OPINII 19 iunie 2019

EDITORIAL. O Moţiune inutilă „in integrum”

de Dumitru Manolăchescu | 974 vizualizări
Sursa foto - psd.ro
Sursa foto - psd.ro

Zace obosită într-un colţ al Casei Poporului, aşteptând să fie ridicată şi dusă în sala în care un Parlament şi mai obosit se pregăteşte s-o înjure, s-o blesteme, s-o trântească. E o Moţiune de cenzură care nu cenzurează  nimic, de care nimeni n-are nevoie dar care, cum spunea Băselu, trebuia să fie depusă pentru că altfel liberalii deveneau penibili. Şi ce dacă?! Ar fi fost prima dată când liberalii erau penibili? Să fim serioşi, partidele româneşti sunt penibile „in integrum”, până şi cei pe care până mai ieri îi credeai deştepţi şi integri se răţoiesc, îşi dau aere, se umflă rânza-n ei şi-şi aruncă unii altora inepţii de tot râsu’. La USR şi la PLUS mă refer. Dacă nu-şi revin şi nu rezistă orgoliilor asumate după alegerile europarlamentare, vom mai avea o „mare schismă” în politica românească. Una care ne va doborî şi puţinele iluzii cu care mai reuşeam să adormim.

Dar cuvântul de ordine al zilei de marţi a fost „moţiune”. Una de care se puteau lipsi şi Opoziţia, şi Puterea. Una care, dacă ar fi avut succes, ar fi  ridicat mai multe probleme decât ar fi rezolvat. Cum să schimbi un guvern care a promis marea cu sarea şi care, odată înlocuit, se va victimiza pozând în profesionistul făcător de bine schimbat taman când România o apucase pe drumul cel bun, când lucrurile începuseră să meargă, când veniturile românilor crescuseră ca Făt Frumosul din lacrimi?! Dar, mai ales, cine-or fi proştii care să repare ce-au stricat deştepţii din guvernele PSD, cele care au instaurat haosul în finanţe, în economie, în absolut tot ce mişcă-n ţara asta?!

Cred că singurii care vor să guverneze la ora asta în România sunt PSD şi Veorica. A spus-o chiar ea, ironizând subtil de Videle o Opoziţie neconvingătoare. Oarecum inconştient, PSDăncilă încă speră s-o scoată cumva la vopsea până la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor. Să reducă pierderile. Să-şi mai crească cu câteva procente scorul electoral, să nu defileze spre neantul politic de 15%... Nu contează preţul pe care-l vom plăti cu toţii, contează salvarea urmaşilor FSN şi-a PSD cinstire!

Vă spuneam că nici măcar nu-i pot acuza prea mult pe liberali şi userişti şi cioloşişti de lipsă de patriotism, frică, neîncredere şi alte blestemăţii asociate de obicei cu neparticiparea la guvernare în momente grele pentru ţară. Mi-e teamă că „moştenirea” pe care o lasă DDT este mult mai complicată decât ne putem imagina. Cum să-ţi doreşti să treacă moţiunea de cenzură când tu nu ai nici măcar o fragilă majoritate parlamentară?! Pe cine să te bazezi? Pe fugarii din PSD, pe minorităţi, pe Victor Ponta? Să fim serioşi, cu ei nu poţi schimba nimic, nu poţi impune nimic, nu poţi să afirmi nicio politică majoră spre binele României.

Este motivul pentru care rezultatul Moţiunii de marţi nu m-a interesat mai mult decât ploaia mocănească risipind nişte grupuri de japonezi buimaci fotografiind din toate unghiurile posibile un Castel Bran vlăguit de infrastructură. Cu sau fără Moţiune, cu sau fără Veorica la guvernare vom suferi cu toţii atâta cât să ne amintim mereu de votul insalubru din 2016, oferit prin absenţă unui „grup infracţional” ai cărui lideri politici au început să populeze închisorile româneşti: Dragnea, Mazăre, Nicuşor Constantinescu, încă fugarul Sebi Ghiţă, încă protejatul Popescu Tăriceanu... Alţii se pregătesc; printre ei, un nume greu: Darius Vâlcov, atotştiutorul făcător de programe de guvernare sub formă de „biblii” la care se-nchină toţi pesediştii analfabeţi, proşti sau hoţi.

Moţiunea asta nu va fi o victorie pentru nimeni. Dar nici o înfrângere pentru cineva. Ea trebuia să fie depusă pentru ca electoratul să nu acuze partidele din Opoziţie de lipsă de combativitate. Şi-atât. Să-i fie inutilitatea uşoară! Vine vacanţa mare, aveţi probleme mai importante la ordinea zilei: concediul la mare, casa de reparat, copiii la bunici, banii se duc de parcă nici n-ar fi, 20 de lei kilu’ de cireşte, 10 lei trei morcovi...

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.