OPINII 9 ianuarie 2019

EDITORIAL. Onorabilul Daddy, venerabilul Teddy şi imperialistul austriac

de Dumitru Manolăchescu | 862 vizualizări
Sursa foto - Twitter, BBC Newsnight
Sursa foto - Twitter, BBC Newsnight

Onorabilul Daddy, preşedinte al partidului de guvernământ, l-a sfătuit „amical” pe venerabilul Teddy, şeful de la Externe: „Fii mai vioi, mai cu vână, old man, bagă-te, implică-te, nu-i lăsa pe imperialişti să-şi facă de cap, ce dracu’, şase luni suntem preşedinţii Europei, nu mai prindem noi pleaşca asta!”. Docil executant şi subtil gânditor, Teddy s-a implicat, s-a băgat, s-a înviorat. A dat cu Austria de pământ, acuzând guvernul imperialist de „discriminare” împotriva copiilor de români care muncesc şi plătesc taxe în această ţară. Un spectacol prost, regizat de o prea-plecată slugă guvernamentală liberală a unui preşedinte de partid social-democrat dublu condamnat penal. Un spectacol cu „urmări internaţionale” doar pentru minţile puţine.

Dar  să vedem faptele în complexitatea lor. Guvernul austriac are grijă de banii publici, nu-şi bate joc de contribuabili, drept pentru care s-a gândit că nu-i în regulă să primeşti o alocaţie de 230 de euro pentru un copil pe care doar l-ai înregistrat în Austria, dar l-ai trimis apoi în România, sau în Bulgaria, sau în Ungaria, să-l educe bunicii. Pentru că aici e clenciul care i-a inflamat absolut inutil pe „patrihoţii” noştri: alocaţia s-a redus de la 230 la 85 de euro doar pentru copiii care nu beneficiază de îngrijirea părinţilor în Austria, ci trăiesc la standardele şi costurile din România.

S-ar putea să n-am pic de patriotism tricolor în sângele-mi, dar le dau dreptate austriecilor: frate român, ai venit în Austria, ai făcut aici sau ai înregistrat aici un copil-doi-trei, e OK, dar ţine-i pe lângă tine aici, în ţara care-ţi dă o alocaţie de 230 de euro pentru fiecare copil. Nu vrei să faci asta, ori nu poţi, ori n-ai chef, nicio problemă, dar reducem şi noi costurile pentru un copil la puţin peste 80 de euro – oricum, mult mai mult decât 84 de lei cât este alocaţia unui copil în România.

De ce s-or fi inflamat Daddy şi Teddy?! Mă rog, întrebare retorică, ştim răspunsul: dă bine să te dai mare apărător al muncitorilor români din Austria, mai speli puţin din jegul instalat pe gulerele albe ale autorităţilor pesediste pe 10 august, când cu bătaia şi gazarea străinaşilor. Şi, oricum, în PSD e la modă lupta cu imperialiştii din Uniunea Europeană, nu degeaba îl porecleşte Ponta pe Dragnea „Hugo Chavez” şi „Che Guevara”...

Populismul e-n floare în PSD-ALDE, trebuie udat ritmic şi consistent. Cu vorbe multe şi fapte puţine. Ne place să avem doar drepturi în Europa, nu şi obligaţii, este?! Ni se pare nedrept şi puţin să primeşti 85 de euro de la austrieci pentru un copil care trăieşte în România, dar e absolut normal ca statul român să dea doar 84 de lei alocaţie lunară pentru un copil... Ni se pare normal să protestăm împotriva acestei „discriminări”, pentru că părinţii care muncesc în Austria plătesc taxe şi au drepturi, dar nu dăm doi bani pe legile europene, pe recomandările şi solicitările Uniunii Europene, faţă de care ne declarăm independenţi şi suverani. Nu vrem, nu putem sau nu ştim să accesăm miliardele de euro pe care ni le pune UE la dispoziţie, dar ni se pare că suntem exploataţi şi nedreptăţiţi de „imperialiştii” europeni. Vi se pare în regulă? Mie, nu.

Meleşcanul nostru s-a făcut încă o dată de râs, ameninţând cu judecata la Curtea Europeană de Justiţie şi insistând populist pe o temă asupra căreia nu are niciun control. Dar ce nu face un ministru liberal slugarnic, depăşit mereu de situaţie, pentru a-şi mulţumi jupânul?! Cine se aseamănă, se adună: Daddy dă aiurea în judecată OLAF la Curtea Europeană în dosarul TelDrum, de ce să nu acţioneze la fel şi Teddy împotriva guvernului austriac?! „Moarte imperialismului austriac şi Uniunii Europene” poate fi sloganul populiştilor români la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale din acest an. E o idee, este?!

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.