OPINII 24 august 2021

EDITORIAL. Nu vrei vaccin? Nu vrei teste? OK, la odihnă!

de Dumitru Manolăchescu | 3241 vizualizări

Mi-a plăcut ministrul Învăţământului, Sorin Câmpeanu. Analizând el şansele de a reuşi să-i lămurească pe profesori şi învăţători să se vaccineze, a vorbit un mare adevăr: dacă eşti cadru didactic şi nu vrei să te vaccinezi, sau nu eşti informat despre vaccin, sau ţi-e frică, sau nu accepţi nici să te testezi, pentru că „nu-mi spui tu mie ce să fac!”, sau orice altă acţiune împotriva vaccinului-testării nemotivată de o suferinţă incompatibilă cu vaccinul-testarea, atunci trebuie să te duci să te odihneşti...

Asta înseamnă că profesorii-învăţătorii şi cadrele din şcoli vor trebui să se vaccineze-testeze. Ceea ce e bine. Ar fi foarte bine ca de acelaşi tratament să aibă parte şi cadrele sanitare – de la medici până la brancardieri sau ajutori de bucătari prin spitalele patriei. Pentru că şi medicii, şi dascălii intră în contact cu o mulţime de persoane, pot infecta şi se pot infecta cu vechi şi noi tulpini Covid. Ceea ce la un moment dat  se poate transforma în atentat la siguranţa naţională.

În SUA medicii propun a treia doză de vaccin împotriva noului Coronavirus. Nu l-au făcut nici la ei chiar toţi pe primul, motiv să se vorbească despre discriminare: pentru unii mumă, pentru alţii ciumă?! Adică unii îl fac şi pe-al treilea, iar alţii niciunul? „Alţii” însemnând nu neapărat contribuabilii americani, ci tot ce trăieşte nevaccinat prin ţările care n-au ajuns încă la vaccinuri pentru că n-au norocul nostru.

Da, ni se pare că doar noi avem drepturi, că doar noi avem prioritate, că doar noi suntem importanţi, că ne-am născut speciali. Trăim cu orgoliile astea tâmpite de locuitori „esenţiali” ai planetei pentru că, din întâmplare, suntem membri ai unui „club select” care se cheamă Uniunea Europeană. Unde am intrat nu pentru că am meritat, ci pentru că am plătit nişte costuri şi ne-am căciulit. E bine că suntem acolo, desigur, dar parcă prea stăm cu coada sus şi nu ne dăm seama că gunoiul e sub preş şi pute rău în casa noastră... Că tot cu buda în fundul curţii stăm, indiferent câţi bani a pompat UE în buzunarele găurite ale guvernelor noastre corupte, proaste, incompetente.

Suntem pe penultimul loc în UE în materie de vaccinaţi. 26%, faţă de vreo 19, ultimul loc, la bulgari. Tot cu bulgarii ne-am comparat mereu şi cred că vaccinarea împotriva Covid 19 e singurul domeniu în care suntem peste ei. Altfel, în turism ne dau lecţii, iar cu corupţia şi criminalitatea stăm la fel de prost. Creşterea economică raportată de oficiali este irelevantă, câtă vreme ea stă în pixul unor oameni interesaţi să mintă frumos.

Când cineva îmi spune „nu vreau să mă vaccinez pentru că n-am încredere în vaccin” sau „nu există Covid 19” mă gândesc la „adevărul” lui Aristotel: „Prieten mi-e Platon, dar mai prieten mi-e adevărul”. Mutatis mutandis: prietenia înseamnă şi responsabilitate; iar refuzul vaccinării fără argumente serioase nu înseamnă deloc să fii responsabil.

Vine o toamnă complicată din acest punct de vedere şi tare mi-e teamă că spitalele vor fi din nou pline de nevaccinaţi răzvrătiţi sau ignoranţi, buimăciţi de dreptul de a se opune oricui, oricum, oricând.

Este unul dintre motivele pentru care apreciez poziţia publică a d-lui ministru Sorin Câmpeanu în privinţa vaccinării-testării cadrelor didactice. Sper să nu fie nevoie de alte mii de morţi pentru a-i lămuri pe antivaccinişti de eroarea în care trăiesc. Şi, uneori, mor.

Distribuie articolul:  
|

OPINII

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Alexandru Bularca, 24 august 2021
Strict ca fapt divers: Cine va suplinii profesorii și înlocui medicii netestați sau nevaccinați? Nu de alta dar sistemul de învățământ și cel de sănătate aveau niște lipse mari și foarte citeste integral
Ibolya Ilyés, 24 august 2021
Încă un articol scris cu părtinire, cu acreală, cu obiectivism socialist, încă o formă ieftină de manipulare ordinară ( ordinary= comun, ieftin, obişnuit).... Felicitări. P.S. "De ce citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.