste medie să activeze în PNL? Cum îl atrag spre partid  discursurile şi acţiunile unor lideri precum Orban, Turcan, Gorghiu, Blaga!? Unde sunt tinerii merituoşi şi activi din PNL? Electoratul nu o vede decât, eventual, pe ceva mai proaspăta şefă a tineretului liberal, braşoveancă de-a noastră, suficient de neconvingătoare ca să nu facă prea mulţi coadă la înscrieri în partid după ce-o aud vorbind. Mai sunt câţiva prin Parlament, dar prin ziare şi pe sticlă nu apar decât cei numiţi mai sus. Credeţi că-i destul?!

Şi, dacă tot ziceţi că avem nevoie de tineri în politică, ce faceţi dvs. personal, d-le preşedinte, pentru a-i atrage pe tinerii ăştia spre politică? V-aţi cam ascuns în aceşti patru ani de „domnie”, v-aţi dat tăcut-superior, nu v-aţi amestecat cu gloata, aţi umblat pe înălţimi, la soare, nu prin peşteri întunecoase şi umede. N-aţi ieşit să vă bateţi pentru o idee care chiar merită un sacrificiu personal: atragerea tinerilor în politică. Aţi părut preocupat, mult prea preocupat de propria dvs. persoană, de siguranţa şi liniştea familiei din Sibiu. Familia politică liberală, care v-a susţinut tot timpul, nu v-a interesat; sigur, nici Constituţia nu vă lasă prea multe opţiuni în acest sens, dar cred că aţi fi putut face mult mai mult pentru a da un exemplu de implicare măcar tinerilor pe care-i bate gândul să intre în politică, dacă nu întregii societăţi.

E târziu. Nu ştiu dacă-i prea târziu, dar e destul de târziu. Am pierdut în aceşti ani 4 milioane de români, majoritatea tineri şi educaţi, care muncesc afară şi care nu mai vor să vină în ţară. Nu e vina preşedintelui Iohannis, de acord, e vina clasei politice subordonate PSD. E vina altor liberali, cum ar fi cei de la ALDE, care garantează nişte pesedişti iresponsabili la guvernare. Dar e şi vina partidelor din Opoziţie,  care nu reuşesc să se pună de acord asupra unei idei esenţiale: certurile şi înjurăturile reciproce în public nu fac decât deliciul presei cârcotaşe, nicicum al votanţilor partidelor din Opoziţia de dreapta. Iar aici mă refer în mod direct la orgolioşii liberali ai mult prea orgoliosului Ludovic Orban. Care reclamă din partea USR şi partidului lui Dacian Cioloş subordonare politică după modelul PSD-ALDE-UDMR. Are dreptate Dacian Cioloş când spune că fiecare partid trebuie să-şi găsească un drum propriu, nimeni nu poate fi „condamnat” să lucreze cu cineva fără să-i unească nişte idealuri politice comune.

Concluzia? Ar fi culmea să-l acuz pe Iohannis că vorbeşte prea mult... Nu, n-o s-o fac, dar pot să-i cer să şi facă ceva, să acţioneze cumva pentru închegarea unei forţe politice care să oprească tăvălugul discreţionar-infracţional PSD-ALDE.  Şi cu vorba, dar şi cu fapta, d-le preşedinte! Încercaţi să-i reconciliaţi pe năpăstuiţii din PNL, USR şi România Împreună! S-ar putea ca acest gest să fie o realizare majoră a mandatului dvs. Poate singura...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.